به قلم فیض شریفی؛

«شعر زمان ما» منتشر شد

خبرگزاری ايسنا , 27 آبان 1391 ساعت 13:20

فیض شریفی از انتشار ادامه‌ مجموعه «شعر زمان ما» به قلم خودش خبر داد.


این شاعر و پژوهشگر درباره مجموعه «شعر زمان ما» گفت: «شعر زمان ما» اثری است که آقای محمد حقوقی، از منتقدان برجسته معاصر، آن را شروع کردند و کتاب‌هایی را از این مجموعه برای نیما یوشیج، احمد شاملو، سهراب سپهری و فروغ فرخزاد منتشر کردند. من هم در ادامه این مجموعه کتاب‌هایی را درباره سیمین بهبهانی، منوچهر آتشی، نادر نادرپور، سیاوش کسرایی و سیدعلی صالحی نوشته‌ام که از سوی انتشارات نگاه منتشر شده است.
او افزود: همچنین در ادامه این مجموعه آثاری درباره فریدون مشیری، محمدرضا شفیعی کدکنی، شمس لنگرودی، حسین منزوی، حمید مصدق و یدالله رؤیایی را به انجام رسانده‌ام که فکر می‌کنم تا قبل از عید منتشر شوند و البته کتابی را درباره نصرت رحمانی آماده کرده‌ام که هنوز مجوز انتشار نگرفته است.
شریفی درباره ویژگی‌ها و بخش‌های مختلف این مجموعه اظهار کرد: نگاه من در این اثر بر اساس ساختار شعری بوده است و تحلیل خطی - زمانی را در آن نشان داده‌ام. همچنین به زبان شعری، درون‌مایه، تأثیرپذیری از دیگر شاعران و تأثیرگذاری بر دیگر شاعران، جهان‌بینی و فضای ویژه شعری و زمینه‌های سیاسی - اجتماعی شعرهای شاعران توجه کرده‌ام.
او در ادامه گفت: بعضی از شاعران دوره‌های شعری متفاوتی دارند، یعنی از کارهای ساده و کم‌ایهام که همان دوره فرودین‌ است، شروع می‌کنند و بعد به دوره میانه که مثلا از قالب‌هایی مثل چهارپاره در آن استفاده می‌شود، می‌رسند و بعد از آن به سبک فخیمه یعنی شعرهای سخت و پرایهام می‌رسند، مثلا آثار مشیری در دوره میانه می‌ماند و یا شعرهای نادرپور ساده است و ایهام مخل ندارد، ولی برخی شاعران مثل شمس لنگرودی هر سه دوره شعری را دارند و از سبک میانه به فخیمه می‌رسند.
شریفی تأکید کرد: من سعی کردم تا در این اثر شخصیت شاعر را از شعرش بیرون بیاورم و به آن سیمایی بدهم و هر کدام از شعرها را به لحاظ خطی و زمانی بررسی کنم.
او سپس با اشاره به این‌که شاعرانی که در این مجموعه به آن‌ها پرداخته شده است، در گذشته کارهای بسیار اندکی درباره‌شان انجام شده، عنوان کرد: به نظر من، شاعرانی مثل رحمانی، منوچهر آتشی و نادر نادرپور هیچ دست کمی از شاعرانی مثل احمد شاملو و نیما یوشیج نداشتند. این شاعران جو و موقعیت اجتماعی به نفع‌شان نبوده است و بلندگویی در اختیار نداشته‌اند و این اتفاق از انگیزه‌های اصلی من برای انجام این کار بوده است. به عنوان مثال، منوچهر آتشی بیش از ۲۰۰۰ صفحه شعر دارد، ولی مجموعه منسجم شعری ندارد و در آن زمان هم کسی نبود که برایش کاری انجام دهد و من هم شعرهایش را از این طرف و آن طرف از نشریات و روزنامه‌های جمع‌آوری کردم.
او افزود: من بیش از ۱۲ سال برای این مجموعه وقت گذاشتم و تمام سرمایه علمی خودم را برای این کار قرار دادم و رسالتی را برای نوشتن و جمع‌آوری این مجموعه قایل بودم.
این پژوهشگر ادامه داد: من در این اثر برآیندی از تمام منتقدان و شاعران امروز ایران ارائه داده‌ و سعی کرده‌ام تا در یک فضای کم‌خطا به نظریات منتقدان اروپایی و ایرانی توجه کنم.
شریفی همچنین درباره تفاوت کار خودش در این مجموعه با کار محمد حقوقی تصریح کرد: آقای حقوقی یکی از منتقدان و شاعران معاصر ایران است. ایشان از منتقدان ساختارگرا بودند که در کارهای‌شان بیش‌تر به سراغ ترکیب و کلام می‌رفتند و البته کار من در این مجموعه با کار آقای حقوقی تفاوت‌هایی دارد، مثلا حقوقی به زندگی‌نامه شاعران نپرداخته، همچنین زمینه‌های سیاسی - اجتماعی شعرها را بررسی نکرده، به وزن‌های عروضی توجه نشان نداده و به آرایه‌های ادبی شاعران هم خیلی نپرداخته است، اما من این کارها را در کتاب‌های خودم در این مجموعه انجام داده‌ام.
او افزود: هر شاعری با توجه به شعرهایش به منتقد خواهد گفت که چگونه مرا نقد کن و ببین. چیزهایی است که منتقد در شعر شاعران به آن‌ها توجه نمی‌کند، اما من وقتی به شاعری می‌پردازم، باید بفهمم در کجا زندگی کرده، چه زمینه‌های سیاسی و اجتماعی بر کارش اثر گذاشته، شعرش دارای چه شاخصه‌هایی است، زبان شعری‌اش به درد زبان امروز می‌خورد یا نه. آیا کار این شاعر در سبک شعرش رئالیسم، سوررئالیسم یا رمانتیسم است، آیا میدان دید شعر نیمایی را پذیرفته و یا زاویه نگاهش به زمین است یا آسمان.
فیض شریفی متولد سال ۱۳۳۴ است. زیباترین زمین است (شعر و نقد)، ترانه‌های پرتشویش (شعر و نقد) و عشق بر آستانه (چند و چونی با نصرت رحمانی) برخی از آثار اوست. همچنین مجموعه شعر «برای نشستن کنار تو» آخرین اثری است که از این شاعر در سال ۹۰ توسط نشر نگاه چاپ شده است.


کد خبر: 49718

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcivya5.t1a3z2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com