با صدای شهریار بلوچستانی؛

نغمه اصفهان پس از ۷۰ سال فراموشی، به گوش رسید

1 خرداد 1394 ساعت 1:17

پس از ۷۰ سال از نخستین اجرای سرود اصفهان اولین اثر موسیقیایی که در وصف شهر اصفهان ساخته شد، این اثر تاریخی از پرده فراموشی بیرون آمد و با صدای شهریار بلوچستانی اجرا شد.


به گزارش هنرنیوز، سال هاست که تصنیف جاودانه «به اصفهان رو» با صدای تاج و سروده بهار در وصف «تبعیدگاهش»، یگانه اثر ماندگاری است که دوستداران این شهر تاریخی زیر لب زمزمه می‌کنند. اما کمتر کسی به یاد دارد که همزمان با آن، «سرود اصفهان» کار مشترک حسین گل گلاب و روح الله خالقی، ساخته و اجرا شد و اکنون پس از گذشته ۷۰ سال این اثر با صدای شهریار بلوچستانی زنده شده است.

پس از ۷۰ سال از نخستین اجرای سرود اصفهان اولین اثر موسیقیایی که در وصف شهر اصفهان ساخته شد، این اثر تاریخی از پرده فراموشی بیرون آمد و با صدای شهریار بلوچستانی اجرا شد.

شهریار بلوچستانی خواننده «نغمه اصفهان» با اشاره به آثار پیشین خود، درباره انگیزه‌اش از اجرای این اثر گفت: «پس از انتشار آلبوم «اشک من هویدا شد» سعی کردم به صورت تک آهنگ نیز آثاری با موضوع خاص منتشر کنم که تصنیف «بغض عاشقانه» در ژانر پاپ سنتی و یا تصنیف «عشوه معشوق» در ژانر موسیقی خانقاهی از این دست بودند. اما ازآنجا که به زیبایی‌های اصفهان و طبیعت این شهر علاقه ویژه‌ای دارم، تصنیف «به اصفهان رو» را با تنظیم متفاوتی از سیامک بهبهانی با تصویرهایی ویژه از اصفهان در سال ۹۲ نشردادم.
ولی همیشه به دنبال کاری متفاوت برای اصفهان می‌گشتم که جوینده یابنده شد و سرراه پیشنهاد شاهین سپنتا قرارگرفتم که اجرای این اثر فاخر و تاریخی را به من پیشنهاد داد.»

بلوچستانی درباره مشکلاتی که در اجرای این اثر وجود داشت گفت: «شعر این اثر کامل بود ولی فقط بخشی از نت آن پیدا شده بود ولی سرانجام یکی از دوستداران اصفهان به نام آقای رفیعییان که در گذشته دوره پیشاهنگی را گذرانده بود و هنوز شیوه اجرای آن را در گروه‌های سرود پیشاهنگی به یاد داشت به یاری ما آمد و با اجرای شفاهی آن در تکمیل ملودی به ما کمک کرد و سرانجام با تنظیم خوب اقای مرتضی شفیعی کار اجرا و ضبط شد.»

وی در ادامه به مشکلاتی که در راه نشر این اثر با آن روبرو شد، اشاره کرد و گفت: «از سال ۹۳ به دنبال پخش و انتشار درخور این اثر بودم که متاسفانه صدا و سیمای مرکز اصفهان و همچنین سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان دست رد به سینه اثر زدند و سرانجام امسال تصمیم گرفتم که با بودجه شخصی این امانت فرهنگی را به گوش علاقمندانش برسانم.»

خواننده «نغمه اصفهان» درباره ویژگی‌های فنی این اثر گفت: «این سرود از فاصله پنجم آواز بیات اصفهان (می‌نور) شروع می‌شود که گستردگی یک اکتاو کامل این آواز را دارد. در قسمت ترجیع بند این سرود مدولاسیون به گام ماهور (ماژور) می‌گردد. معمولا سرود‌ها از یک ترجیع بند و سه بخش ملودی شبیه به هم تشکیل می‌شوند که این اثر هم از همین الگو پیروی می‌کند.»



بلوچستانی افزود: ««نغمه اصفهان» در گام لامینور برای صدای من اجرا شده است اما این اثر را می‌توان در گام‌های مختلف و با ارکسترهای متفاوت در هر گوشه دنیا اجرا کنیم. من کوشیدم «نغمه اصفهان» به صورت حماسی اجرا شود چون شعر این سرود نیز محتوایی حماسی دارد تا احساسی یا شعاری.»

