وضعیت اسفناک یک خانه تاریخی در بوشهر؛
عمارت تاریخی ملک محل زندگی زاغهنشینان
27 آبان 1392 ساعت 10:00
برخی از زاغه نشینان، معتادان، متکدیان و مهاجرین جنگ تحمیلی از ۱۰ سال پیش تا کنون در عمارت ثبت ملی شده ملک بوشهر سکنی گزیدهاند.
به گزارش هنرنیوز ،عمارت ملک بوشهر مربوط به اواخر دوره قاجار در محله بهمنی جنوب شهرستان بوشهر، حاشیه خلیج بهمنی (خلیج فارس) واقع شده که در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده این در حالی است که برخی از زاغه نشینان، معتادان و متکدیان و مهاجرین جنگ تحمیلی از ۱۰ سال پیش تا کنون در این عمارت سکنی گزیده اند. حضور این افراد سبب شده که به گفته یک فعال اکوتوریسم حتا کارکنان اداره کل استان بوشهر نیز رغبتی به حضور در این اثر تاریخی نداشته باشند و در حال حاضر این بنا در وضعیت نامناسبی همراه با دخل و تصرفات غیر قانونی عملاً کارایی در شأنی نداشته باشد.
نسرین صالحی یکی از فعالان اکوتوریسم با ابراز تأسف از وضعیت نابسمان این بنای فاخر توضیح می دهد که یک سال و نیم پیش اداره میراث فرهنگی استان بوشهر این عمارت را به مبلغ دو میلیارد تومان از نوادگان خانواده ملک خریداری کرد اما نتوانست این ملک را از ۶۰ خانوار ساکن این محل پس بگیرد. این خانواده ها به راحتی و بدون هیچ ترس و واهمهای اتاقهای این عمارت را به یکدیگر اجاره می دهند و یا آن را خرید و فروش می کنند.
وی در نامه ای خطاب به استاندار از وی درخواست کرد که به وضع این بنای تاریخی رسیدگی کند. در متن این نامه آمده است:
جناب آقای استاندار بوشهر
با عرض سلام و ارادت خدمت جنابعالی که چون مدیری مهربان و دلسوز عهده دار مسئولیتی بزرگ و اداره استانی حساس و استراتژیک هستید. به عنوان گردشگری که در این زمینه نیز کار می کنم، سفری به استان زیبای شما داشتم، استانی که استعدادهای بالقوه فراوانی در گردشگری داشته ولی متاسفانه از هیچ یک از آنها استفاده ای نشده است. از گنبدهای نمکی جاشک تا جزیره خارکو که بدون هیچگونه تاسیسات رها شده، از گور دختر تا کوشک اردشیر که بدون محافظت به امان خدا سپرده شده است. البته به خوبی می دانم که هیچ یک از اینها در حوزه اختیار جنابعالی نیست و موضوع مورد نظر من هم چیز دیگری است.
عمارت ملک بوشهر، عمارتی که روزگاری متعلق به یکی از ثروتمند ترین بازرگان جنوب ایران بوده است و امروز بعنوان یکی از میراث های ماندگار ایران و یکی از آثار باارزش این استان به شمار می رود، جولانگاه عده ای بی خانمان شده است. این عمارت که با بودجه ای گزاف از مالکین آن توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری نیز شده است، در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است و این ثبت بر در آن نیز حک شده است، با این حال غریب ۶۰ خانوارکولی و ... در آن سکونت داشته و جالب اینکه حتی اتاق های آن خرید و فروش نیز می شوند. در قسمت هایی هم دخل وتصرفاتی در آن شده که بزودی به نابودی آن خواهد انجامید. کار بدانجا کشیده که به گفته برخی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، آنان نیز جرأت نزدیک شدن و ورود به آنجا را ندارند.
با توجه به محدود بودن آثار تاریخی این استان نسبت به استان هایی چون فارس و اصفهان، آیا نباید قدر این عمارت که تقریبا یکی از بهترین آثار تاریخی منطقه است، را دانست؟
با توجه به توانمندی اجرایی شما در منطقه و حدود اختیارات جنابعالی، خواهشمندیم که در این زمینه سازمان میراث فرهنگی و دلسوزان و علاقمندان این ایران زیبا را یاری کرده تا از هدر رفتن بیت المال و ضایع شدن جاذبه های گردششگری جلوگیری شود. و امیدرواریم خسارت های وارده تا به اکنون قابل بازگشت و بازسازی ساختمان قابل انجام باشد. با توجه به اینکه گردشگری امروزه یکی از راهکارهای مناسب برای ایجاد اشغال و رونق در هر استان به حساب می آید، سرمایه گذاری و ایجاد زیر ساخت ها در استانی که ۶۰۰ کیلومتر مرز آبی دارد، آنهم در کشور کویری و کوهستانی ایران، بسیار مقرون به صرفه است.
با سپاس از لطف و همکاری شما
نسرین صالحی-فعال اکوتوریسم»
به گزارش هنرنیوز،«عمارت ملک» به صورت مجموعهٔ ساختمانی باقدمت بیش از یکصد سال مربوط به اواخر دوره قاجار در هشت کیلومتری شهر بوشهر با مساحت ۴۰۰۰ متر مربع توسط معماران فرانسوی با مصالح محلی احداث شده و درب و پنجره آن زیر نظر مهندسین فرانسوی ساخته شدهاست. عمارت متعلق به یکی از ثروتمندان بوشهر به نام محمد مهدی ملک التجاره بودهاست. وی برای سفر تفریحی- تجاری به کشور فرانسه رفته و در آن جا کاخ یکی از وزرای قرن وسطی را میبیند و نمونه آن را در بوشهر پیاده میکند. این کاخ توسط متجاوزین انگلیس اشغال شده و به صورت مقر نظامی آنها در آمد. آنها بعد از سالها استقرار در این کاخ با ورشکست شدن ملک التجار(صاحب اصلی کاخ) لوازم نفیس آن را با قیمت کم خریداری کرده و با خود بردند. در اواخر سلطنت رضا شاه این عمارت که خوابگاه نظامیان شده بود پس از چندین بار بازسازی رو به ویرانی نهاد.
کد خبر: 65945
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciw3aq.t1aw52bcct.html