احمد محیط طباطبایی:

رفع اشتباهات مدیران گذشته و بازگشایی موزه دوران اسلامی اتفاقی مثبت است

9 شهريور 1394 ساعت 14:35

قائم مقام ایکوم گفت:اقدام مسئولان سازمان میراث فرهنگی که با همت کارشناسان توانسته اند به رفع اشتباهات مدیران گذشته که منجر به تعطیلی این موزه شد، بپردازند و این موزه را دوباره بازگشایی کنند اتفاق مهم و بسیار مثبت است.


 

به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، احمد محیط طباطبایی، قائم مقام ایکوم امروز دوشنبه ۹ شهریورماه با اعلام این مطلب افزود: «درحال حاضر موزه دوران اسلامی با تلاش کارشناسان و مدیران موزه و بخش های دیگر حوزه میراث فرهنگی بازگشایی شد.»

او گفت: مشق نانوشته غلط ندارد، اینکه مدیران و مسئولان حاضر شدند که با جسارت، به رفع اشتباهات دیگران بپردازند تا در موزه دوران اسلامی دوباره باز شود جای تقدیر و تشکر دارد. هر چند که نباید فراموش کرد که موزه دوران اسلامی مشکلات فیزیکی و کالبدی بسیاری داشته و الان که با تلاش های فراوان در معرض دید عموم قرار گرفته باید این فرصت به مدیران و مسئولان میراث فرهنگی داده شود تا ضعف های موزه دوران اسلامی از بین برود و به شرایط ایده آل دست پیدا کند.

به گفته محیط طباطبایی، در کشوری با قلمرو و سعت فرهنگی و تاریخی ایران نمی توان موزه ملی ایران به مفهوم واقعی وجود داشته باشد چراکه باید موزه ملی ایران یک نهاد باشد و موزه ملی سفال، موزه ملی باستان شناسی، موزه ملی فرش و غیره ... را در بر بگیرد که این قرارگرفتن آنها در کنار هم امری تقریبا محال است. از همین رو، هنوز اعتقاد داریم که موزه ملی، موزه باستان شناسی کشور است.

او همچنین نگاه ایکوم را نسبت به موزه ملی ایران اینگونه بیان می کند: موزه ملی ایران در گذشته زیر مجموعه مرکز باستان شناسی قدیم بوده و مهمترین بدنه آن را باستان شناسی کشور تشکیل داده است. اما با توجه به تغییر و تحولاتی که در طی سالهای گذشته اتفاق افتاده موزه باستان شناسی ایران به عنوان موزه ملی ایران شناخته و این موزه نیز از بدنه باستان شناسی جدا شد.

آنطور که قائم مقام ایکوم معتقد است، بخشی از ضعف علمی پژوهش در حوزه باستان شناسی موزه ناشی از انفصال موزه ملی ایران از بدنه باستان شناسی کشور است. به گونه ای که بسیاری از باستان شناسان نفع کافی را از پژوهش موزه ملی ایران نمی برند. با این وجود، موزه ملی ایران به طور کلی یکی از موزه هایی به شمار می رود در بخش پژوهش بسیار قوی عمل کرده است به طوری که سال گذشته هیات داوران کمیته ملی ایکوم، موزه ملی ایران را در بخش پژوهش جزو موزه های برتر اعلام کرد.

او گفت: از آنجایی که ماهیت موزه ملی ایران بر اساس پژوهش استوار شده استفاده از نیروهای قدیمی و پیشکسوت، استفاده از مدیران با تجربه و کارآمد می تواند به موزه ملی ایران کمک بسیاری کند. همچنین باز گشایی موزه دوران اسلامی و موزه پیش از تاریخ فرصتی مغتنم برای از سرگیری فعالیت های پژوهشگران داخلی و خارجی است.


محیط طباطبایی اما به طبقه فوقانی موزه ایران باستان و به علت تعطیلی آن اشاره می کند و می گوید: طبقه فوقانی موزه ایران باستان، قبل از انقلاب به دلیل طرحی که در زمان رییس مرکز باستان شناسی وقت موزه ایران باستان مطرح شد و توسط ایتالیایی ها در حال انجام بود تعطیل شد. این طرح اما با انقلاب اسلامی متوقف شد و تا به امروز هیچ گاه دایر نشد .

قائم مقام ایکوم می گوید: اواخر دهه ۷۰ از طبقه فوقانی موزه ایران باستان به عنوان بخش نمایشگاهی و رویدادهای موزه استفاده شد. چنانچه نمایشگاه های متعددی چون مارلیک، حسنلو، یونان ایران و غیره در آنجا برپا شد. این روند حتی در دوران بعد یعنی دوره ۸ ساله دولت نهم و دهم نیز ادامه پیدا کرد.

طباطبایی ادامه می دهد، حال که موزه پیش از تاریخ و موزه دوران اسلامی بازگشایی شده اند این فرصت برای پژوهشگران داخلی و خارجی ایجاد شده که تعاملات خود را از سر بگیرند و بهره لازم را از این موزه ها ببرند. درحال بسیاری از کشورها آمادگی دارند که در زمینه های مختلف پژوهشی با موزه ملی ایران همکاری کنند.

قائم مقام ایکوم معقتد است، . هر شئی که در موزه ملی ایران وجود دارد ارزشمند و دارای اولویت است. امید می رود با معرفی موزه ملی ایران و حضور میراث فرهنگی در برنامه های درسی بتوانیم ارتباط بهتری با اشیاء تاریخی برقرار کنیم.

او همچنین در پایان به حضور اشیایی از موزه های گلستان و موزه رضا عباسی در موزه دوران اسلامی اشاره کرد و افزود: حضور اشیایی در موزه های گلستان و موزه رضا عباسی شاید به لحاظ کارشناسی ضعف آثار برگزیده دوره قاجار محسوب شود اما در واقع می توان آن را نشانه آن بدانیم که موزه ملی جنبه مادری بر همه موزه های کشور دارد و این نوعی همکاری و مساعی مشترک در افتتاح موزه دوران اسلامی بود.

بر اساس این گزارش، موزه دوران اسلامی با مساحت ۴ هزار متر مربع دو روز پیش توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور و پس از ۹ سال تعطیلی بازگشایی شد. در این موزه ۶ سالن وجود دارد که آثار مربوط به صدر اسلام، دوره سلجوقی، ایلخانی،تیموری، صفوی و قاجار به نمایش درآمده است.


کد خبر: 82613

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjtmeo.uqe8vzsffu.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com