نگاهی به جشنواره‌های موسیقی مناطق؛

موسیقی مناطق حریم حفظ ظرفیت های موسیقیایی اقوام ایرانی است

13 شهريور 1391 ساعت 20:28

از آنجا که موسیقی مناطق یک نوع موسیقیایی است که ریشه در باورها و آیین‌های کهن دارد جشنواره‌های موسیقی مناطق، می‌توانند حریمی باشد برای صیانت از ظرفیت‌های موسیقیایی و حتی تاریخی اقوام ایران.



جشنواره‌های موسیقی مناطق شاید از چند جهت حائز اهمیت است و برگزاری آنها چند هدف را در خصوص حمایت از این موسیقی پی‌گیری می‌کند. حمایتی که به‌طور چشمگیر معاونت امور هنری وزارت ارشاد از موسیقی نواحی و اقوام در چند سال اخیر به‌ عمل آورده و طی مجموعه‌ برنامه‌هایی با موضوعیت موسیقی مناطق، نواحی و مقامی آن را تعریف و دنبال کرده است. 

این اهداف که با برپایی جشنواره‌های موسیقی مناطق عملی می‌شود، چند سطح از مطالبات موسیقی مناطق را به صورت همزمان می‌تواند دنبال کند. 

در اثر برگزاری جشنواره‌های موسیقی مناطق، بستری فراهم می‌شود که طی آن می‌توان به‌ بسیاری از مطالبات هنرمندان موسیقی مناطق جامعه عمل می‌پوشاند. 

در برگزاری این مراسم علاوه بر آنکه گروه‌های مختلف گردهم می‌آیند تا با نوع فعالیت و قابلیت‌های موسیقیایی یکدیگر آشنا شوند، همچنین پروسه‌ای را تجربه می‌کنند که در طول آن، هم می‌توان استعدادهای جوان را کشف و حمایت کرد و هم با دعوت از پیشکسوتان موسیقی مناطق، تجربایت آنان را به ‌صورت رو در رو به نسل جوان انتقال داد. 

از این طریق می‌شود امیدوار بود که خلاقیت‌های جوانان با آشنایی فنون و سیاق‌های پیشین بر بستری غایت‌مند و آگاه به سنت خود پیش برود. حفظ هویت موسیقی مناطق تنها از طریق شناسایی موشکافانه این موسیقی به ‌لحاظ تاریخ فرهنگی موسیقی مناطق امکان‌پذیر است. 

از آنجا که موسیقی مناطق یک نوع موسیقیایی است که ریشه در باورها و آیین‌های کهن دارد، این مجرای تاریخی را تنها با انتقال صحیح به نسل جوان موسیقی مناطق می‌توان حفظ کرد که جشنواره‌های موسیقی مناطق از این جهت، می‌توانند حریمی باشد برای صیانت از ظرفیت‌های موسیقیایی و حتی تاریخی اقوام ایران. 

هرچند اهميت و ضرورت شناسايي، معرفي و پشتيباني‌هاي مالي و معنوي از گروه‌هاي جوان و ناشناخته چه در جشنواره موسيقي فجر، چه در جشنواره موسيقي مناطق غیرقابل انکار است اما نبايد توجه به حضور بزرگان و تأثيري که آنان بر جايگاه و اعتبار جشنواره مي‌گذارند را فراموش کرد. این تأثیر هم ارزش‌های معنوی به‌ همراه دارد هم ارزش‌های مادی و فرمی برای موسیقی مناطق و نسل جوان آن که در بالا به‌صورت خلاصه به‌آنها اشاره شد. 

از سوی دیگر در این جشنواره‌ها با کشف استعدادها و گروه‌های جوان می‌توان به لحاظ مالی تسهیلاتی برای این گروه‌ها در نظر گرفت تا با ارائه آلبوم‌های خود، بتوانند با جذب مخاطب به ‌استقلال مالی و معنوی برسند که از این طریق اتفاق خجسته‌ای هم در بازار موسیقی ایرانی خواهد افتاد که آن تکثر گروه‌ها، سبک‌ها و سلایق مختلف مخاطبان در توجه به گونه‌های مختلف موسیقیایی است. 

جشنواره‌های موسیقی مناطق به‌ علل مختلفی برای ما اهالی موسیقی مناطق مهم و شرکت در آن یک ضرورت است که به ‌صورت اجمالی و تیتروار به‌ نمونه‌هایی از آن دلایل اشاره کردم. اما آنچه بیش از هر چیز دیگر، در خصوص موسیقی مناطق مهم و حیاتی است، تداوم برگزاری این جشنواره‌ها می‌باشد. چرا که این برنامه‌ها برای غالب گروه‌ها و نوازنده‌های موسیقی مناطق تنها مجاری است که از طریق آن می‌توانند در سطح کشوری و بعد جهانی دیده ‌شوند. فراموش نکنیم که در گذشته بزرگانی همچون علی‌اکبر مرادی، حسین علیزاده، پورناظری‌ها و بسیاری دیگر از بزرگان موسیقی ما در این جشنواره‌ها شرکت می‌کردند و تعدادی از آنها نیز از طریق جشنواره‌های موسیقی مناطق شناخته شده و همچون گوهری به جامعه موسیقی ایرانی معرفی شدند. 

یادداشت: سامان یزدانی‌پور
آهنگساز و سرپرست گروه «خیام»


کد خبر: 45641

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjvmex.uqeixzsffu.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com