علی هاشمی شهرکی در گفتگو با هنرنیوز مطرح کرد؛
دوسالانه تصویرگری سرگردان بین معاونت فرهنگی و معاونت هنری
19 شهريور 1390 ساعت 8:35
علی هاشمی شهرکی رئیس انجمن تصویرگران ایران گفت: دوسالانه تصویرگری سرگردان بین معاونت فرهنگی و معاونت هنری بود.
علی هاشمی شهرکی رئیس انجمن تصویرگران ایران
وی در پاسخ به این موضوع که آخرین دوسالانه تصویرگری چه سالی برگزار شد، اظهار کرد: سال 81 پنجمین دوسالانه تصویرگری ایران برگزار شد. آن زمان دوسالانهها اتحادیه تصویرگری زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری دوسالانه تصویرگری را بر عهده داشت. مدیر این موسسه آقای بهمنپور بود. آن زمان موسسه ای با نام انجمن تصویرگران ایران وجود نداشت.
وی افزود: در سال 1382 بهمنپور متولی شکلگیری انجمن تصویرگران ایران شد و گروه کثیری از فعالان تصویرسازی ایران را به خود جلب کرد. بسیاری از تصویرگران انجمن از میان کسانی انتخاب شدند که سال گذشته در دوسالانه تصویرگری حادز مقام برتر شده بودند و دوسالانه زمینهای برای معرفی آنها بود. اغلب اعضای این گروه در آن زمان، حدود 20 تا 25 سال داشتند. هنرمندانی نظیر مرتضی گلدوزیان، راشین خیریه، مرتضی زاهدی و هدی حدادی از این قبیل بودند. در هر حال انجمن تصویرگران ایران شکل گرفت و بزرگانی همچون بهزاد غریبپور، ابوالفضل همتی آهویی، بنی اسدی، شهبازی و فرشید شفیعی در دوره اول هیأت مدیره انجمن تصویرگران ایران بودند.
همان سال انجمن با موزه هنرهای معاصر که رئیس وقت آن استاد سمیع آذر بود وارد گفتگو شد. طی جلسات متناوب مقرر شد دوسالانه ششم سال بعد برگزار شود.
رئیس انجمن تصویرگران ایران در پاسخ به این موضوع که اختلافی که میان معاونت فرهنگی و هنری وزارت ارشاد اتفاق افتاد به چه علت بود، بیان کرد: آن زمان مشکل انجمن تصویرگران با متولیان دوسالانه این بود که تصویرگری تنها تزئین کتاب است و تناسبی با رشته های هنرهای تجسمی ندارد و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به جای معاونت هنری وزارت خانه مسؤل برپایی این دوسالانه است. چراکه تزئین کتاب به بخش فرهنگی وزارتخانه مرتبط است. ازین رو معاونت فرهنگی باید متولی دوسالانه تصویرگری باشد.
وی ادامه داد: انجمن تصویرگری نارضایتی خود را از این موضوع اعلام کرد و از آن پس نامهنگاری های متعدد میان انجمن و وزارت ارشاد انجام شد. سرانجام نتیجه ای حاصل نشد و دوسالانه تصویرگری بینتیجه ماند، چراکه معاونت فرهنگی مجلس بودجهای برای برگزاری چنین دوسالانهای نداشت. این جدال ادامه یافت تا آنکه وزیر ارشاد اسلامی تغییر کرد و عبدالمجید حسینی راد جایگزین استاد سمیعآذر شد. در دوران مدیریت وی نیز رایزنیهای انجمن سودی نداشت.
او در ادامه گفت: پس از او استاد حبیبالله صادقی مسؤلیت ریاست موزه هنرهای معاصر را بر عهده گرفت و انجمن تصویرگری با او وارد مذاکره شد. این موضوع ادامه یافت و در سالهای 1386 و 1387 شکایات و پیگیریها به دست وزیر ارشاد وقت که جناب آقای صفار هرندی بود رسید، وزیر طی درخواستی از معاونت فرهنگی خواست تا متولی این امر باشد. در واقع طی این نامه مسؤلیت پیگیری دوسالانه تصویرگری از گردن معاونت هنری وزارت ارشاد ساقط شد.
او در خصوص همکاریهای معاونت فرهنگی با انجمن تصویرگران ایران گفت: معاونت فرهنگی در خصوص شرکت در جشنواره های خارجی به انجمن تصویرگران ایران همکاری مطلوبی داشت و امکانات لازم برای انجمن را فراهم میآورد. اما قادر به برگزاری دوسالانه نبود.
رئیس انجمن تصویرگران ایران در ادامه افزود: همانطور که می دانید معاونت فرهنگی متولی نمایشگاه کتاب و نمایشگاههایی از این دست است و برنامهای همچون دوسالانه تصویرگری جزء برنامه های آنها نبود. میتوان گفت در واقع بودجهای که برای چنین اموری لازم است در ردیف بودجه آنها تعریف شده نبود.
