سیر و سلوک با مولانا در یک نمایشگاه نقاشی خط

خبرگزاری ايسنا , 1 مهر 1392 ساعت 9:51

اولین نمایشگاه انفرادی نقاشی‌خط محمدرضا جوادی‌نسب با عنوان «وادی هشتم، من مولانا» در گالری سبحان افتتاح می‌شود.


این هنرمند درباره‌ی برپایی اولین نمایشگاهش گفت: ‌در این نمایشگاه ۱۹ تابلوی نقاشی‌خط به نمایش گذاشته خواهد شد. علت انتخاب این تعداد تابلو، خاص بودن عدد ۱۹ در قرآن و همخوانی آن با تعداد حروف عبارت «بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم» است. این نمایشگاه که همزمان با ایام بزرگداشت مولانا افتتاح خواهد شد، با هدف تکریم و نگاهی دوباره به زندگی و آثار این شاعر و عارف مشهور ایرانی برگزار می‌شود.
او همچنین درباره‌ی علت نامگذاری این نمایشگاه به «وادی هشتم،منِ مولانا» اظهار کرد: در نظر عرفا مراحل سیر و سلوک شامل هفت وادی است. اما فیلسوفانی چون شهاب‌الدین سهرودی معتقدند پس از این هفت مرحله، مرحله‌ی هشتمی است که عارف پس از وصل الهی خاموش می‌شود. من ابیات کارهای عرضه شده در این نمایشگاه را از دیوان شمس مولانا که دربردارنده‌ی مراحل سیر و سلوک بود انتخاب کردم.
جوادی‌نسب افزود: واژه‌ی «من» که در برخی از ابیات مولانا به کار رفته، تنها مختص خود او نیست؛ بلکه اشاره‌ای است به همه‌ی انسان‌ها. انسان‌هایی که در جست‌وجوی «من» درونی خود هستند. ابیات انتخاب شده هم درباره‌ی اندیشه‌های مولانا پیرامون این من انسان است.
او همچنین با اشاره به تاریخچه‌ی نقاشی‌خط در ایران عنوان کرد: تاریخچه‌ی هنر نقاشی‌خط به نقاشی سقاخانه برمی‌گردد که در پرده‌های نقالی استفاده می‌شد. پس از آن هم آرام آرام هنرمندان ترکیبی از خوشنویسی و نقاشی را به عنوان هنر نقاشی‌خط به وجود آوردند که در نوع خود هنر جدید و نوپایی محسوب می‌شود. بسیاری از اساتید خوشنویسی با استفاده از دنیای رنگ‌ها، جلوه‌ی جدیدی به کار خود دادند و در تازه‌ای را به روی هنرهای سنتی گشودند.
جوادی‌نسب درباره‌ی خالی بودن جای هنر نقاشی‌خط به عنوان یک واحد درسی در دانشگاه‌ها گفت: متاسفانه هیچ منبع و مرجع رسمی‌ای برای آموزش جوانان علاقه‌مند به هنر نقاشی‌خط وجود ندارد. استادان با ذوق درونی خود و تکنیک‌های متنوعی که در این هنر خلق کرده‌اند، به جوانان آموزش می‌دهند. به نظر من جای چنین هنری به عنوان یک واحد درسی در دانشگاه‌ها خالی است.
او ادامه داد: پیش‌تر از طرف اساتید این هنر، برای تدریس و آموزش آن در دانشگاه‌ها مخالفت‌هایی وجود داشت، اما هم‌اکنون استادانی چون علی شیرازی موافق این موضوع شده‌اند. اگر کتاب یا یک مرجع آموزشی برای آموزش نقاشی‌خط تعریف و تعیین شود، شاهد رشد و اعتلای آن در کشور و جشنواره‌های بین‌المللی خواهیم بود.
این هنرمند در پایان اظهار کرد: آثاری که هنرمندان نقاشی‌خط در سال‌های گذشته خلق کرده‌اند، قابل مقایسه با آثار چند دهه‌ی گذشته نیست. همچنین سال‌هاست که بحث گفت‌وگوی تمدن‌ها و فرهنگ‌ها مطرح است و آن‌چه در این بین اهمیت دارد این است که هنر و فرهنگ دیگران را با استفاده از تکنیک‌هایی، بومی کرده و برای همخوانی با هنر خود بپذیریم. ما می‌توانیم از همین راه هنر خود را هم به جهان عرضه کنیم.
محمدرضا جوادی‌نسب، متولد سال ۱۳۵۵ است. او آموزش خط نستعلیق را از سال ۱۳۶۹ زیر نظر استاد بنی‌رضی در انجمن خوشنویسان آغاز کرد. او در حوزه‌ی تبلیغات شهری و محیطی و تدریس هنر در مدارس شهر تهران فعالیت داشته است. جوادی‌نسب از سال ۱۳۹۰ شرکت در جشنواره‌های هنری را آغاز کرد و «وادی هشتم، من مولانا» نخستین نمایشگاه انفرادی او در زمینه‌ی هنر نقاشی‌خط است.
این نمایشگاه از پنجم تا دهم مهر ماه در گالری سبحان به نشانی بزرگراه صدر، خروجی کامرانیه جنوبی، خیابان منظریه، کوچه پیشتاز، بن‌بست بعثت، شماره ۴ از ساعت ۱۷ تا ۲۰ میزبان علاقه‌مندان است.


کد خبر: 64081

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcizuaq.t1a5v2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com