نصيريان: اگر فتحعليبيگي نبود، نمايش ايراني مرده بود
10 خرداد 1389 ساعت 11:26
«علي نصيريان» گفت: اگر آدمهايي چون فتحعليبيگي در اين سالها نبودند امروزه ديگر نمايشهاي آييني و ايراني به اين شكلي كه مشاهده ميكنيم، نبود و در مرور زمان به دست فراموشي سپرده شده و مرده بود.
به گزارش خبرنگار هنر نيوز به نقل از فارس، مراسم بزرگداشت پدر نمايش ايراني داود فتحعليبيگي كه مصادف با سالروز تولد 60 سالگي وي بود، شب گذشته در تماشاخانه سنگلج با حضور اساتيد پيشكسوت اين عرصه چون علي نصيريان، سعدي افشار، ژاله تقيان، جواد انصافي، محسن حسيني، حسين مسافرآستانه، دكتر محمدحسين ناصربخت، خسرو احمد، مرشد وليالله ميرزاعلي، صادقي عاشوري، رضا لنكراني و جمعي معدودي از هنرمندان فعال در اين عرصه در تماشاخانه سنگلج برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم غلام بابوته مجري اين مراسم، نمايشهاي ايراني را داراي صورتهاي مختلفي دانست و در ادامه قطعه كوتاهي از نمايشهاي سنتي اجرا شد و پس از آن «لاله تقيان» پژوهشگر نمايشهاي سنتي و آييني ايراني بيان كرد: امروز روز تولد مجدد فتحعليبيگي است.
وي افزود: در طي 20 سالي كه با او به فعاليت در اين عرصه پرداختم همواره شاهد عشق و علاقه بينظير او به سنتهاي ايراني و آييني نمايشي بودهام. او در زمينههاي مختلف نمايشنامهنويسي،مقالات پژوهشي، اجرا و بازي، همواره در احياء و پرورش آيينهاي ايراني فعال بوده است و اميدوارم كه در جشن تولد 100 سالگي پدر نمايش ايراني نيز در كنار هم به سرور بپردازيم.
در ادامه اين مراسم «محمدحسين ناصربخت» نويسنده، كارگردان و پژوهشگر تئاتر بيان كرد: آشنايي من با فتحعليبيگي به سال 68 بازميگردد. به همت ايشان بود كه انجمن تعزيهخوانان ايراني شكل گرفته و همواره در طي اين سالها با اهتمام ويژه خود به نمايشهاي آييني و ايراني سبب رشد و پيشرفت اين گونه نمايشي شده است.
در ادامه اين مراسم، قطعههاي كوتاهي از نمايشهاي تعزيهخواني توسط تعزيهخواناني چون عزيزي و صفاريان اجرا شد و پس از آن «محسن ميرزاعلي» يكي از جوانترين نقالهاي ايراني به نقلي از شاهنامه پرداخت.
در ادامه اين مراسم «صادق عاشوري» نمايشنامهنويس نمايشهاي تخت حوضي در استان همدان و محقق و پژوهشگر تئاتر آييني كه تابحال 16كتاب در زمينه تعزيه و آيينهاي ايراني نگارش كرده است، بيان كرد: خوشحالم كه در كنار «سعدي افشار» كه تبلور موج سياهبازي ايران است به سرور در جشن 60 سالگي پدر نمايش ايراني ميپردازم. چاپ كتابهاي من همزمان با تولد «داوود فتحعليبيگي» توسط انتشارات سوره مهر صورت گرفت.
وي افزود: اين كتاب شامل 7 جلد است كه به احياي تئاتر ملي ايران از جمله نمايشهاي ايراني ، آيينهاي زورباني درباره تعزيه، نقالي و كليه آيينهاي سنتي اطراف ايران ميپردازد كه تابه حال 3 جلد آن به چاپ رسيده و بقيه اثر طي سال آينده به چاپ و رونمايي ميرسد.
عاشوري در ادامه بيان كرد: براي من جاي تعجب بود كه چنين كسي در ايران زنده باشد و برايش جشن نگيريم و خوشحالم كه اين اتفاق براي پدر نمايش ايران افتاد.
در ادامه اين مراسم كه به كارگرداني «شاهين اعلايينژاد» اجرا شد، پس از برگزاري مراسم تورنابازي، «علي نصيريان» پيشكسوت عرصه نمايشهاي ايراني گفت: از تمامي برگزار كنندگان اين مراسم كه به ياد دوست قديمي من انجام شد تشكر ميكنم و يادي از افتتاح تماشاخانه سنگلج كه با يك مجموعه از اجراهاي نمايشهاي ايراني از جمله تعزيه، نقالي، تخت حوضي، معركهگيري، مارگيري و ... انجام شد پرداخت و ادامه داد آشنايي من با فتحعليبيگي به 40 سال پيش بازميگردد كه با او نمايش سياه را كار كردم. اگر آدمهايي چون فتحعليبيگي در اين سالها نبودند امروزه ديگر نمايشهاي آييني و ايراني به اين شكلي كه مشاهده ميكنيم نبوده و در مرور زمان به دست فراموشي سپرده شده و مرده بودند. نمايشهاي آييني و ايراني مديون زحمات اشخاصي چون فتحعليبيگي هستند.
