دبیر هنری هجدهمین جشنواره جوانان هنرهای تجسمی در گفتگو با هنرنیوز؛

تصویرگری؛ گام بعدی برای جشنواره جوانان است

19 شهريور 1390 ساعت 10:25


سعید فلاح‌فر دبیر هنری هجدهمین جشنواره جوانان ضمن بیان این مطلب که جشنواره امسال نسبت به سال بعد سه رشته تدهیب، کاریکاتور چهره و خوشنویسی مدرن را شامل شده‌است گفت: تصویرگری گام بعدی برای جشنواره جوانان است.
سعید فلاح‌فر در خصوص جشنواره جوانان گفت: جشنواره جوانان در شش بخش نقاشی، گرافیک، کاریکاتور، حجم، خوشنویسی، طراحی و نگارگری است.
وی در پاسخ به این سوال که موضوعات جشنواره با چه محوری و بر چه مبنایی پایه ریزی شده اند گفت: موضوعات جشنواره در فراخوان اعلام شده است. این موضوعات شامل جهاد اقتصادی، اقتصاد هنر، وحدت و هم‌بستگی، جلوه‌های کار و تلاش، ایران و هنر، مفاخر و مشاهیر ایران اسلامی، زندگی بومی و فرهنگ بومی و استانی، جوان ویژگی‌های زندگی اجتماعی، است. امسال این امکان برای داوران وجود دارد که با توجه به محورهای اتفاقات روز فرهنگی و اجتماعی، موضوعاتی به صورت از پیش تعیین نشده ارائه دهند تا سنجش توانایی های هنرمندان هرچه مطلوب تر صورت گیرد.
فلاح فر در پاسخ به این سوال که جشنواره جوانان امسال چه تفاوتی با جشنواره سال گذشته داشته‌است گفت: جشنواره امسال به نسبت سال‌های گذشته در بخش داوری دچار دگرگونی‌هایی شده است. در این جشنواره دو گروه از داوران حضور دارند، به غیر از داورانی که در کارگاه‌ها حضور خواهند داشت و روند اجرای آثار را دنبال خواهند کرد، داورانی که تنها آثار را می بینند و این امر داوران را در قضاوت بی حب و بغض و منصفانه یاری خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به این که سال گذشته رشته عکاسی به صورت آزمایشی در جشنواره جوانان مورد رقابت قرار گرفت، وضعیت رشته عکاسی در جشنواره تجسمی جوانان برای امسال چگونه است و در مقایسه با سال گذشته چه تغییری کرده است اظهار کرد: امسال هم مانند سال گذشته رشته عکاسی در جشنواره اعمال شده‌است. سال قبل عکاسی به صورت آزمایشی در جشنواره تجسمی جوانان اعمال شد. لیکن امسال آن را به عنوان یکی از بخش‌های ثابت جشنواره جوانان اعمال کردیم. البته به علت شرایط خاصی که برای عکاسی لازم است این رشته نیازمند برنامه‌ریزی بیشتری در خصوص برگزاری است.
وی در خصوص برگزاری جشنواره‌های منطقه‌ای در سطح استانی گفت: در سال‌های گذشته انتخاب و معرفی هنرمند از سوی ادارات ارشاد در استان‌ها انجام می‌شد و همان‌طور پیداست، انتخاب متأثر از سلیقه‌های شخصی بود و قسمت عمده انتخاب متأثر از مناسبات شخصی و روابط غیر حرفه‌ای اتفاق می‌افتاد.
فلاح فر در پاسخ به این سوال که برای بهبود انتخاب هنرمندان برای شرکت در جشنواره چه اقداماتی صورت گرفته است، گفت: جشنواره های استانی راهکاری موثر بوده است.
وی افزود: با پیشنهاد مسؤلین امر طرح برگزاری جشنواره های منطقه ای مطرح شد. برای سال اول این جشنواره تنها در یک استان برگزار شد و سال بعد پنج استان به برپایی جشنواره منطقه ای پرداختند. طرحی در خصوص استان هایی که قادر به برگزاری جشنواره در سطح استانی نبودند بیان شد و آن برگزاری ژوژمان های هنری با حضور اساتید برجسته استانی بود. این امر در انتخاب مطلوب تر هنرمندان کمک شایان توجهی کرد. در سال گذشته 17 استان مبادرت به برپایی جشنواره استانی کردند و استان های دیگر نیز به برپایی ژوژمان مبادرت ورزیدند.
وی ادامه داد: تصمیم در خصوص اعمال و برگزاری جشنواره های منطقه‌ای و استانی روند انتخاب را قدری بهبود بخشید، لیکن هنوز هم به سطح مطلوب و مورد دلخواه ما نرسیده است. گرچه می‌توان گفت افزایش تجربه به مرور زمان اتفاق خواهد افتاد، لازم است مسؤلین امر در سطح شهرستان‌ها تلاش بیشتری در جهت انتخاب هنرمندان داشته باشند. لازم است مسؤلین شهرستان‌ها به این امر توجه کنند که انتخاب منصفانه و به دو از حب و بغض آن‌ها در آینده هنر ایران نقشی اساسی دارد و اعمال سلیقه فردی در روند پیشرفت هنری ایران مخرب است.
وی ادامه داد: این عدالت زمانی محقق خواهد شد که مسؤلین استانی به این باور برسند که دخالت‌های آن ها به بدنه فرهنگ جامعه ضربه خواهد زد.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به این که تهران قطب هنری ایران بوده و هست و بیشترین سهم دانشجویان و فعالان هنر ایران را در بر گرفته است خلل و کنبود توجه مسؤلان تهران به جشنواره کودکان و جشنواره جوانان سوال برانگیز است. تهران در انتخاب هنرمندان خود از دقت لازم بی‌بهره است، دبیرخانه جشنواره جوانان برای اصلاح این امر چه راهکاری ارائه داده است، گفت: تهران عیرغم این امر که پایتخت و مرکز اصلی در امور هنری است، لیکن اداره ارشاد اسلامی استان تهران، در معرفی هنرمندان استان به جشنواره‌ها تعلل می‌ورزند. این امر متأسفانه هر سال تکرار می‌شود. تهران به علت وسعت زیاد و پراکندگی مراکز شهری در معرفی هنرمندان تعلل می‌کند.
وی در ادامه گفت: امسال هم هم‌چون سال گذشته ، هماهنگی با تهران سخت بود. گرچه امسال سهمیه تهران برای معرفی هنرمندان به جشنواره بیشتر شده است لیکن تهران با توجه به تعدد هنرمند و وسعت جغرافیایی نیاز به تقسیم بندی منطقه‌ای دارد. امسال با افزایش سهمیه ظرفیت شرکت کنندگان تهران در جشنواره مشکل انتخاب هنرمندان تهران حل نشده است.
وی در خصوص رفع مشکل انتخاب هنرمند در تهران گفت: برای سال آینده طرحی ارائه کرده‌ایم که به تناسب پراکندگی هنرمندان در مناطق مختلف تهران تقسیم بندی مناسبی صورت گیرد و مناطق به تفکیک از سهمیه معرفی هنرمند برخوردار گردند.

