گزارش نشست نقد وبررسی سه فیلم جشنواره سینما حقیقت؛

فیلم مستند حتما باید تحقیق داشته باشد

17 آبان 1391 ساعت 12:52

رامتین شهبازی منتقد سینما و تلویزیون گفت: فیلم مستند حتما باید تحقیق و پژوهش داشته باشد.


به گزارش هنرنیوز به نقل از ستاد خبری ششمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران: «سینماحقیقت»؛ نشست نقد وبررسی فیلم های مستند «ثانیه های سربی» به کارگردانی «سید رضا رضوی»، «آث باد» به کارگردانی «مهدی رخشانی» و «راز یک مجسمه» به کارگردانی «فرشاد اکتسابی» و «رامتین شهبازی» منتقد سینما و «علی علایی» مجری منتقد در سالن شماره دو سینما فلسطین برگزار شد.
***فرا واقع گریانه بودن یک مستند هنری
در این نشست «رامتین شهبازی» در مورد مستند «ثانیه های سربی» اظهارداشت: مستند «ثانیه های سربی» اثری فرا روایت است و این فرا روایت بودن، امروز در سینما، تلویزیون کارکردان های فراوان دارد. در واقع فرا واقع گریانه بودن یک اثر هنری یعنی اینکه آن اثر در حاله ای از ابهام قرار دارد.

وی ادامه داد: مستند «ثانیه های سربی» از سوی یک فیلمساز روایت و بازآفرینی می شود و فکر می کنم به خوبی این کار صورت گرفته است. در واقع تعلقات مختلف یک فیلم باعث می شود که مخاطب از فیلم استقبال کند. در فیلم مستند ثانیه های سربی شخصیت نیمی از انرژی لازم را از دیدن فیلم می گیرد وتا حدودی ارتباط برقرار کردن سخت می شود.

این منتقد یادآورشد: فیلمسازی که اثری فرا واقع گریانه می سازد و شاهدیم که رد پای کارگردان در آن اثر وجود دارد و تعلقات مختلف باعث می شود که مخاطب با فیلم همراه شوند. اما این فیلم مستند در برخی از زمان ها طولانی است که باید کوتاه شود که در نهایت فیلم با ریتم بهتری تماشا گردد.

وی در ادامه تصریح کرد: صداها در این مستند در جاهایی که تصویر قادر به بیان حوادث واتفاقات فیلم نیست بهتر کار می کند. بنابراین این مستند اثری جمع و جوراست که با نزدیک شدن به سینمای مستند وظیفه خود را به درستی بیان می کند.

در ادامه این نشست «سید رضا رضوی» کارگردان مستند «ثانیه های سربی» عنوان داشت: من در این فیلم دلم می‌خواست اثری بسازم که بتواند با مردم ارتباط برقرا کند حرف های نو وجذابی برای مخاطب بیان کنم. در واقع فیلم من یک درام اجتماعی است با موضوعی بکر به خاطرات یک مستند ساز قدیمی و یک آپاراتچی قدیمی سینما می پردازد که من آن تبدیل به درامی جذاب و سینمایی می کردم.

رضوی افزود: فیلم ما درامی است که مخاطب را به خوبی تا به انتها با خود همراه می کند. من در این اثر تلاش کردم که هر ۷ دقیقه یک بار چیز جدیدی را برای مخاطب ارائه دهم. هر چند این مستند تلفقی از واقعیت و بازسازی است و امیدوارم مخاطبان ازدیدن آن لذت کافی را باشید.


***نگاه شاعرانه «آث باد » به زندگی

در ادامه این نشست فیلم مستند «آث باد» به کارگردانی «مهدی رخشانی» مورد نقد وبررسی قرار گرفت.

رامتین شهبازی درمورد این مستند گفت: فیلم مستند «آث باد» اثر خوبی است که به مخاطبان اطلاعات خوبی می دهد. به قول پازولینی که گفته زبان سینما، زبان شاعرانه است؛ زبان فیلم مستند «آث باد» شاعرانه است. منتها وقتی وارد آسیاب ها می شویم داستان فیلم روال دیگری را برای ادامه خود بر می گزیند.

