نمايشگاه فصل تامل به ميزباني موزه هنرهاي معاصر تهران؛
به اصل صداقت در آثار هنري توجه نمي شود
18 تير 1392 ساعت 15:28
يك استاد دانشگاه با انتقاد از توجه نشدن به اصل صداقت در آثار هنري گفت: در بررسی آثار هنرمندی، اگر پریشانی دیده می شود از هنرمند است. البته فرم به این معنا نیست كه همیشه یك كار كنیم بلكه فرم در تحول است كه شكل می گیرد و هنرمند در تحولات خود همیشه در حال دگرگونی است.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي معاونت امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در نشست تخصصي نمايشگاه فصل تامل با محور «فرم و محتوا» كه در موزه هنرهاي معاصر برگزار شد، محمد علی رجبی افزود: هر نوع اندیشه ایی كه هنرمند داشته باشد مانند عینكی است كه بر چشم زده و توسط آن به جهان می نگرد و با هر نوع نگاهی كه داشته باشد نوع خاصی از قالب را برای اندیشه اش تعریف می كند، یعنی كه فرم تابع اندیشه است.
رجبی با تاكید بر این كه ضرورت دارد قالبهای مختلف هنری را بشناسیم عنوان كرد: شناخت در قالب هنر ، شناخت عملی است. یك نقاش نمی تواند بگوید كه با دیدن یك نقاشی چینی یا مینیاتور ایرانی این سبك را فهمیده است چرا كه هنر ساحت عمل است.
این محقق، پژوهشگر و هنرمند نقاش با اشاره به این كه ما در مرحله ایی هستیم كه عده ایی از هنرمندان جوان شروع كرده اند به كار و آثارشان حاصل درسهایی است كه در دانشگاه و آموزشگاه ها آموخته اند گفت: هرگز كسی نمی گوید كه فرم و محتواي آثار جوانان، موید انقلاب است و به مرور كه جلو می روند و هر مقدار كه محتوی در دل هنرمند جا باز می كند، آثار هنرمند نیز مصداق محتوی می شود.
رجبی با انتقاد از این كه در آثار هنری به اصل صداقت توجه نمی شود، عنوان كرد: در بررسی آثار هنرمندی، اگر پریشانی دیده می شود از هنرمند است. البته فرم به این معنا نیست كه همیشه یك كار كنیم بلكه فرم در تحول است كه شكل می گیرد و هنرمند در تحولات خود همیشه در حال دگرگونی است. وقتی اثری از یك هنرمند را می خواهند بررسی كنند نمی آیند یك یا دو اثر از او را بررسی كنند بلكه سیر و مراحل كار است كه بررسی می شود.
وی با اشاره به این كه انسان ها با عقل روابط این عالم را می شناسند و با دلشان روابط عالم معنا را می شناسند، اظهار كرد: كسی كه هر كدام از این ها را نفی كند گرفتار می شود. در عالم هنر سر و كار ما با روح است. برخی هنرمندان می گویند ما متعلق به ۱۵۰ سال بعد هستیم چرا كه هنرمند تنها متعلق به زمان خود نیست و در طول زمان با هنرش باز هم ظهور می كند.
این هنرمند و استاد دانشگاه اظهار داشت: اگر ما قرار است به عنوان یك هنرمند كاری كنیم كه مختص عالم هنر باشد، اول باید در هنر خودسازی خودمان باشد و وقتی خودمان را ساختیم از كوزه برون همان تراود كه در او ست.
هنرمندان سردرگم نيستند
مرتضي گودرزي ديباج مدیر مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری نيز در اين نشست گفت: حدود ۱۲ سال است كه در باره نقاشي ايران تحقیق و پژوهش می كنم و به این كه هنرمندان ما سردرگم هستند اعتقاد ندارم. معتقدم كسانی گیج اند كه هنوز هنرمند نشده اند و در حال تلاش برای هنرمند شدن هستند.