دبیر هنری جشنواره جوان در پاسخ به این سوال که چه تفاوتی میان این دوره و دوره قبلی جشنواره بین المللی جوانان احساس می کنید اظهار کرد: در طول 4 دوره اخیر جشنواره با دوره‌های پیشین تفاوت‌هایی داشته است که یکی از آ‌ن‌ها تغییر در محل اجرایی است. جشنواره تا دوره چهاردهم به صورت گردشی در استان‌های مختلف برگزار می‌شد. از دوره پانزدهم جشنواره به صورت ثابت در استان گلستان برگزار شد. این اتفاق پیامدهای مطلوب و نامطلوبی به همراه داشت. پیامد نامطلوب آن این بود که استان های دیگر از پذیرش و مزایای جانبی جشنواره از جمله فرهنگ سازی هنری محروم شدند، لیکن از محاسن جشنواره این بود که تجربه مداوم حضور جشنواره در گرگان سبب شد این استان مهارت لازم جهت رفع مشکلات برگزاری را بدست آورد.
وی اضافه کرد: طی این دوره های حضور جشنواره در استان گلستان امکانات کارگاهی بیشتر شد و گلستان از لحاظ هنری پیشرفت قابل توجهی داشت. از جمله عملکرد های جانبی دیگر برگزاری ورکشاپ خیابانی در طول سه سال گذشته‌است که از اهمیت خاصی برخوردار است و در گسترش هنر نقشی تعیین کننده داشته است.
برگزاری جشنواره امری پر زحمت است، اما دیدن هیاهوی بچه‌ها در خلال روزهای برپایی جشنواره تمام خستگی ما را از بین می‌برد.


کد خبر: 31771

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcizyap.t1azy2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com