گذری بر انعکاس عصر معاصر در آثار هنری؛

هیچ کس را از سایه خویش گریزی نیست!

2 دی 1391 ساعت 11:46

نمایشگاهی از آثار شیما اسفندیاری در گالری ماه برپاست. به همین بهانه آثار هنری و ساختار آن را در آثار هنرمندان معاصر از نظر می گذرانیم.



«تن ها» در واقع مجموعه ای از پیکره‌های انسانیست که ساختار مشابهی از حالات و حرکات انسانی را در خود دارند. در واقع این پیکره ها هم‌چون انسان‌هایی در خود تنیده‌اند که گویی با خطوط و رنگ‌های در هم پیچیده‌شان حال درونی هنرمند خویش را روایت می کنند. در واقع همان‌گونه که علم روانشناسی به آن دست یافته است، نمی توان از این حقیقت اثبات شده‌ گذشت که درک یک اثر هنری درک روح هنرمند آن است و از سی دیگر تمامی خطوط دستوشته و ترسیمی یک انسان، حکایت حال درونی او هستند.
در واقع آثار هنری متضمن درک هویت هنرمند و عیان ساختن روح غالب بر اندیشه انسانی خالق خویشند.
آثار هنری امروز، نه تنها خالق « تن ها » بلکه بسیاری از هنرمندان معاصر او را با گونه‌ای از دلهره عیان می کنند. به نظر می رسد پیکره‌های در هم تنیده با خود در تنشی دائم اند و کماکان از یک حقیقت دشوار، رنج می برند. در واقع این آثار، تجسد احتضار روح آدمی در جهان معاصرند. انسانی در حصار تلخ کامی‌ها و رنج های معهود در زندگی معاصر. به نظر می رسد انسان محصور در آثار اسفندیاری با جهان خارج از خود در تعارض اند. روح آرامشان در برخورد با جهان پر ارتعاش امروز، دچار تنش شده و آرامش خود را از دست داده اند.

این مجموعه شامل نقاشی - چیدمان‌هایی است که بر روی پلکسی‌گلس اجرا شده و در برخی از آثار سیم‌های فلزی به‌کار رفته است. در ارائه این آثار، نور نقشی اساسی در ایجاد جلوه‌هایی سایه مانند دارد. سایه هایی که به واسطه عبور نور از صفحات شفاف و در برخورد با سیم‌های فلزی به وجود می‌آیند بیانگر فضایی پر‌آشوب‌اند. این سایه‌ها در هم نشینی با پیکرهای نقاشی شده بر پلکسی‌های شفاف، حس دوگانه ای را در بیننده ایجاد می‌کند. 
در واقع این خصوصیت در آثار اسفندیاری، فارغ از جذابیتی که در آثار پدید آورده‌اند، بیانگر نوعی تردید حاکم بر پیکره‌ای دست ساخته اوست. دوگانگی انکارناپذیر هویت انسان معاصر با این تدبیر به وضوح نشان داده شده اند. در این اشاره ظریف، می توان گوشه ای از زندگی دوگانه انسان معاصر را دید که محتمل است، هنرمند بدان اندیشیده باشد. حقیقتی که همواره با او همراهی می کند ولی نمی توان آن را پاک کرد. ممکن است این بیان وجهی از تناقض روح خیر و شر انسانی را در خود داشته باشد.و یا انعکاسی از حقیقت هر فرد. به هر روی چنین دست ساخته ای ارزشمند است و در ارزش آن همین بس که آدمی را به تفکر وادار می کند. از سوی دیگر استفاده از نور به عنوان یکی از متنوع ترین و خلاقانه ترین ابزار آفرینش هنری که به سبب ارتباط  با دنیای پیرامون، حایز ارزش است و از سوی دیگر بر کیفیت تصویری یک اثر هنری اثرگذار است.
این نمایشگاه از  24 آذر 1391 برپاشده و علاقمندان می توانند تا پنجم ديماه برای دیدن آن ها به گالری ماه واقع در انتهای جردن، خیابان گلستان، شماره 26 مراجعه کنند.


کد خبر: 51265

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciwraw.t1azq2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com