گزارش هنرنیوز از نشست خبری گردهمايی های سالانه فيلمسازان و عكاسان؛
تاكيد بيش از حد به دروس تئوريك اشتباه بوده است
28 ارديبهشت 1393 ساعت 10:22
نشست خبری گردهمايی های سالانه فيلمسازان و عكاسان با حضور مدیر عامل انجمن سینمای جوان حبیب ایل بیگی در انجمن سینمای جوان برگزار شد.
مدير عامل انجمن سينماي جوانان ايران در نشست خبري گردهمايي هاي سالانه فيلمسازان و عكاسان گفت: با آغاز فعاليت دوره جديد مديريت انجمن سينماي جوان ابتدا تلاش كرديم تا به بررسي وضعيت موجود بپردازيم و نقاط قوت و ضعف را ارزيابي كرده و بر اساس آن برنامه ريزي كنيم.
حبيب ايل بيگی، گفت: گردهمايي سالانه فيلمسازان و عكاسان از ۴/۲/۹۳ تا ۶/۴/ ۹۳ با حضور ۱۳۵۳ هنرجوی فيلمساز و ۱۷۳۱ فيلم و همچنين ۹۴۹ عكاس و ۲۳۴۶ عكس و تعداد ۱۴۵ وركشاپ با موضوعات نقد فيلم، تصويربرداری، فيلمنامه نويسی، عكاسی، تدوين، نقد فيلم، فيلمسازی و... در ۵۹ شهر در حال برگزاری است.
وی تصريح كرد: به همين دليل، گروه های كارشناسي مختلف با حضور فعالان حوزه فيلم كوتاه و عكس تشكيل شد تا وضعيت انجمن در حوزه هايی چون آموزش، توليد و عرضه فيلم كوتاه و عكس و وضعيت جشنواره ها و ساير رويدادهای مرتبط با اين حوزه به نوعی آسيب شناسي شود. متاسفانه حاصل اين ارزيابی همه جانبه و مستدل كه با حضور هنرمندان اين عرصه انجام شد به نتايج مناسبی منجر نگرديد.
وی ادامه داد: بررسی ها نشان داد كه از نظر كيفي فيلم هاي توليد شده در سال هاي ۹۱ و ۹۲ با افت محسوسي رو به رو شده اند و منحني توليدات فيلم كوتاه از منظر كيفيت سير نزولی پيموده است و به يقين اين توليدات را نمي توان منبع مناسبی برای عرضه داخلی و خارجی فيلم كوتاه دانست.
البته آسيب شناسی های اشاره شده، نشان داد كه اين وضعيت تنها به توليدات محدود نمي شود. در زمينه آموزش نيز نوعی انفعال و پس رفت به صورت كاملا محسوس ديده می شد.
مدير عامل انجمن سينمای جوانان ايران خاطر نشان كرد: در دوره اشاره شده، با توجه به تغيير نظام آموزشی انجمن سينمای جوان و تاكيد بر مباحث تئوريك و عدم تكيه بر آموزش های تجربی و عملی و عدم بهره گيری از كارگاه های آموزشي در عمل شاهد نتايج مثبتی نيستيم. باز هم تاكيد مي كنيم اين ارزيابي ها از نشست هاي اعضاي انجمن با فعالان فيلم كوتاه و عكس، اساتيد، هنرجويان، فيلمسازان و پيشكسوتان اين حوزه بدست آمده است. البته اين بررسي همه جانبه علاوه بر موارد اشاره شده ، حاوي نتايج ديگری هم بود كه قطعا مي تواند ما را براي تبيين راهكارهای عملی كوتاه مدت و بلند مدت برون رفت از شرايط موجود و طراحی نقشه راه يا استراتژی انجمن كمك كند.
