نگاهي به «هنرهاي فراموش شده صفويه» در اثر گلمغانيزاده
18 دی 1389 ساعت 15:18
يك نويسنده گفت: به كمك همسرم تأليف كتابي را در دست دارم كه در آن هنرهاي اردبيل، به ويژه هنرهاي فراموش شده تاريخ صفويه ترسيم ميشود.
به گزارش هنرنیوز،ملكه گلمغانيزاده اصل، برگزيده رشته هنر در چهاردهمين جايزه كتاب فصل در گفتوگو با فارس، درباره اثر در دست تأليف خود گفت: كتابي با عنوان «باستانشناسي، معماري و توليت مجموعه فرهنگي تاريخي شيخصفيالدين اردبيلي» را با همكاري همسرم «حسن يوسفي» در دست تأليف داريم كه البته بيشتر زحمات نگارش اين كتاب بر عهده همسرم است.
وي ادامه داد: نگارش اين اثر تا دو ماه آينده به پايان ميرسد و اوايل سال 90 منتشر خواهد شد، البته اين كتاب نيز در رابطه با سلسله صفويه و شيخ صفيالدين اردبيلي است و همچون كتاب قبلي تخصصي و دانشگاهي است.
گلمغانيزاده اصل خاطرنشان كرد: اين كتاب در حدود 700 صفحه خواهد بود كه 85 درصد نگارش آن به پايان رسيده و در مراحل نهايي كار به سر ميبرد و به دليل وسواس براي ارائه اثري بينقص، نگارش اين اثر طولاني شد، ويرايش اين اثر را نيز صغري گمغانيزاده اصل انجام خواهد داد و به احتمال فراوان به انتشارات «ياوريان» سپرده خواهد شد تا اين اثر را به چاپ برساند.
اين نويسنده درباره نحوه تحقيق در نگارش اين اثر عنوان كرد: همسرم باستانشناس و بنده پژوهشگر هنر هستم و كار ما تنها مراجعه به كتب نيست، بنابراين نحوه تحقيق در نگارش اين اثر، هم كتابخانهاي و هم ميداني است.
وي با بيان مدت زمان صرف شده براي تأليف اين كتاب ابراز داشت: اين اثر را همزمان با كتاب «هنرهاي شيعي مجموعه فرهنگي تاريخي شيخ صفيالدين اردبيلي» انجام داديم، اما كتاب چهاردهمين جايزه كتاب فصل زودتر جمعبندي و منتشر شد و همزمان در چند زمينه سلسله صفويه و شيخ صفي كار ميكنيم، شايد از ميان همين مطالعات و تحقيقات كتاب ديگري را هم منتشر كنيم.
وي در ادامه اظهارداشت: يكي دو اثر ديگر به همراه همسرم در دست تأليف داريم كه در آن هنرهاي اردبيل، به ويژه هنرهاي فراموش شده آن و چند كتاب ديگر در زمينه صفويه است، اما اين اثر نهايي است.
وي درباره نام كتاب با موضوع هنرهاي سنتي اردبيل تأكيد كرد: هنوز نامي براي آن مشخص نشده است و تاكنون 70 درصد نگارش آن انجام شده و حداقل در 200 صفحه از سوي انتشارات «ياوريان» منتشر خواهد شد.
گلمغانيزاده در خصوص زبان كتاب با موضوع هنرهاي سنتي اردبيل تصريح كرد: اين كتاب به زبان تخصصي است و شايد براي مقاطع كارداني نيز مفيد باشد، اما كتاب «هنرهاي شيعي مجموعه فرهنگي تاريخي شيخ صفيالدين اردبيلي» و اثر «باستانشناسي، معماري و توليت مجموعه فرهنگي تاريخي شيخصفيالدين اردبيلي» كاملأ تخصصي و ويژه دانشگاهيان و مقاطع بالاتر است.
به گفته وي، كتاب هنرهاي سنتي اردبيل هم به زبان تاريخي است و هم تاريخچه آن بيان شده و هم جزئيات و فلسفه نقش و نگارها نيز در آن بيان شده است، چرا كه برخي از هنرها و نقوش با فضا، محيط و جغرافيا ارتباط تنگاتنگي دارند و در اين كار اين موارد تجزيه و تحليل ميشوند، البته نگارش آْن تا شش ماه آْينده به اتمام ميرسد، اما به دليل فشردگي كارها زمان دقيق تحويل به انتشارات مشخص نيست.
وي همچنين درباره اثر برگزيده چهاردهمين جشنواره كتاب فصل گفت:در كتاب «هنرهاي شيعي مجموعه شيخ صفيالدين اردبيلي» تزئينات و هنرهاي به كار رفته در مجموعه شيخ صفيالدين به همراه تاريخنگاري و مستندنگاريهاي دقيق و مستند در چند بخش توصيف ميشود.
گلمغانيزاده اصل ادامه داد: اين اثر نسبت به ديگر آثار در اين زمينه به لحاظ گاهنگاري و مستندنگاري تاريخي دقيقتر و مستندتر است، اين كتاب، هنري تاريخي است كه تاريخچه هنر و انواع هنر يك مجموعه تاريخي را بيان ميكند.
اين نويسنده با اشاره به مدت زمان نگارش اين اثر عنوان كرد: حدود 15 سال است كه من و همسرم درباره بقعه شيخ صفيالدين اردبيلي، سلسله و خاندان صفويه تحقيق ميكنيم، با توجه به اينكه زادگاه ما اردبيل است و رشته تحصيلي ما در رابطه با هنر و باستانشناسي است به همين علت به اين سو گرايش داريم و سالهاست در اين زمينه كار ميكنيم، مقالاتي نيز در اين رابطه نگاشتهايم و اين كتاب مجموعه تحقيقات ما در اين سالهاست، از سويي ديگر پرونده ثبت جهاني مجموعه شيخ صفي را يوسفي همسرم به انجام رساند.
گلمغانيزاده اصل افزود: كتابي نيز در سال 84 با نام «باستانشناسي و تاريخ هنر بقعه شيخ صفيالدين اردبيلي» منتشر كردهايم كه كتاب «هنرهاي شيعي مجموعه شيخ صفيالدين اردبيلي»، دومين اثر در رابطه با مجموعه شيخ صفي الدين اردبيلي است.
وي درباره نحوه تحقيقات خود و همسرش در اين اثر ابزار داشت: براي نگارش اين اثر از نسخههاي قديمي و مستندات قديمي استفاده كرديم، اما عموم تحقيقات ما ميداني و حضوري است و اين كتاب كاملا تخصصي است.
وي خاطرنشان كرد: كتاب «هنرهاي شيعي مجموعه فرهنگي تاريخي شيخ صفيالدين اردبيلي» در 550 صفحه قطع رحلي براي گروه سني بزرگسالان با ويرايش صغري گلمغانيزادهاصل، اوايل سال 89 از سوي انتشارات «ياوريان» منتشر شد.
کد خبر: 22267
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciyrar.t1arq2bcct.html