گزارش هنرنیوز از سومین همایش حقوق مالکیت ادبی و هنری مرتبط با رویکرد ویژه سینما؛/۱

شمقدری : فرآیند قاچاق آسیب جدی به سینما زده است

1 خرداد 1392 ساعت 13:33

جواد شمقدری رییس سازمان سینمایی کشور گفت: متاسفانه فرآیند شبکه قاچاق آسیب جدی به سینمای ایران می‌زند و ساماندهی مالکیت معنوی آثار باید به طور جدی دنبال شود تا حیات سینمای ایران را بیش از این دچار مخاطره نکند.


به گزارش خبرنگار سینمایی هنرنیوز؛ سومین همایش حقوق مالکیت ادبی و هنری مرتبط با رویکرد ویژه سینما امروز با حضور «سید محمدحسینی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «جواد شمقدری» رئیس سازمان سینمایی ،«سید مرتضی بختیاری» وزیر دادگستری ،«احمد علی محسن زاده» مدیر کل حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر همایش در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در این مراسم که اجرای آن برعهده «سید جواد هاشمی» بود ، «احمد علی محسن زاده» مدیر کل حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر سومین همایش حقوق مالکیت ادبی و هنری مرتبط با رویکرد ویژه سینما در سخنانی اظهارداشت: لایحه جامع حقوق مالکیت ادبی ، هنری و حقوق مرتبط که در عین انطباق با استانداردهای بین المللی سعی در هرچه بومی‌تر شدن آن نیز به عمل آمده یکی از اقدامات دفتر حقوقی و امور مالکیت معنوی در جهت انجام این وظیفه است و از آنجایی که سازمان جهانی مالکیت فکری امسال را به «خلاقیت و نسل آینده» نامگذاری نموده است ، تلاش ما هم در این راستا خواهد بود.
وی افزود: لایحه جامع حقوق مالکیت ادبی ، هنری و حقوق مرتبط در سال ۱۳۸۹ تقدیم دولت شده و خوشبختانه پس از یک سال و نیم بحث های کارشناسی در کمیسیون های اصلی و فرعی دولت نهایی شده و انشاءالله به زودی و تا قبل از خاتمه دولت دهم به مجلس ارسال خواهد شد.
محسن زاده یاآورشد: بعد از تصویب، بی تردید همه پدیدآورندگان و هنرمندان را زیر چتر حمایت وسیع‌تری قرار خواهد داد. جرا که این لایحه ضمن تاکید بر ویژگی‌ مشترک انسان‌ها در این صفت ،خلاقیت، دولتمردان و متولیان امر مالکیت فکری کشورهای عضو را نسبت به نسل جوان خود که سر منشاء خلاقیت‌های خارق‌العاده‌اند، آگاه خواهد کرد.
در ادامه این مراسم «جواد شمقدری»رییس سازمان سینمایی کشور در سخنانی اظهارداشت: متاسفانه در عرصه پخش فیلم‌های ایرانی آثار آسیب‌های جدی به پیکره سینمای ایران از طریق فرایند قاچاق فیلم ها وارد شده و با این رفتار غلط بسیاری از سینما دوستان به سالن‌های سینما مراجعه نمی‌کنند تنها به این دلیل که منتظر پخش فیلم در شبکه غیرمجازند.
وی تصریح کرد: معتقدم که ماندگاری و سرپا ایستادن صنعت سینمای ایران در گروه وضعیت ساماندهی به حقوق مالکیت ادبی و هنری است. چرا که از این طریق بخشی از بازگشت سرمایه پروژه های سینمایی از طریق فرآیندی موسوم به قاچاق از بین می روند وحقوق عوامل فیلم ها زایل می‌شود . ازطسویی باید توجه کنیم که در دو سال گذشته هفتصد میلیون لوح فشرده در شبکه خانگی نمایش توزیع شده ، که کمتر از نصف آن در جریان شبکه نمایش خانگی به فروش رفته است.