شاهین سپنتا از اعضای انجمن دوستداران اصفهان درباره تاریخچه سرود اصفهان گفت: «شعر این سرود را دکتر حسین گل گلاب سروده و آهنگساز آن استاد روح الله خالقی هستند که هر دو سراینده و آهنگساز سرود ملی «ای ایران» هستند و این مساله اهمیت سرود اصفهان را نیز دوچندان می‌کند و جایگاهی ویژه به این سرود می‌دهد که حتی در مراسم رسمی شهر اصفهان پس از سرود ملی نواخته شود.»

سپنتا درباره انگیزه تلاش برای اجرای این سرود گفت: «شنیده بودیم که از حسین گل گلاب و روح الله خالقی کار مشترکی با نام «نغمه اصفهان» برجا مانده اما هیچ نسخه اجرا شده‌ای از آن به دست نیامد و پس از چند سال جستجو حتی شعر و نت آن نیز دور از دسترس به نظر می‌رسید تا اینکه سرانجام در کتاب «ای ایران» که در سال ۱۳۸۵ به کوشش گلنوش خالقی منتشر شده است، متن شعر و بخشی از نت به دست آمد.»

او افزود: «شعر و نت به دست آمده از «نغمه اصفهان» در اصل در بروشور نخستین اجرای این اثر در تیرماه ۱۳۲۴ خورشیدی و در کنسرت انجمن موسیقی ملی که در تالار دبیرستان سعدی اصفهان برگذار شد، منتشر شده بود. به این ترتیب سرود اصفهان تنها یک سال پس از سرود «ای ایران» به اجرا درآمده است. نخستین اجرای سرود «ای ایران» ۲۷ مهر ۱۳۲۳ در تالار دبستان نظامی دانشکده افسری در خیابان استانبول تهران بود.»

عضو انجمن دوستداران اصفهان ادامه داد: «مدتی در جستجوی هنرمندی بودیم که بتواند با عشق به اصفهان این اثر ارزشمند را اجرا کند و هنرمندانی چون علی اصغر شاهزیدی و علیرضا افتخاری نیز مطرح بودند اما سرانجام شهریار بلوچستانی دل در گرو این اثر نهاد و با همه دشواری‌هایی که پیش رو داشت آن را برای نخستین بار پس از ۷۰ سال اجرا کرد و پس از سال‌ها فراموشی در پنجمین همایش نکوداشت روز اصفهان در آذرماه ۱۳۹۲ در تالار همایش‌های دانشگاه آزاد خوراسگان معرفی و در سال ۱۳۹۴ منتشر شد.»

روح‌الله خالقی (۱۲۸۵ - ۲۱ آبان ۱۳۴۴) از استادان موسیقی ایرانی، و آهنگساز سرود ملی «ای ایران» بود. خالقی از شاگردان علینقی وزیری بود و تلاش او برای احیای موسیقی ایرانی در دورانی که توجه رسمی به این موسیقی کاهش یافته بود، تأثیرگذار و مهم شمرده می‌شود.

حسین گل‌گلاب، (۱۲۷۶ تهران -۱۳۶۳تهران) گیاه‌شناس، ادیب، نویسنده، شاعر، مترجم، استاد دانشگاه، نوازنده، موسیقی‌دان، عکاس و هنرمند ایرانی بود.

گل‌گلاب از معدود شاعرانی بود که هم نت می‌دانست و هم به موسیقی آگاه بود، از این روی سرودن شعر روی آهنگ برایش مشکل نبود و واژه‌ها را با نت‌های موسیقی تطبیق می‌داد. او به تشویق علینقی وزیری چندین سرود و تصنیف تهیه کرد. سروده‌های جاودانه «ای ایران»، «نغمه اصفهان» و «آذرآبادگان» از ماندگار کارهای اوست.

شهریار بلوچستانی،‌زاده ۱۳۵۴ در اصفهان، از سال ۱۳۶۸ تنبک نوازی را نزد استادانش مطاع و شفائی فراگرفت و از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۹ شش دوره پی در پی نفر اول جشنواره فجر کشوری و در سال ۱۳۸۰ نفر ممتاز در بداهه نوازی تنبک کشور شد. از سال ۱۳۷۳ به آموختن آواز نزد استادانی چون نوربخش، طاهر‌پور، علی تجویدی، محمد رضا شجریان، مجید مطاع، و رسول شفاهی پرداخت. آلبوم «آسمان شب» و آلبوم «اشک من هویدا شد» بازخوانی بخشی از آثار امیرهمایون خرم از آثار اوست.


کد خبر: 80975

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciw3av.t1auy2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com