در ادامه اين مراسم «علي نصيريان» و «حسين مسافرآستانه» براي شفاي بيماري مرشد ميرزاعلي (پدر) پيشكسوت عرصه نقالي و پردهخواني ايران است، دعا كردند و پس از آن نمايش سياهبازي توسط «داود داداشي» اجرا شد.
«مجيد جعفري» نيز كه يكي از فعالان نمايش ايراني است در ادامه اين مراسم بزرگداشت اظهار كرد: در دوران مختلف، همواره نسبت به اين هنر مقدس كم لطفي و بيمهريهاي فراواني صورت گرفته است و اگر زحمات اشخاصي چون فتحعليبيگي نبود كه سعي و اهتمام به مكتوب كردن فرهنگ شفاهي ما نداشتند، امروزه فرهنگ اصيل ما از ميان رفته بود. بايد با يك برخورد تكنيكال تحقيق و تفحصي در زمينه سنتها و نمايشهاي ايراني صورت گيرد تا بتوانيم به يك تئاتر ملي كه شعار ماست برسيم. هنر نمايش ايراني هيچگونه كمبودي نسبت به ديگر هنرهاي جهان ندارد و همواره در ميان همه هنرها حرفي براي گفتن دارد. فتحعليبيگي با همنشيني و تحقيق و پژوهش با تعزيهخوانان ايراني پيش از مرگ تعزيهخوانان ايراني سعي ويژهاي در مكتوب كردن اين فرهنگ اصيل داشت، اين در حالي است كه فرهنگ تعزيه و تخت حوضي ما رو به اضمحلال بود.
در ادامه اين مراسم، صفاريان يكي از شاگردان استاد فتحعليبيگي به قرائت بيانيه دانشجويان براي بزرگداشت پدر نمايش ايراني پرداخت و در ادامه علي نصيريان، سعدي افشار، حاج تقي عزيزي، مرشد وليالله ميرزاعلي، رضا لنكراني و اتابك نادري به اهداي هداياي خود به پدر نمايش ايراني پرداختند.
در اين مراسم، از طرف انجمن تعزيهخوانان ايراني يك تابلوي قرآني به فتحعليبيگي تقديم شد و در ادامه از جانب روابط عمومي مركز هنرهاي نمايشي و مدير تماشاخانه سنگلج اتابك نادري، اعضاي گروه تماشا و مجموعه فرهنگي - اقامتي احسان در كاشان هدايايي به پدر نمايش ايراني تقديم شد.
«داوود فتحعليبيگي» نيز در سخناني بيان كرد: بسيار خوشحالم كه درسم را به خوبي از اساتيدم ياد گرفتم. اساتيدي چون سعدي افشار كه من به صورت غير مستقيم تنها با گوش كردن نوارهاي ايشان از او فن و اصول سياهبازي را آموختم و در كنار علي نصيريان در نمايش «سلطان سياه» به تجربه و وسعت نظر او دست يافتم و در قلمرو شبيهخواني نيز از استاد تقي عزيزي، صفاريان، رضا لنكراني كم ياد نگرفتم و در طول 25 سال نشست و برخواست با فعالان عرصه نمايشهاي سنتي و آييني ايراني همواره سعي داشتم كه شاگرد خوبي باشم و درسم را خوب مشق كنم.
او ادامه داد: از تمامي برگزاركنندگان اين مراسم به ويژه دانشجويان دانشگاه سوره، مركز هنرهاي نمايشي، اهالي تماشاخانه سنگلج و تمامي دوستان و پيشكوستان عرصه هنر و به ويژه همسرم سركار خانم خانمحمدي كه همواره در اين سالها رنجهاي بسيار را تحمل كرد تا من خوب مشق بكنم، متشكرم.
در پايان اين مراسم نيز «داوود داداشي» سياه نمايشهاي ايراني با اهداي هديهاي از داود فتحعليبيگي تقدير كرد.
در پايان نيز كليه حضار مراسم بزرگداشت و زادروز فتحعليبيگي، به تماشاي نمايش «عفريته ماچين» كاري از علي يدالهي نشستند.
کد خبر: 10649
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjhmev.uqeyxzsffu.html