به بهانه پخش نوروزی سریال «نردبام آسمان»؛

ریزش مخاطب با کاهش ساخت مجموعه های فاخر

11 ارديبهشت 1392 ساعت 13:00

تولید مجموعه های فاخر صدا وسیما در طی سال های اخیر روندی نزولی داشته و به استثنای معدود آثار در خور توجه، تولیدات رسانه ملی نتوانسته آن طور که باید در میان مخاطبان کشورمان محبوبیتی کسب کنند .


مجموعه تلویزیونی «نردبام آسمان» به کارگردانی «محمدحسین لطیفی» در ایام نوروز امسال دوباره روی آنتن رفت و از شبکه قرآن و معارفسیما پخش شد. سریالی که برای اولین بار چهار سال قبل در ماه مبارک رمضان از شبکه اول سیما پخش شد و بعد از آن به بهانه های مختلف چند بار از شبکه های مختلف روی آنتن رفت. این مجموعه تلویزیونی که برای اولین بار در ماه رمضان سال ۱۳۸۸ روی آنتن شبکه اول سیما در ژانر تاريخی رفت و تا حدودی توانست مخاطبان سیما را به خود جذب کند. «محمد حسين لطيفی» كارگردان موفق این سال های تلويزيون که در پروند کاری خود ساخت مجموعه های تلویزونی چون: کت جادویی، همسایه‌ها، سفر سبز، فرار بزرگ، وفا و صاحبدلان را دارد با مد نظر قرار دادن زندگی این اندیشمند و ریاضی دان کشورمان تلاش کرده بود که بتواند سریالی موفق را روی آنتن بفرستد .
در تلویزیون کشور ما در طی این سال ها تلاش شده که از زندگی شخصیت های هنری ، علمی و تارخی سریال ها و فیلم های مختلفی ساخته شود و در طی سال های گذشته در خصوص شخصیت های علمی و اندیشمند کشورمان شاهد ساخت مجموعه های تلویزیونی مانند «روشن تر از خاموشی» با موضوع زندگی ملاصدرا (صدرالمتالهين) فيلسوف بزرگ ايرانی ، «شيخ بهایی» با موضوع زندگی بهاءالدین محمد بن‏ حسین عاملی معروف به شیخ بهائی دانشمند نامدار قرن دهم و یازدهم هجری که در دانش‌های فلسفه، منطق، هیئت و ریاضیات تبحر داشت و «نردبام آسمان» با موضوع زندگی «غیاث‌الدین جمشید کاشانی» ریاضی‌دان برجسته، اخترشناس و شمارشگر زبردست ایرانی بودیم که به نظر می رسد این تعداد برای کشور ایران با در اختیار داشتن بیشمار اندیشمند، شاعر ، فیلسوف و ... خیلی کم است . ساخت مجموعه های تلویزیونی براساس زندگی مفاخر کشورمان در طی این سال ها روند کندی را در پیش داشته و تاجایی که در طی این سال ها و به خصوص بعد از پایان پخش مجموعه تلویزیونی «نردبان آسمان» شاهد روی آنتن رفتن سریالی فاخر در این خصوص نبوده ایم.هر چند طی پنج ساله گذشته مجموعه های پرمخاطبی مانند «شهريار»، «دكتر قريب» و ... درباره‌ معرفی شخصيت‌های تاثير‌گذار جامعه توليد شده اما باید صدا وسیما به ساخت این گونه آثار توجه بیشتری انجام دهد و بیراه نیست که بگوییم در سال‌های اخیر روند تولید مجموعه های فاخر در صدا وسیما روندی نزولی داشته و به استثنای معدود آثار در خور توجه، تولیدات رسانه ملی نتوانسته آن طور که باید در میان مخاطبان خود محبوبیتی کسب کنند و برخی از آثار هم به شدت در ساختار و تولید ضعیف بوده اند و نتوانسته اند مخاطبان باهوش تلویزیون را جذب خود کنند. در صورتی که اگر آثار با کیفیتی ساخته می شدند می توانستند مخاطبان ما را به سمت خود جذب کنند و باعث شوند مخاطبین ما که این روزها بیشتر به سمت شبکه های ماهوارهای و سریال های درجه چندم ترکیه ای گرایش پیدا کرده اند امیدوار به دیدن سریالی خوب و درجه یک باشند. سریال هایی که بیشتر ازآن که در آنها خلاقیتی باشد بیشتر با عبور از یک سری خطوط قرمز و پرداختن به خیانت ، بی وفایی و روابط خطرناک مردان با زنان به نوعی سوپاپ اطمینانی برای خود درست کرده اند تا بتوانند مخاطبین کشورمان را به سمت خود هدایت کنند. هر چند نمی توان کتمان کرد که در یکی دوسال اخیر صدا وسیما دچار مشکلات مالی شدید شده و بودجه آن کاهش چشم گیری پیدا کرده و مسولین صدا وسیما از ساخت سریال‌هایی چون «پوریای ولی»، «خواجه نصیر» مدام صحبت می کنند ، اما به نظر می رسد که صدا وسیما با وجود داشتن بودجه‌ای مناسب در سال ها گذشته بیشتر از آنکه به سمت ساخت آثار فاخر و ایرانی حرکت کند بودجه خود را صرف ساخت سریال های آپارتمانی و ضعیفی کرده که برخی از آنها به شدت ضعیف بوده اند و مخاطب از دیدن آنها خسته ودلزده می شد ونهایتا مجبور بود برای پرکردن اوقات فراغت خود به سمت شبکه های ماهواره ای گرایش پیدا کند. این درحالی است که اگر صدا وسیما آثار با کیفیتی بسازد دیگر مردم گرایشی به برنامه‌های ماهواره‌ای نخواهند داشت .نکته جالب اینکه با وجود راه اندازی شبکه‌های برون مرزی با بودجه و امکانات فراوان هنوز نتوانسته اند جای پای خود را میان اقشار مختلف جامعه باز کنند و صدا و سیما با بودجه‌های میلیاردی هنوز نتوانسته مانع جذب مخاطبان به ماهواره شود وجا دارد فکری اساسی برای ریزش مخاطبان در صدا وسیما شود ...
ادامه دارد...


کد خبر: 57395

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciwpaw.t1ay32bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com