محمود پوروهاب در گفتگو با هنرنیوز؛

کودک و نوجوان با دانستن مفاهیم پیچیده نقد سردرگم می شود

21 مرداد 1391 ساعت 11:09

محمود پوروهاب به خاطر سابقۀ سردبیری نشریات مخصوص کودک و نوجوان از جمله «پوپک» و «سلام بچه‌ها»، آشنایی نزدیکی با کودکان و نوجوانان علاقمند به ادبیات و اهل قلم دارد.


 او در جایگاه شاعر و نویسنده برای این گروه سنی آثار متعددی خلق کرده و چندین کتاب او به‌عنوان کتاب سال معرفی شده‌اند. با او دربارۀ آموزش نقد ادبی به کودکان و نوجوانان به گفت‌وگو نشستیم. 

پوروهاب در گفتگو با خبرنگار گروه کتاب و ادبیات هنرنیوز با تاکید بر اینکه کودکان و نوجوانان باید با نقد و نظر آشنا باشند و بدانند که نظر آنها درمورد آثاری که برایشان تولید می‌شود، مهم است، اظهار داشت: دانستن اهمیت این موضوع باعث می‌شود که اعتماد به نفس آنها تقویت شود و این در کیفیت آثاری که خودشان می‌آفرینند نیز مؤثر خواهد بود. اما باید توجه داشت که اگر کودکان و نوجوانان را بیش از حد درگیر مفاهیم پیچیده و تخصصی کنیم، ممکن است موجب سردرگمی آنها شویم

وی داشتن نگاه منتقدانه را عامل پرورش ذوق کودک و نوجوان دانست و تصریح کرد: تلاش برای پایبندی به قواعد، سبک‌شناسی و غیره حتی ممکن است خلاقیت را از آثارشان بگیرد، درواقع داشتن نگاه منتقدانه و تیزبین باعث پرورش ذوق کودکان و نوجوانان می‌شود، حال آنکه درگیر شدن با مباحث نظری تأثیری در این روند نخواهد داشت. این مسئله را من در جریان چندین سال ارتباط داشتن با کودکان و نوجوانان اهل قلم دریافته‌ام. 

پوروهاب درمورد ضرورت آموزش سطح اولیه‌ای از اطلاعات ادبی گفت: چندسال پیش من در یک نشریه، صفحۀ ثابتی برای آموزش شعر به کودکان و نوجوانان داشتم. در این صفحه من تلاش می‌کردم حداقل مفاهیمی را که لازم است یک شاعر تازه‌کار بداند، با زبان ساده توضیح دهم. به نظر من آشنایی با بعضی اصطلاحات و به‌ویژه عناصر خیال برای نوجوانان لازم است و این پیش‌زمینه‌ها باید وجود داشته باشد تا در آینده به محرکی برای حرکت رو به جلو در عرصۀ ادبیات تبدیل شود. به خاطر دارم که یک‌بار در یادداشتی دربارۀ «مجاز»، اشاره کرده بودم که این کلمه را باید با فتحه روی میم خواند، آن را با ضمه نخوانید. روز بعد سردبیر آن نشریه از من تشکر کرد و گفت که تا امروز این نکته را نمی‌دانسته است! 

وی با بیان این مطلب خاطرنشان ساخت: این‌گونه آشنایی دادن‌ها ضرورت زیادی دارد، به این ترتیب همچنان که این بچه‌ها بزرگتر می‌شوند، احساس نیاز می‌کنند که دانش خود را در این زمینه گسترش دهند. کار ما این است که این نیاز را در آنها به وجود بیاوریم.


کد خبر: 44750

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjyaex.uqexizsffu.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com