وی يكی از نتايج ديگر اين ارزيابی ها، بررسی فعاليت دفاتر انجمن سينمای جوان در شهرستان ها دانست و افزود:
در اين بخش متاسفانه به آمارهای چندان مطلوبي نرسيديم. بر اساس اطلاعات موجود و مستند از ۵۹ دفتر انجمن در شهرستان ها برخي كه عملا توليد فيلم نداشته اند و تنها ۵ درصد از آن ها توليداتشان متوسط به بالا ارزيابی شد كه آمار قابل قبولی نيست و نسبت به سال هاي گذشته افت محسوسی دارد. از سوي ديگر، ما فكر می كرديم حداقل جنبه های كيفی توليدات سال ۹۲ وضعيت بهتری از سال ۹۱ داشته باشد كه در عمل اين تصور باطل شد و وضعيت سال ۹۲ به مراتب وخيم تر از سال قبل بود.
وي ادامه داد: با اين شرايط، ارزيابي هاي صورت گرفته در بخش توليد فيلم كوتاه در سال هاي اشاره شده را به شكلي تخصصي گسترش داديم تا به دورنمايي از وضعيت عوامل دست اندركار توليدات فيلم كوتاه برسيم. يعني زير مجموعه ها را بررسي كرده و مثلا در فيلم ها به صورت تخصصي كار هنرمندان مربوط رشته هاي مختلف مثل فيلمنامه، كارگرداني، بازيگري، تدوين، تصوير برداري و... سنجيديم تا از اين طريق استعدادها را شناسايي كرده و زمينه حمايت از آن ها را براي آثار بعدي و همچنين براي عرضه و حضور در رويدادهای داخلی و خارجی فراهم كنيم. از طريق اين آسيب شناسي، به صورت همزمان عملكرد تيم اجرايی و مديريتی و آموزشی دفاتر نيز در روند شكل گيری توليدات آن ها، ميزان تاثيرگذاری در جنبه های كيفی آثار، توانايي ها و ظرفيت های نيروهای انساني انجمن و وضعيت تجهيزات و امكانات آن ها در كنار شناخت نيازها و موانع موجود، ميزان توجه دفاتر و فيلمسازان به مضامين ارزشمند، تنوع مضمونی و ساختاری و گونه هاي مختلف فيلم كوتاه و چگونگی بهره گيری از موضوعات بومی و فرهنگي منطقه خود را در فيلم ها بررسی كرديم تا بر اساس شرايط موجود، نسبت به بهره وری بيشتر اين دفاتر اقدامات لازم صورت گيرد.
مدير عامل انجمن سينماي جوانان ايران در ادامه يادآور شد: اما در بررسي مشكلات و نقاط ضعف دفاتر انجمن سينماي جوان در شهرستان ها، مهمترين نكته اي را كه مي توانم ذكر كنم وابستگي بيش از حد آن ها به ستاد مركزي و عدم هويت و استقلال آن هاست كه اين مقوله به ويژه به امر آموزش لطمه زده است. به دليل واگذار نشدن امور آموزش به دفاتر و عدم مشاركت فراگير آن ها در تعيين سرفصل ها و چگونگي تدريس، نوعی ايستايی و ركود در اين حوزه ديده می شود. در واقع، با اين شرايط، می توان گفت در سال های اخير ستاد مركزي، امكانات و نيروي انساني را در تمامي مناطق به يك شيوه يكسان و با دخالت در تمامي سطوح در امر آموزش به كار گرفته و در نهايت با توجه به عدم شناخت كافي و تنوع شيوه هاي تدريس، به نتيجه مطلوبي منجر نشده كه قطعا اين امر به دانش آموختگان زيادی در سطح كشور لطمه زده است. بر اساس نتايج حاصل از ارزيابي اشاره شده از هنرجويان سال هاي اخير، بسياری از افراد تاكيد داشتند كه اين دوره ها خسته كننده و فاقد جذابيت و تاثيرگذاری لازم و در آن ها اصل، گرفتن نمره بوده است.
وی افزود: تاكيد بيش از حد به دروس تئوريك، امكان تجربه و به صورت عملی فيلمساز شدن را تا حد زيادی از دانشجويان گرفته است. قطعا بخش مهمی از فيلمسازی در فضای صحنه آموخته می شود و فيلمساز بايد بتواند تمامی عوامل را در اين فضا هدايت كرده كه اين امر بدون تجربه و تمرين، كار مشكلی است.