وي با بیان این كه در گذشته افرادی كه در حوزه تخصصی خود به شان لازم رسیده بودند و بدات و نوآوری داشتند در دوره معاصر خود می درخشیدند ادامه داد: این هنرمندان یك گام هم به جلو می رفتند مانند برخی هنرمندان كه از قرن خود هم جلوتر بوده اند. كسانی كه به این شان می رسند خود فرم را پیدا می كنند و در این میان كسانی كه می خواهند به سرعت به این مقام برسند كار دیگر هنرمندان را هم خراب كرده اند.
گودرزي اظهار داشت: اگر بخواهم خودم را به جای مخاطب بگذارم اولین چیزی كه از شرایط هنری به عنوان دغدغه جدی و پرسش علمی از سیستم های رسمی كشور، می پرسم این است كه هنرمندان تجسمی چند نفر هستند؟
وي گفت: در دوره ای این پرسش را از وزیر علوم مطرح كردم كه پاسخی نداشت، در سه دوره از وزیر ارشاد پرسیدم پاسخی نداشت، از معاونان پرسیدم پاسخ نداشتند، خود ما هم آماری نداریم كه ما چند نفر هنرمند حرفه ایی داریم و چند نفر این ها به معنای واقعی حرفه ای هستند یعنی زندگی شان از این راه می گذرد و یا چند نفر فارغ التحصیلان هنر داریم كه وارد حوزه فعاليت هنري شده اند.
مدير مركز هنرهاي تجسمي با اشاره به این كه هنرمندانی داریم كه مدتی خلاق بوده اند و دیگر نیستند، گفت: زمانی هم هست كه هنرمندی كار می كند اما ۶۰ سال است كه دارد اشتباه می كند و چون جامعه ما با تعارفات و آداب خوب در حوزه اخلاق و بد در حوزه علم و هنر است هیچ كس تا به حال به برخی هنرمندان نتوانسته است انتقاد كند.
وي ادامه داد: بر عكس این موضوع را هم داریم، كسانی هستند كه در حوزه هنر ما محتوای عالی تولید می كنند و محتوی را هم مضمون نه، بلكه موضوع تلقی و تصور می كنند هر چیزی كه موضوع دارد و روایت با ارزشی دارد الزاما محتوی را تامین كرده است و بعد هم می گویند كه حالا كه سمت خدا و پیغمبر و مباحث ارزشی رفتیم باید از ما حمایت شود در حالی كه به سخیف ترین شكل یك موضوع ارزشی را بیان كرده است و از این نمونه ها فراوان داریم.
وي اظهار داشت: بهترین الگویی كه هنرمندان را راهنمایی می كند قرآن است كه در فلسفه آفرینش این الگو را رقم رده است. قرآن می گوید زمانی كه خداوند می خواهد بشر را بیافریند به سراغ سخیف ترین ماده های جهان می رود ، چیزی را پیدا می كند كه هیچ ارزشی ندارد و خداوند با گل كالبد انسان را می سازد و بعد روح را می دمد در كالبد كه همان محتوا ست و همان جا ست كه خداوند برای اولین بار و فقط در این بخش از خلقت به خود تبریك می گوید.
نمایشگاه "فصل تامل" فعالیت سه سال مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری است كه این نمایشگاه ۶ خرداد ماه در موزه هنرهای معاصر افتتاح شد و تا ۱۰ مرداد در همین مكان و نگارخانه ابوالفضل عالی و گالری شماره یك خانه عكاسان حوزه هنری برپاست.
نمایشگاه "فصل تامل" آثار هنرمندانی چون حسین نیرومند، كاظم چلیپا، مسعود شجاعی طباطباعی، حسین غلامی، حمید عجمی، مرتضی اسدی، محمد خزائی، احمدآقا قلی زاده، وزیریان، ایرج اسكندری، غلامعلی طاهری، احمد خلیلی، عبدالحمید قدیریان و نادر قشقایی در معرض دید عموم قرار می گیرد. تعداد آثار نقاشی در نمایشگاه ۶۷ اثر، خوشنویسی ۱۰۰ اثر، نگارگری ۱۵ اثر، پوستر ۷۰ اثر، كاریكاتور ۱۰۰ اثر و حجم سازی ۲۶ اثر است.
کد خبر: 60770
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjyaem.uqeyazsffu.html