اکبر حر در گفتگو با هنرنیوز:
دایره مضمونی سینمای ایران محدود است
7 اسفند 1392 ساعت 12:06
یک کارشناس مسائل سینمایی معتقد است سینمای ایران در سال آینده شاهد فیلمهای مخاطب پسندی نخواهد بود. به این دلیل که دایره مضمونی سینمای ایران، دایره محدودی است.
اکبر حر کارشناس مسائل سینمایی و کارگردان سینمای ایران در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد فیلمهای جشنواره فیلم امسال گفت: با توجه به فیلمهای این دوره از جشنواره فیلم فجر، ما سال آینده، سال موفق و خوبی به لحاظ جذب مخاطب نخواهیم داشت.
وی افزود: اکثر فیلمهای امسال مضامین ناامیدی، یآَس و حتی سیاه نمایی را تبلیغ میکردند و گویا فیلمها بیشتر نمایشِ دغدغههای کارگردانان بود که بیشتر نگاههای جشنواره پسند داشتند به همین جهت معتقدم که ما سال ۹۳ اکران موفقی نخواهیم داشت. این در حالی است که اکثر بزرگانی هم که امسال در جشنواره فیلم فجر حضور داشتند فیلمهای قابل اعتنایی تولید نکردند.
این کارگردان سینمای ایران اضافه کرد: اگر چه ما در میان فیلمهای امسال، شاهد چند فیلم مطرح و پر مخاطب هم بودیم اما همچنان با مشکل قهر مخاطب و دور بودن سینما از مردم روبرو هستیم که این نوع فیلمها در جشنواره امسال فیلم فجر، پر رنگتر بودند.
اکبر حر با بیان اینکه سوژههایی که در فیلمهای امسال جشنواره فیلم فجر وجود داشت، سوژههایی نبودند که متعلق به جامعه ایرانی باشند ادامه داد: دایره موضوعی و مضمونی سینمای ایران، دایره محدودی است و دغدغههای شخصی کارگردانان هم دلیل دیگری برای فاصله گرفتن مردم از سینما شده است.
وی در پاسخ به این سوال که کدامیک از فیلمهای جشنواره را پسندید یاد آور شد: من فیلم «چ» ساخته آقای ابراهیم حاتمی کیا را دوست داشتم و معتقدم که این فیلم، فیلم خوب و قَدَری است به خصوص جلوههای ویژه این فیلم خیلی قوی است و خودِ فیلم هم، درحد استانداردهای جهانی است. البته از نظر محتوا و مضمون ممکن است اشکالاتی به آن وارد باشد به عنوان مثال شخصیت اصلی فیلم که شهید چمران است آن چمرانی که ما همه فکر میکردیم نیست و وزنهای که باید این شخصیت داشته باشد را ندارد و به نوعی زیر سایه شخصیت، شهید اصغر وصالی قرار میگیرد که از نقاط ضعف فیلم شمرده میشود اما روی هم رفته، فیلم «چ» یکی از فیلمهای شاخص جشنواره فیلم فجر امسال بود که جزو سینمای استراتژی کشور محسوب میشود.
این کارشناس مسائل سینمایی با اشاره به فیلم «خط ویژه» ساخته مصطفی کیایی گفت: تصور میکنم این فیلم به جهت جذب مخاطب، فیلم موفقی باشد. البته در موضوع عدالت جویی، فیلم خوبی است اما اینکه ما بخواهیم از راه کج به سمت عدالت حرکت کنیم دارای اشکال است که متاسفانه در سینمای ایران معمولا این اشکال دیده میشود. این درحالی است که ما از هر وسیلهای برای رسیدن به هدف نمیتوانیم استفاده کنیم. فیلم «شیار ۱۴۳» ساخته خانم نرگس آبیار و فیلم «آرایش غلیظ» اثر آقای حمید نعمت الله هم از فیلمهای خوبی بودند. که من امسال دیدم.
اکبر حر در مورد داوری جشنواره فیلم فجر هم اظهار داشت: به نظر میرسید که داوری جشنواره فیلم فجر، مصلحتی بود که نوسان شدیدی داشت که خود داوران هم به این نکته تاکید داشتند به عنوان مثال آقای مجتبی راعی به عنوان یکی از داوران در برنامه هفت اعلام کرد که نظر قطعی ما برای بسیاری از جوایز، فیلم «عصبانی نیستم» بود. یا اینکه من شنیدم که آقای رضا عطاران جایزه بازیگری خودش را به دفتر جشنواره پس داده است. لذا از این نوع اشکالات داوری، در جشنواره زیاد داشتیم و اینکه هیات انتخاب و داوری از یک کار ارزشی مثل فیلم «شیار ۱۴۳» به راحتی گذشتند و روی فیلمی مثل «عصبانی نیستم» متمرکز شدند نشان میدهد که فضای داوری و جشنواره ما همچنان تحت تاثیر جشنوارههای خارج از کشور است و خیلی به دنبال آنچه که مردم میخواهند نیستند.
وی تصریح کرد: فیلمهایی که در مورد جنگ نرم بودند چندان مورد توجه داوران قرار نگرفتند و نوساناتی را هم که ما در داوری امسال شاهد بودیم بخشی از آن ناشی از دلیری و شجاعت آقای حاتمی کیا نسبت به فیلم شیار ۱۴۳ بود که واقعا ایشان خودشان را خرج این فیلم کردند و این مسائل حاکی از آن است که جشنواره خیلی روی اصول و مبانی حرکت نمیکند و سینمای استاندارد مورد توجه داوران نبوده است.
کد خبر: 69663
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjtmem.uqehmzsffu.html