شايد بتوان گفت نگاه آموزشي حاكم در سال های اخير بيشتر متكی بر پرورش فيلمسازان تلويزيونی بوده است چون كار در تلويزيون را مي توان سهل و ممتنع تر نسبت به سينما دانست و در نهايت اين امر به شكل گيری فضای موجود و كاهش كيفيت آموزش لطمه زده است.
ايل بيگی با اشاره به اينكه اگر امر آموزش بيشتر بر فيلمسازی به شيوه سينمای كوتاه و به عنوان يك سينمای مستقل از تلويزيون و سينمای حرفه ای متكی بود، از نظر كيفي شرايط بهتري حاصل می شد، افزود: اما همه اين مسائل نشان دهنده يك بحران عميق در امر آموزش بود كه ما تلاش كرديم حتي به سرعت با مشاوره و همفكري از سوي كارشناسان امر آموزش سينما و آشنا با سينمای جوان نسبت به تغيير در شيوه های تدريس و برخی از دروس و سرفصل ها اقدام فوری كنيم به همين منظور در سال جديد، تغيير را از هنرجويان ترم دوم آغاز كرديم تا زمينه جلوگيري از آسيب هاي آموزشي بيشتر به اين هنرجويان فراهم شود. همانطوريكه مي دانيد دفاتر انجمن در شهرستان ها مهمترين مراكز آموزش سينمايی در مناطق مختلف كشور محسوب می شوند و اگر ميزان تاثيرگذاری آن ها كاهش يابد قطعا، برخي از استعدادهاي حوزه سينما شناسايی نشده و يا در صورت شناسايي شدن به هدر مي روند و مسير مطلوب رشد و پرورش خود را طی نمی كنند.
وی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: متاسفانه در اين دوران از ظرفيت مديريت و نيروهای انسانی دفاتر به گونه ای مطلوب استفاده نشده است و اين افراد بيشتر به كارمنداني مبدل شده بودند كه تنها كار عمده آن ها تهيه گزارش هاي روزانه از كارها و ارسال آن به ستاد مركزي بوده است و اين نيروها اجازه تدوين برنامه و مذاكره برای مشاركت با نهادهاي مختلف و جذب حمايت و ديگر امور را به صورت مستقل نداشتند. عدم مشاركت آن ها در بيشتر امور به نوعی مانع تاثيرگذاری دفاتر شده بود و ما بعد از آسيب شناسی از اساتيد، هنرجويان، فيلمسازان، پيشكسوتان، خواستيم تا انتقادات، پيشنهادات و مباحث خود را در خصوص مشكلات حوزه آموزش و ديگر حوزه ها از جمله توليد و عرضه مطرح كنند تا هر تغيير بر اساس خواسته ها و نيازهای واقعی حوزه فيلم كوتاه و فعالان آن باشد.
مدير عامل انجمن سينمای جوان ادامه داد: اما هدف اصلي ما از برگزاري اين نشست خبري، بيشتر اطلاع رساني در خصوص يك برنامه جامع و سراسري ملي به نام گردهمايی فيلمسازان و عكاسان است كه از سوي ۵۲ دفتر انجمن برگزار مي شود. اما برای توضيح در اين خصوص نياز بود كه مقدمه اي درباره شرايط موجود منعكس شده تا اهالی رسانه از توان و ظرفيت انجمن در برگزاری چنين برنامه هايی مطلع شوند.
وی تصريح كرد: بايد توجه داشت سينما برای رشد خود نيازمند فضاهاي نمايشي و فرهنگي است. يعني پاتوق ها يا محافل غير رسمی سينمايی و فرهنگی می تواند عامل ارتباط علاقمندان شده و در نهايت تفكرات آن ها را براي حضور در اين حوزه تقويت كند. يكی ديگر از مشكلات اين حوزه بر اساس بررسی های ما، كاهش محسوس تعداد پاتوق های سينمايی در شهرستان ها و به نوعی تمركز آن ها در مركز بود. در تهران رويدادهای مختلفی با موضوع فيلم كوتاه برگزار مي شود اما بررسی های ما نشان داد كه اين گونه رويدادها طي سال های اخير در ديگر شهرها به حداقل رسيده اند. با اين شرايط، تلاش كرديم تا با برگزاری گردهمايی فيلمسازان و عكاسان به صورت منسجم و با مشاركت و بهره گيری از توان نيروهاي انسانی مناطق خود، اين جريان ملی را تقويت كنيم.