شمقدری در ادامه خاطرنشان کرد: بیش از ۳۵۰ میلیون کپی غیرمجاز از آثاری که با دریافت مجوز در بازار ارایه شده، تهیه و در شبکه غیرمجاز به فروش رفته اند و متاسفانه فرآیند شبکه قاچاق آسیب جدی به سینما می‌زند و ساماندهی مالکیت معنوی آثار باید به طور جدی دنبال شود تا حیات سینمای ایران را بیش از این دچار مخاطره نکند. چرا که با روند کپی‌های غیرمجاز به مرور بخش خصوصی فعالیت و سرمایه گذاری در حوزه سینما را کم کم به فراموشی خواهد سپرده و تنها بخش دولتی به تولید خود در سینما ادامه خواهد داد.
وی تاکید کرد: دولت به دلیل استفاده از بودجه نفت و بیت‌المال آنچنان درگیر بازگشت سرمایه نیست اما بخش خصوصی با این کار دچار آسیب جدی خواهد شد وباید برای برطرف شدن این مشکل به بخش خصوصی کمک شود و حقوق مالکیت مادی و هنری این بخش جدی گرفته شود.این درحالی است که حقوق مولفین در سال ۱۳۴۸ تدوین شده و بعد از پدید آمدن سینما و رواج آن در کشومان در همین سال مالکیت حقوقی آثار تنظیم و قانون جدی دیگری تا کنون نداشته ایم.
رییس سازمان سینمایی ابرازداشت : متاسفانه سینماگران از قانون و حمایت هایش بی اطلاع اند واین به ضعف اطلاعات آنها بازمی‌گردد.چرا که در یک اثر سینمایی گروهی از هنرمندان در خلق اثر سهیم هستند اما سهم آن‌ها به صورت حقوقی و قانونی مشخص نشده است. به طور مثال کارگردان، فیلمنامه نویس و آهنگساز حقوق مشخصی دارند و در خارج از کشور پس از سالها با هر بار نمایش اثر هنری‌شان سود برده و به حسابشان پول واریز می‌شود .
وی ادامه داد: درمورد هنرمندان دیگر که در خلق اثر سینمایی سهیم هستند، سهم آن‌ها به صورت دقیق مشخص نشده و حقوق آن‌ها تنها منحصر به ارایه دستمزد در ابتدای کار خواهد بود و در این مسیر خلاقیت‌ها و استعدادهای برتر آسیب می‌بینند و ثبت آثار در بخش‌های مختلف صورت می‌گیرد که امیدوارم فعالیت های موازی صورت نگیرد و در این مورد نیاز به ساماندهی برسیم.
شمقدری تاکید کرد: وزارت ارشاد دارای معاونت حقوقی است اما در سازمان سینمایی این ضعف دیده می‌شود برای رفع این مشکل برای سازمان سینمایی اداره کل حقوقی در نظر گرفته خواهد شد که زیر نظر مستقیم رئیس سازمان فعالیت می کند و مالکیت حقوقی و حق کپی رایت آثار هنری را مدیریت کند. هر چند این اداره هنوز شکل نگرفته و اما متاسفانه یکی از ضعف ها در کشور ما استفاده از نرم افزار‌ها و آثار هنری کشورهای دیگر بدون پرداخت حق کپی رایت هستیم که همین امر تابلوی نامناسبی از ملت غیور ایران در سازمان‌ جهانی را به دنبال داشته است. ما باید در کشور با فرهنگسازی حق کپی رایت را رعایت کنیم و نابسامانی‌ها را سامان دهیم و اعتماد جهانی را در رعایت حقوق کپی رایت جلب کنیم، تا شاهد رشد وشکوفایی فرهنگ و هنرمان به خصوص سینما بیش از این ها باشیم.


کد خبر: 58647

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjamei.uqeoxzsffu.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com