گذری بر برنامه های سیما؛

كتاب خانه ي صبا دامی برای صید خواننده

27 دی 1391 ساعت 13:22

ايده ي نخست اين برنامه از سوي هر كس بوده بايد به او تبريك گفت ! ضمن اين كه يك باقيات صالحات و آثار جاودانه اي از طراح و مبتكر اوليه ي اين طرح بزرگ و ملي باقي خواهد ماند .



«كتابخانه ي صبا» عنوان برنامه ايست كه در واقع يكي از آيتم هاي برنامه ي صبح بخير ايران است . برنامه اي كه در واقع جايگاه و شان آن بيش از يك آيتم است ولي درون برنامه ي صبح بخير ايران تعريف شده است و در واقع كارواني است با گرايشات فرهنگي و اجتماعي كه با سفر به مناطق مختلف كشور فرهنگ كتاب و كتاب خواني و اهداء كتاب را نهادينه مي كند . 

اين حركت بزرگ و ملي كه به همت شبكه ي يك سيما ( گروه اجتماعي ) و با همكاري نهاد هاي مربوطه همچون سازمان كتابخانه هاي عمومي كشور و نيز همكاري هاي ديگر نهاد هاي ملي چند ماهيست كليد خورده ، تاكنون به استان هاي زيادي سفر كرده است و باعث و باني چند رخداد نيك و به ياد ماندني در عرصه ي فرهنگ آن مناطق شده است .
تشويق مردم به اهدائ كتاب هايي كه مطالعه شده و يا به هر دليلي بدون استفاده مانده است و در قفسه ي كتابخانه هاي منازل يا محل كار خاك مي خورد براي جايگزيني در كتاب خانه هاي عمومي كه عموما جديد التاسيس و نونوار هم هستند از جمله اهداف و محور هاي اين كاروان است . 

در واقع نوعي بازيافت فرهنگي و علمي در سطح كشور در حال رخ دادن است و خصوصا مناطقي كه با فقر كتابخانه يا محدوديت دسترسي مردم به عناوين متنوع و بيشتري از كتاب ها مواجه هستند بيشتر مورد توجه قرار گرفته اند و از اولويت هاي حركت كاروان محسوب مي شوند . 

همچنين دعوت مردم و علاقه مندان به اهداء كتاب از طريق ارسال پيامك ، نه تنها موجب اشاعه ي فرهنگ اهداء كتاب و محصولات فرهنگي مشابه مي شود ، به نوعي يك تلنگر براي مخاطبين يا بينندگان هم هست كه به كتاب هاي خود سري بزنند و ممكن است همين تلنگر موجب افزايش انگيزه براي مطالعه ي آن دسته افراد هم باشد . 

ضمن اينكه روح اصلي كتابخانه ي صبا هم در واقع همين تهييج و تحريك و تشويق به مطالعه است . لذا براي آن دسته افرادي هم كه در هيچ جاي اين طرح قرار ندارند ، يعني نه در مقام اهداء كننده كتاب و نه در مقام ميزبان تاسيس كتابخانه يا دريافت كتاب ، يقينا تاثيرات فرهنگي و فرهنگ سازي نسبي را در راستاي مطالعه ي هدفمند و مستمر خواهد داشت .
اما در كنار همه ي ويژگي هاي فوق كه در اين مورد به آن ها اشاره شد يك ويژگي ديگري هم هست كه شايد به دليل زيبا تر بودن و جلوه گر بودنش بيشتر نياز به بحث داشته باشد .
در لابلاي سفر هاي كاروان كتابخانه ي صبا به مناطق مختلف كشور ، بعضا اين كاروان به مناطقي سفر مي كند كه تماشاي صخنه هاي آن بسيار زيبا و جالب است . 

سفز به مناطق محروم و دور افتاده و دوردست كشور كه شايد از نزديك ترين كتاب خانه هاي موجود ، كيلومتر ها فاصله داشته باشند و در نتيجه نوعي محروميت واقعي از درياي معارف و آموزش هاي كتاب هاي مختلف موجود داشته باشند .
لذا به عنوان مثال در سفر اخير كه به خراسان شمالي انجام مي گيرد و يا سفز هاي قبلي كه بعضا در روستاهاي دوردست و واقعا محروم سفر مي شود و يك حركت تاريخي در عرصه ي فرهنگي و اجتماعي آن مناطق رخ مي دهد .
البته اين طرح حواشي زيباي ديگري هم دارد ! 

به عنوان مثال كتابي كه از يك استان در شمال غرب و يا شمال شرق اهداء مي شود از يك روستا يا شهر در جنوب سر در مي اورد ! شايد بزرگترين پيامي هم كه اين حركت بزرگ مي تواند داشته باشد ،‌ پيام اهداء تفكر باشد . پيامي كه دست به دست از شرق و غرب و شمال و جنوب در كالبد پيكره جامعه روح انديشه و تفكر مي دمد و مردم را دعوت به سهم بردن و شريك شدن در آثار و تبعات مثبت و ارزشمند اين طرح مي نمايد .
مريم كبيريان دهكردي


کد خبر: 52688

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcivqaw.t1arv2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com