مدير عامل انجمن سينمای جوانان ايران خاطر نشان كرد: گردهمايی های سالانه فيلمسازان و عكاسان جريانی است كه گام نخست در شكل دهي فضاهاي تخصصي هنري و پاتوق هاي سينمايي به شمار مي رود. هفته هاي فيلم و عكس كه به نمايش فيلم های مناطق مختلف با حضور هنرمندان، پيشكسوتان و مخاطبان بومي مي پردازد از ابعاد مختلف مي تواند جريان تاثيرگذاری باشد. مثلا يك كاركرد آن بحث آموزش است و فيلمسازان مي توانند با رجوع به اساتيد اين رشته در فضاي تخصصي موجود، نقاط ضعف و نقاط قوت كار خود را شناسايي و اطلاعات جديد را در ادامه فعاليت به كار گيرند. از سوي ديگر، اين برنامه امكان ارتباط فيلمسازان با مخاطبان منطقه خود و به اصطلاح مخاطبان بومي را فراهم مي كند و مقدمه ای است براي جشنواره هاي استاني سينماي جوان. در واقع، اين گردهمايی ها نقش هيات انتخاب اوليه جشنواره های استاني را ايفا می كنند و بخشی از آثار به نمايش درآمده در آن ها، پس از بررسی كارشناسان در جشنواره های استانی حضور مي يابند.
وی افزود : همانطوريكه جشنواره های استانس فيلم و عكس انجمن سينماس جوان، مقدمه اس هستند براي جشنواره هاس فيلم و عكس منطقه ای و در نهايت اين رويدادهاي آخر مقدمه اي براي جشنواره بين المللي فيلم كوتاه تهران محسوب مي شوند و بخشی از فرآيند انتخاب فيلم ها برای جشنواره فيلم كوتاه تهران در اين مسير صورت مي گيرد كه باعث مي شود هيات انتخاب جشنواره با تعداد كمتری از فيلم ها رو به رو شده و تعجيل و شتاب زدگي در كار به حداقل رسد. يكی از مشكلات جشنواره بين المللی فيلم كوتاه تهران، ترافيك سنگين ورودی اين جشنواره است كه همواره با اعتراض فيلمسازان مبنی بر توجه ناكافی به آثار آن ها رو به رو شده و ما تلاش كرديم در حد بضاعت خود اين مساله را تعديل كرده و امكان تمركز بيشتری را برای هيات انتخاب جشنواره فراهم كنيم.
ايل بيگی نكته قابل تامل در خصوص گردهمايی سالانه فيلمسازان و عكاسان، برگزاری اين رويدادها به صورت غير رقابتی برشمرد و اضافه كرد: همه فيلمسازان شهرستانی می توانند بدون گزينش اوليه در اين گونه رويدادها حضور يابند و بدون داوری فيلم خود را به نوعي با داوري مردم بومي و نزديكان بينند كه قطعا نوعی تشويق و ايجاد انگيزه براي آن ها محسوب می شود. می توان گفت گردهمايی فيلمسازان و عكاسان نخستين مرحله حضور جدی هنرجويان و علاقمندان به سينما برای فعاليت در اين حوزه است و مقدمه ای برای فعاليت در سينما. قطعا استعدادها در اين رويدادها كشف شده و طی يك فرآيند منطقی و با گذراندن مراحل بعدی به فعليت می رسند. ما تلاش مي كنيم كه سلسله مراحل و مراتب فيلمسازی توسط اين استعدادها رعايت شده و طی يك فرآيند منطقی و هدفمند نتيجه حاصل شود.