وی ادامه داد: از ساختار و داستان آن می توان گفت که کارگردان برای پلان بندی و نریشن ها و ساخت آن زحمت کشیده است و همچنین لحن گفتار با آسیاب ها خوب نیست و می توانست بهتر از این باشد. هر چند می توان به جرات گفت که در ساختار یک اثرمستند باید کارگردان به همه چیز اشراف داشته باشد تا بتواند فیلم موفقی را در گیشه برای مخاطب بسازد.

در ادامه این نشست کارگردان این فیلم هم گفت: آسیاب ها جزو اولین ماشین های ساخت دست بشر در منطقه سیستان بودند که بعدا به حجهان معرفی شدند. من هم برای ساخت این فیلم دقیقا منطقه سیستان را مد نظرداشتم. اما به دلیل تخریب هایی که این آسیاب دیده اند کمی با مشکل مواجه شدم.

وی خاطرنشان کرد: تلاش من این بود که تصاویر فیلم بکر و نو باشند. همچنین نریشن های فیلم هم به لحاظ نوع گفتار به یکدیگر شبیه باشند. تا مخاطب با دیدن فیلم احساس نکند که لحن فیلم متفاوت است. ازطرفی سعی کردم به مخاطب یاداوری کنم که کشورما در طول تاریخ میراث گرانبها فراوان داشته که امروز بسیاری از انها در طول تاریخ از بین رفته اند.

***رازهای یک مجسمه دزدیده شده

در ادامه این نشست فیلم مستند «راز یک مجسمه» به کارگردانی «فرشاد اکتسابی» مورد نقد و بررسی قرار گرفت و که کارگردان این فیلم در مورد مستند خود گفت: بیش از یک قرن فرانسوی ها برای اکتشاف آثار باستانی کشورمان به ایران و به خصوص منطقه شوش می آمدند و امروز بسیاری از آثار باستانی ما در موزه لور پایس نگه داری می شوند. به هر حال در جستجوها برای کشف آثار باستانی یک مجسمه ای را در منطقه آپادانا کشف می کنند که در ابتدا معلوم نبوده متعلق به چه کسی است اما بعدا مشخص شد که مربوط به داریوش است.

وی تصریح کرد: در سیر تاریخی کشورمان هر کدام از باستان شناسان که برای کشف آثار باستانی به کشورمان آمدند همه برای غارت آمدند اکثرآثار باستانی ما امروز در خارج از کشور نگه داری می شوند. به هرحال وجود چنین مسائلی باعث شد که من دست به ساخت این مستند بزنم. خوشبختانه در راه ساخت این مستند آقای ارجمند به عنوان تهیه کننده به من کمک کردند.

رامتین شهبازی در مورد فیلم «راز یک مجسمه» گفت: پژوهش یکی از ارکان مهم ساخت آثار مستند است. به‌گونه‌ای که وقتی فیلمسازی با تحقیقات کافی به سراغ ساخت اثر مستندی می رود دیگر خیالش بابت بسیاری از مشکلات ساخت این گونه آثاراست. اما در مقابل اگر تحقیقات اندک باشد همه چیز تحت تاثیر قرار می گیرد.

وی گفت: خوشبختانه در این مستند بحث تحقیق و پژوهش به شکل جدی پیگیری شده است و این نشان دهنده این نکته مهم است که آقای ارجمند به عنوان تهیه کننده برای ساخت این فیلم حسابی زحمت کشیده اند. بنابراین هر بیننده ای برای اولین بار تحت تاثیر پیشینه تاریخی و هنری فیلم قرار می گیرد.

این منتقد سینما در پایان گفت: فیلم مستند حتما باید تحقیق داشته باشد. خب در فیلم مستند«راز یک مجسمه» مشخص است که پژوهشگر پله به پله جلو رفته و از جزییات به کلیات رسید. به هرحال زمان این فیلم مستند مناسب است و باعث آزارو اذیت مخاطب نمی شود.


کد خبر: 49197

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjavex.uqehhzsffu.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com