وقتی سِمتهای دورهای معاونت فرهنگی تنها یک اسم هستند؛
«قائم مقام شعر» یا ملیجک ناصرالدین شاه!
24 آذر 1392 ساعت 11:57
«قائم مقام شعر» از آن دسته سِمتهای ناروشن و پُر ابهامی بود که در دولت قبل در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد ایجاد شد و به دنبال خود مشکلاتی را در رویه جاری برنامههای شعر محور به وجود آورد.
بحث «قائم مقام شعر» نزدیک به دو سال در دایره مباحث رسانه ای قرار داشت و همواره این پرسش مطرح بود که این سِمت چه جایگاه و کاربردی خواهد داشت؛ این مباحث مقدمه ورود به سِمت های غیر ضروری در حوزه فرهنگ است که در دولت نهم و دهم افزایش یافت و ایجاد این جایگاه ها بدون تعریف مشخص و کاربرد جامع و روشن سبب شد تا برنامه های حوزه شعر و ادب در وزارت ارشاد تعطیل شود و به جز یک یا دو جشنواره آبکی چیزی باقی نماند.
یکی از برنامه های معاونت فرهنگی همایش شاعران ایران بود که سال قبل برگزار نشد و از مهمترین دلایل عدم برگزاری آن، وجود ابهام در منصب«قائم مقام شعر» در معاونت فرهنگی و اعمال و تصمیمات صوری او بود که نقش یا نفعی برای جامعه ادبیات آن هم در حوزه شعر نداشت.
جشنواره شعر فجر هم که از محروم ترین و ناشناخته ترین جشنواره های شعر در کشور است، زیر چرخ دنده های حضور نا ملموس و تصمیمات دوگانه دفتر شعر و ادب و قائم مقام شعر له شد و در جایگاهی حتی پایین تر از جشنواره موسیقی و هنرهای تجسمی فجر قرار گرفت، در حالیکه می توانست بزرگترین فستیوال سالانه شعر باشد و نقشی اساسی در جریان دهی به وضعیت اجایی شعر در جامعه داشته باشد.
«قائم مقام شعر» که گویی قرار بود سِمتی شبیه به سلطان الشعرا یا ملک الشعرایی در بارگاه سلاطین معاونت فرهنگی در دوره های قبل باشد، بیشتر به تلخک یا ملیجک ناصر الدین شاه شبیه شد که رسما نه تنها سنگی از پیش پا برنداشت بلکه راه شعر را از مسیر اجرایی خود منحرف نمود.
در اخبار چند روز گذشته اعلام شد که این سِمت حذف شده است؛ زیرا از اساس در چارت معاونت فرهنگی تعریف نشده بود و دولت قبل خودسرانه سمتی را مضاف بر دفتر شعر و ادب به صورت مندرآوردی ایجاد نموده بود، بر این اساس نیز حضور چنین شخص شخیصی که «قائم مقام شعر» باشد و با ردای بلند قائم مقام های بزرگ ایران چون قائم مقام فراهانی در معاونت فرهنگی ارشاد رفت و آمد کند و با پر بر مرکب بنگارد که در حوزه شعر چه شود و چه نشود ضرورتی ندارد.
به نظر می رسد حضور افراد فرهیخته ای چون یحیی طالبیان نیز در این سِمت به سبب عدم تعریف روشن آن نتوانست تاثیرگذار باشد و سبب انفعال معاونت فرهنگی در این حوزه شد کما اینکه همه فعالیت های معاونت فرهنگی در دولت دهم خلاصه به برگزاری جوایز کتاب شد که آن هم در جای خود محل بحث است.
اینکه «قائم مقام شعر» اساسا فعالیت هایی به موازات دفتر شعر و ادب ارشاد داشت سرانجام سبب تصمیم گیری های تازه ای در این حوزه شد که امید است در انتصاب های جدید معاونت فرهنگی رویکردی مناسب نسبت به حوزه شعر صورت گیرد و آنچنان مستحکم باشد که بتواند اساس روند شعر در وزارت ارشاد و معرفی نگاه ارشاد به این حوزه باشد.
به نظر می رسد پیگیری مکرر اصحاب رسانه نیز در اتخاذ تصمیمات تازه برای حوزه شعر در وزارت ارشاد نقش موثری داشته است؛ زیراکه بدون این پیگیری ها ممکن بود تصمیم برای این سِمت تا زمانی دور به طول انجامد.
مریم خاکیان
کد خبر: 66981
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjvhem.uqemozsffu.html