وی خاطرنشان كرد: گردهمايي هاي سالانه فيلمسازان و عكاسان، همانطوريكه اشاره كردم مقدمه اي براي شكل گيری پاتوق ها يا به عبارتي ديگر محافل فرهنگي و سينمايي غيررسمي و غير دولتي است. خوشبختانه با هماهنگی هاي صورت گرفته با ۵۹ دفتر فعال انجمن سينمای جوانان ايران قرار است در طول سال جاري تمام شهرها اين گردهمايی ها برگزار شود كه می توان آن را به صورت كلی، يك جريان سازی گسترده فرهنگی ملی و مردمی دانست.
ايل بيگی در ادامه تصريح كرد: انجمن سينماي جوانان ايران در رويكرد اخير خود تلاش می كند تا در حوزه سينما يعنی هنر هفتم كه نشانه هايی از تمامي هنرهای پيشين را در بردارد با نگاهي ملی و متكی بر عدالت و تمركز زدايی، فرصت ها و امكانات و تجهيزات خود را در سراسر كشور به كارگيرد و در حد بضاعت خود فرصت لازم براي شكوفايی استعدادهای جوانان اين سرزمين در تمامي نقاط كشور را فراهم كند. اين هدف را مي توان هدفي غايي و متعالي برشمرد كه البته نياز به برنامه ريزی های جامع و بلند مدت و شكل گيري عزمي ملي در تمامي گروه هاي فعال در سينما داد. اما انجمن سينمای جوانان ايران در اولين اقدام خود تلاش كرده تا با برگزاری هفته های فيلم و عكس در شهرهای مختلف نخستين قدم ها را در اين حوزه بردارد تا حداقل مقوله هايی چون توليد و نمايش فيلم كوتاه و آموزش در سراسر كشور به يك جريان عمومی و هدفمند مبدل شود.
وی ادامه داد: اين انجمن تلاش مي كند تا امكانات و حمايت هاي خود را در جهت شكل گيري يك فضاي تخصصي و صاحب هويت توليد و نمايش فيلم كوتاه با مشاركت تمامی فعالان اين حوزه در سراسر كشور فراهم كند. در واقع، با شناخت ظرفيت های استانی و به كارگيری آن ها می توان نوعی حمايت هدفمند و از درون جريان طبيعی سينما را شكل داد و ما هدفمان اين است كه فيلمسازان به يك جهان بينی و نگاه درست و منطقی نسبت به جامعه خود، پيشرفت ها و دست آوردهای و تلاش های صورت گرفته برسند.
مدير عامل انجمن سينمای جوانان ايران در جمع خبرنگاران گفت: پس از برنامه ريزی های لازم، برگزاری گردهمايی های سالانه فيلمسازان و عكاسان از هفته اول ارديبهشت ماه در شهر قم آغاز شد و تاكنون ۱۰ برنامه آن اجرا شده است. بايد توجه داشت كه عنوان اين برنامه يعنی هفته فيلم و عكس را تغيير داديم چون اين برنامه لزوما يك هفته نيست و معمولا به گردهمايی های سه تا پنج روزه گفته می شود كه عنوان آن ها به گردهمايی سالانه فيلمسازان و عكاسان تغير داديم. طبق برنامه ريزی های صورت گرفته اين برنامه تا قبل از ماه مبارك رمضان ادامه خواهد يافت و تماميی دفاتر انجمن به اجرای آن خواهند پرداخت و نزديك به ۴۰ دفتر تا آغاز ماه رمضان و مابقی دفاتر در نيمه دوم سال اين گردهمايي ها را برگزار مي كنند .
