در برنامه «گفت وگوی فرهنگی» مطرح شد:

شعر شاعر دنیای مجازی کمتر زیر تیغ تیز نقد می رود

10 اسفند 1394 ساعت 16:27

یک کارشناس فضای مجازی در «گفت وگوی فرهنگی» عنوان کرد: تفاوت فضای مجازی با واقعی این است که شعر شاعر دنیای مجازی کمتر زیر تیغ نقدها و مراقبت های منتقدان قرار می گیرد.


به گزارش هنرنیوز؛برنامه گفت وگوی فرهنگی با موضوع «نقد و بررسی شاعر، شعر و مخاطب در فضای مجازی» با حضور الهام لایق (پژوهشگر ادبیات)، آرش شفاعی (شاعر)، منصور ساعی (استاد فضای مجازی) و نبی(حوزه هنری) روی آنتن رادیو گفت وگو رفت.

در ابتدای این برنامه آرش شفاعی در خصوص شبکه های مجازی و شعر گفت: تأثیر گسترش شبکه های مجازی روی مسأله شعر به طور مطلق، نه منفی و نه مثبت است.

وی افزود: حدود ۲۰ سال پیش شاعران از طریق چاپ اشعار خود در روزنامه های کثیرالانتشار شناخته می شدند و امکان مطرح شدن در عرصه شعر کمتر بود. به همین نسبت اشعاری که چاپ می شد، گزیده تر و از لحاظ ویراستاری بهتر بود. اما در حال حاضر هر شاعری که شعر جدیدی بسراید به سرعت از طریق شبکه های مجازی می تواند آن را به اشتراک بگذارد.

در ادامه ساعی در خصوص تأثیر گسترش فضای مجازی و نوع ارتباطات در این حوزه توضیح داد: با دنیای مجازی رو به رو هستیم که قواعد آن متفاوت با دنیای واقعی است و شاید نتوانیم با معیارهای دنیای واقعی آن را داوری کنیم.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه کاربران این فضا متفاوتند، نوع تولید محتوا و اشتراک گذاری مطالب نیز در آن متفاوت است. زمانی داوران قبل از چاپ شعر یک شاعر روی آن اثر نظارت داشتند و پس از تأیید چاپ می شد اما در حال حاضر ویراستاری را خود شاعران شبکه های مجازی انجام می دهند و نوعی ارتباط جمعی خودانگیز به وجود آمده است.

ساعی عنوان کرد: در همین جا باید بررسی کنیم سواد ادبی شاعر در دنیای مجازی با سواد ادبی دنیای واقعی چه تفاوتی دارد. شاید تفاوت مهم اینجا باشد که شعر شاعر دنیای مجازی کمتر زیر تیغ نقدها و مراقبت های منتقدان قرار می گیرد.

لایقی نیز در ادامه با بیان اینکه باید از مخاطبی که شعر را می بیند تعریفی داشته باشیم، افزود: حدود ۱۵ سال پیش روزنامه ها صفحات شعر داشتند و جایی به جز روزنامه ها محل عرضه شعر نبود. در حال حاضر محل عرضه شعرها بیشتر شبکه های اجتماعی هستند و این اختیار را به مخاطب می دهند که با تجمیع مخاطبان، این توهم برای شاعر ایجاد شود که شعرش دارای جنبه مقبولیت است. چنین شاعری شاید لازم نبیند که زیر بوته نقد شاعران حرفه ای با توجه به میزان علاقه مندی مخاطبان نسبت به شعرش برود.

نبی در ادامه این بحث ها با طرح سوالی گفت: مسأله مهم این است که آیا سواد شعری مخاطب در حدی است که تشخیص دهند شعری خوب یا بد است؟..

وی یادآور شد: مخاطب حرفه ای شعر به راحتی می تواند از طریق شبکه های اجتماعی ، شعر جدید شاعران را دنبال کند. مخاطب عام نیز می خواهد سریع اشعار را به دست بیاورد، وقتی برای گشتن ندارد و ابزار تشخیص از او گرفته شده است.
نبی تأکید کرد: مخاطب امروز به دنبال شعر سوپرمارکتی یا زرد می رود. عده ای متشاعر به ابزار نقد دامن زدند و اجازه نقد شدن را از شعر گرفته اند. متشاعر خود را شاعر می داند و مخاطبان این باور شاعر بودن را در فرد تقویت می کنند.


کد خبر: 89651

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcizqav.t1a3w2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com