در چهارمين همايش ملي شوراي سياست گذاري ثبت ميراث فرهنگي،

مراسم چوپانی اولین روز پاییز به ثبت ملی رسید

21 دی 1390 ساعت 16:54

مراسم چوپانی اولین روز پاییز نشانگر قدمت فرهنگ شكرگزاري در روستاها ی آذربایجان است


به گزارش هنرنیوز، مراسم «چوپانی در اولین روز پاییز در کوه سلطان سهند» به عنوان ميراث ناملموس به ثبت ملی رسید.اين مراسم نشانگر قدمت فرهنگ شكرگذاري در روستاهای آذربایجان شرقی است. 
 
مردم روستای عنصرود در اولین روز پاییز به زیارت قبر اسامه ابن فرقد كه مردم وي را اسامه سلطان میخوانند در قله کوه سلطان رفته و نذر و نیاز می کنند. 

با توجه به عناصر دخیل در این آیین به ویژه روایت دختر گبری و آمدن اسامه ابن فرقد برای تبلیغ دین اسلام، این آيين یکی از رسوم با سابقه آذربايجان شرقي در شكرگزاري به شمار مي رود. 
تقدس کوه از زمان های قدیم در ايران و مناطق كوهستاني به ويژه آذربايجان شرقي وجود داشته و کوه ها در فرهنگ مردم از جایگاه بالایی برخوردار بوده اند. 

بسیاری از آیین های شکرگزاری و درخواست ها در بالای کوهها صورت میگرفته است كه آیین شکرگزاری از کوهستان با دام و گله، قدمتی معادل با دوره های آغازین دامداری دارد.

درباره به نحوه برگزاري اين مراسم باید گفت مردم آبادی به خصوص دامداران از بعداز ظهر یک روز قبل آغاز پاييز، گروه گروه به سوی قله سلطان حرکت كرده و هرکس که بر میعادگاه رسید ابتدا ارادت قلبي خود را به زیارتگاه اعلام كرده و سپس برای اقامت شب جایی را مهیا می کند.
 
پس از اسکان، همه اهالي به طواف سلطان می پردازند به طوري كه نوحه خوان محلی نوحه خوانده و مردان تا فرا رسيدن صبح عزاداری می کنند و پس از نماز صبح، مردم خود را آماده كرده و منتظر گله های گوسفندان می شوند که آنها هم شب را در نزدیکی های زیارتگاه به سر برده اند. 

گله ها یکی یکی به نوبت از سمت غرب از میان مردم که در دو صف مقابل هم ایستاده و نظاره گر گله اند عبور کرده به سوی زیارتگاه می روند و پس از طواف از سمت غرب خارج می شوند. 

در پايان اين مراسم، در حین عبور یکی از چوپان در جلو گله حرکت كرده و مردم با دیدن گله ماشاءالله گویان از چوپان قدر دانی می کنند. 
یکی از ارزش‌هاي شاخص يا منحصر به فرد مراسم چوپانی رسم سلطان داغی یکی از معدود آیین های کهن به یادگار مانده از روزگاران گذشته است ، که امروزه عليرغم اينكه بيشتر آیین های ایرانی در طول زمان فراموش شده اند، با قدرت به حیات خود در این عصر ادامه می دهد. 

از آنجائیکه این آیین در بخشی از کوهستان سهند برگزار می شود و اين کوهستان یکی از قطب های گردشگری منطقه به حساب مي آيد، این رسم از ارزش منحصر به فردی در استان برخوردار است. 

رسم سلطان داغی را یکی از جاذبه های گردشگری روستای عنصرود است. در راستاي حفظ اين آيين، همه ساله از سوی مردم روستا برای تعمیر و مرمت سکونتگاه های موقت و مقبره سلطان که بر اثر برف و باران تخریب می شود اقداماتی صورت می گیرد. 
لازم است اين رسوم با صرف توان مادی و غیر مادی حفظ شوند. ثبت ملي اين اثر زمينه ساز حمایت معنوی و مادی از برگزار کنندگان رسم با تشریح اهمیت این میراث معنوی در تحکیم هویت آنان و کمک در دسترسی آسان شرکت کنندگان در آیین با ایجاد راه مناسب جهت دسترسی خواهد بود. 

به گزارش هنرنیوز 25  اثر تاريخي و فرهنگي آذربايجان شرقي در چهارمين همايش ملي شوراي سياست گذاري ثبت ميراث فرهنگي در جزيره قشم در فهرست آثار ملي ثبت شد، كه شامل ۱۰ پرونده از محوطه هاي تاريخي، پنج بناي تاريخي، پنج اثر طبيعي و شش اثر معنوي و ناملموس مي شود.


کد خبر: 35731

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcizyap.t1awp2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com