ایل بیگی در ادامه گفت: همچنين بعد از ماه مبارك رمضان جشنواره هاي استاني سينمای جوان با اولويت استان هايي كه چند دفتر سينماي جوان دارند، برگزار خواهد شد. برگزاری كارگاه ها و نشست های تخصصی، ايجاد فضای لازم برای تبادل افكار و عقايد هنرمندان نسل های مختلف و تلاش برای استمرار آن ها در طول سال و بهره گيری سالانه از نتايج علمی و آموزشی اين برنامه ها، برخی از نتايج و دست آورهای كوتاه مدت و طولانی مدت هفته های فيلم و عكس است و همانطوريكه اشاره كردم در نهايت به اهدافی چون ايجاد فرصت براي شناسايی استعدادها و پرورش آن ها و افزايش مكان ها و پاتوق های همواره فعال و تاثيرگذار سينمايی منجر خواهد شد.
وی تصريح كرد: براي مثال در گردهمايی سالانه فيلمسازان و عكاسان شهر زنجان شاهد تقدير از رضا ميركريمی فيلمساز شناخته شده زنجانی سينمای كشور بوديم كه آقای ميركريمی در اين مراسم اعلام آمادگی كرد كه چند كارگاه آموزشی در اين شهر با حضور هنرجويان برگزار كند. اين مساله از مصاديق تاثيرگذاری اين برنامه است كه پس از سال ها منجر به ارتباط يك هنرمند صاحب جايگاه با جوانان علاقمند به فيلمسازی در شهر خود شده است كه نتايج خوبی با انتقال تجربيات به همراه دارد.
مدير عامل انجمن سينماي جوان نكته ديگر قابل تامل در خصوص گردهمايی های سالانه فيلمسازان و عكاسان برگزاري كم هزينه و كم بودجه آن ها دانست و اضافه كرد: در واقع در اين برنامه ها، اعضاي انجمن سينمای جوان در شهرستان ها هر كدام با توجه به توانايی ها و حوزه كاری خود بخشی از كار را به عهده می گيرند و اين مشاركت در نهايت باعث كاهش هزينه ها و از سوی ديگر تجربه كار گروهی توسط نيروهای انسانی انجمن می شود و همچنين زمينه تعامل بهتر دفاتر انجمن با نهادها و سازمان هاي شهر خود را فراهم می كند. اين برنامه ها مي توانند مسئولين استانی و شهری را در جهت حمايت از سينما و برگزاري رويدادهاي سينمايي تشويق و ترغيب كرده و در نهايت به رشد فيلمسازی در شهر خود كمك كنند. با اين شرايط، ميزان فعاليت و مشاركت دفاتر انجمن سينمای جوان در شهرستان ها به شكل چشمگيری افزايش يافته است و ما قصد داريم در طول يك پروسه برنامه ريزي شده تمامي كارها را به اين دفاتر بسپاريم و از وابستگي آن ها به ستاد مركزی كاهش دهيم. ستاد مركزی تنها نقش سياست گذاری و حلقه اتصال اين مراكز را به عهده خواهد گرفت.
وی اظهار داشت: خوشبختانه در طول برگزاری هفته های فيلم در ارديبهشت ماه سال جاری، ما جلساتي با مديريت و اعضاي دفاتر انجمن سينمای جوان داشتيم و از نزديك در جريان مشكلات آن ها، نيروها و امكانات، نيازها و موانع قرار گرفتيم و در حد بضاعت خود نسبت به رفع آن ها اقدام كرديم و يا مذاكراتی با برخی از مسئولان شهري براي حل اين مشكلات انجام داديم و اين جلسات همچنين حاوي طرح ها، ايده ها و پيشنهاداتی بود كه برای ادامه مسير از آن ها بهره خواهيم گرفت.
ايل بيگی در پايان افزود: نقشه راه و مسير حركت انجمن سينمای جوان در حال تدوين است كه قرار است با حمايت دكتر ايوبی رييس محترم سازمان سينمايی كشور به اجرا درآيد و تلاش می كنيم تا اين انجمن مثل برخي از دوره های طلايی فعاليت خود، مسير رو به رشد و تاثيرگذاری را در پيش گيرد
و در اين راه به مشاركت و هم فكری شما اعضای محترم رسانه ها و منتقدان و نويسندگان سينمايی قطعا احتياج داريم و از آن استقبال می كنيم.
کد خبر: 71705
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjiaea.uqevyzsffu.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com