هاشمی در پاسخ به این موضوع که معاونت هنری وزارت ارشاد چه راهکاری را برای برگزاری دوسالانه تصویرگری اعمال کرد اظهار کرد: در هر حال معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به انجمن تصویرگران ایران پیشنهاد کرد که دوسالانه تصویرگری را به عنوان یکی از بخشهای جنبی نمایشگاه کتاب برگزار کنند.
او ادامه داد: این پیشنهاد با مخالفت انجمن تصویرگران ایران مواجه شد. انجمن بر این عقیده پافشاری کرد که دوسالانه برنامهای با هویت مستقل و مشخص است و این برنامه ای مستقل را میطلبد. انجمن تصویرگران ایران برای رفع این مشکل با مسؤلین مجدداً وارد بحث شد اما طولانی شدن این پاسخ گویی به تغییر وزیر ارشاد و در نتیجه بی پاسخ ماندن انجمن در خصوص روشن شدن تکلیف دوسالانه تصویرگری شد.
وی ادامه داد: دکتر حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فعلی به سمت وزارت رسید و دکتر ایمانی در معاونت هنری وزارت ارشاد را همچنان به عهده داشت. معاونت هنری پیشنهاد برگزاری دوسالانه را با انجمن تصویرگران ایران مطرح کرد. اما این پیشنهاد نیز به نتیجه نرسید.
هاشمی در پاسخ به این موضوع که چرا با وجود پیشنهاد معاونت هنری وزارت ارشاد برپایی دوسالانه به نتیجه نرسید، آیا موانع خاصی از برپایی این اتفاق جلوگیری کرد، اظهار کرد: معاونت هنری اعلام کرد قادر به همکاری با انجمن تصویرگران ایران در خصوص برپایی دوسالانه تصویرگری است. لیکن شرایط پیشنهادی آنها برگزاری دوسالانه در استانی غیر از تهران بود که انجمن با آن به مخالفت برخواست. بدین سبب برگزاری دوسالانه باز هم به تعویق افتاد.
در پاسخ به این موضوع که در سال اخیر مذاکراتی مبنی بر برگزاری دوسالانه تصویرسازی انجام شد این مذاکرات به چه علت بی پاسخ ماند، بیان کرد: پس از آن هیأت مدیره انجمن تصویرگران تغییر کرد و هیأت مدیره از اعضایی همچون سید فضل الله طباطبایی، علیرضا گلدوزیان، مجید ذاکری، مهران زمانی تشکیل شد و مقرر شد در خصوص دوسالانه پیگیریهای دوباره صورت گیرد که نهایتاً به مناظره رادیویی با مسؤلین وزارت ارشاد منتهی شد. با مسؤلین موزه هنرهای معاصر وارد مذاکرات دوباره شدیم. حتی اخبار برگزاری دوسالانه منتشر شد و نتایج تقریبی حاصل شد که اینبار معاونت فرهنگی وزارت ارشاد این موضوع را مطرح کرد که چرا انجمن تصویرگران ایران که زیرشاخه معاونت فرهنگی وزارت ارشاد است با معاونت فرهنگی وزارتخانه برای برپایی دوسالانه وارد همکاری شده است. معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به معاونت هنری ابلغ کرد که شما متولی برگزاری دوسالانه نباشید تا معاونت فرهنگی به برگزاری مبادرت ورزد. نتیجه این مذاکره این بود که اقدام به برگزاری دوسالانه نه توسط معاونت فرهنگی و نه معاونت هنری وزارت ارشاد انجام نگرفت.
در پاسخ به این موضوع که نتایج مذاکرات شما در خصوص برپایی دوسالانه چه بود، اظهار کرد: امسال در نمایشگاه قرآن با آقای شالویی ملاقات داشتم و ایشان قول برگزاری دوسالانه را به بنده اعلام کردند. انجمن تصویرگران ایران نیز طبق این قول اعلام کرد که دوسالانه در سال 1391 برگزار می گردد.
او در ادامه اضافه کرد: انجمن تصویرگران ایران به این علت متولی برگزاری دوسالانههای تصویرگری نیست که طبق قانون، وزارت ارشاد اسلامی متولی برگزاری این جشنواره ها و دوسالانه هاست.
هاشمی در پاسخ به این موضوع که به چه علت انجمن تصویرگران ایران دچار چنین تنشهایی است، اظهار کرد: علت عدم برخورد نتیجه بخش در گروه تصویرگری عدم پایبندی به انجمن از سوی اعضاء است. انجمن طراحان گرافیک گرچه بسیار گسترده تر و پر عضو است لیکن به علت پایبندی به انجمن طراحان گرافیک از مزایای راهبردی مطلوبی بهرمند هستند. به باور من یکپارچگی هنرمندان در حوزه تصویرسازی بسیاری از مسائلی را که امروز دامنگیر تصویرگری ایران است را از بین خواهد برد.
کد خبر: 31763
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjtaet.uqevmzsffu.html