نویسنده : شفیع آقامحمدیان
سريال تلويزيوني پر طرفدار «24» كه توسط رابرت كوشران و جوئل سارنو خلق شده اند توسط رابرت كوشران، جوئل سارنو، بريان گرازه، ران هاوارد كيفر ساترلند و... توليد و روانه اكران كوچه و بازار در جهان شده اند، پخش اين سريال از سال 2001 در شبكه تلويزيوني fox (فاكس سرمايه گذار اصلي سريال است) آغاز و تا امروز يعني سال 2009 فصل هشتم آن ادامه دارد يك نسخه سينمايي از اين سريال به همين نام در دست تهيه مي باشد در اين رابطه آقاي «هاوارد گودون» يكي از توليدكنندگان اين سريال اميدوار نيست كه به اين زودي ها فيلم سينمايي اين سريال به خاطر حضور هر روز «كيفر ساترلند» بر صفحه تلويزيون، در آينده نزديك از سينماها پخش شود.
بيش از ده كارگردان حرفه اي سينما و تلويزيون در خلق اين اثر در كنار عوامل حرفه اي و بازيگراني چون كيفر ساترلند، آنتوني ها پكيز و... ديده مي شوند. اين سريال جداي از آنكه در اكثر كانال هاي تلويزيوني اروپا در حال نمايش درآمده است. در بعضي از كشورها نيز به صورت CD و DVD و... در بين علاقمندان (البته بيشتر به صورت قاچاق) در حال گردش مي باشد.
از ويژگي هاي اين سريال اين است كه تمام حوادث در 24 ساعت اتفاق ميافتند، يعني هر حادثه اي در يك ساعت از 24 ساعت و در واقع در 24 قسمت مجزا پخش مي گردد.
داستان سريال «24» در مورد مأموري به نام جك باور (با بازي كيفر ساترلند كه تنها براي 4 فصل 15 ميليون دلار دستمزد گرفته است.) عضو سازمان خيالي CTU (مركز ضد تروريستي شاخه اي از سازمان سيا) مستقر در لس آنجلس است.
مركز CTU در لس آنجلس به سرپرستي مأمور ويژه جك باور (كيفر ساترلند) اداره مي شود كه به خاطر كشته شدن همسرش از كارش كناره گيري مي كند و سرپرستي آنجا را به جورج ميسون و آن نيز به توني آلميرا مي سپارد. به همين ترتيب رياست اين مركز با توجه به شرايطي كه پيش ميابد در طول سريال به مأمورين ويژه اي سپرده مي شود. تنها جك باور است كه به خاطر وفاداري اش به ميهن به سيستم و رياست جمهوري و در كنار مأموران اين مركز عمليات تروريست ها را از هر نوعي كه باشد خنثي مي سازد.
نويسندگان سريال در تلاش اند عمليات ضد تروريستي مأمورين CTU را در طول سريال متنوع جلوه دهند، لذا مأمورين براي مبارزه با تروريست ها از هر مليتي مثل صرب، آمريكايي خاورميانه اي، مكزيكي، روسي، ترك، انگليسي، ... كه امنيت آمريكا را تهديد كند آمادگي كامل دارند.
سازمان CTU بدون وقفه، سه مشكل عمده جامعه يعني آشفتگي هاي داخلي سلاح ميكروبي و بمب هسته اي را مورد بررسي و اخبار آنها را به طور جدي پيگيري مي كند. ناگفته نماند همين سه مورد موضوعاتي هستند كه مي تواند جذابيت در سريال ها و فيلم هاي سينمايي را براي بيننده ها تضمين كند. از طرفي نويسندگان سريال بدينوسيله دشمنان ايالات متحده، يعني جنگ افروزان را اسلامگرايان افراطي و مافيا (كه عمدتاً مكزيكي هستند) به چالش مي كشد.
البته در اين زمينه وظيفه رئيس جمهور به عنوان رئيس منتخب مردم در تصميم گيري صحيح براي مقابله با اين حوادث را بسيار خطير و مهم جلوه مي دهد. به طوري كه اين موضوع يكي از محورهاي اساسي و اصلي سريال 150 قسمتي قرار مي گيرد.
در سريال «24» نقش رئيس جمهور مهم تر از عمليات مأمورين CTU جلوه مي كند در نتيجه تناقص در تصميم گيري و ايفاي وظيفه به عنوان سرپرست خانواده (رئيس جمهور صاحب همسر و دو فرزند دختر و پسر است) و رئيس سياسي كشور بودن شدت رخ نشان مي دهد. رئيس جمهور آقاي پالمر از طرفي مي بايست مراقب توطئه هاي خانوادگي و رقيبان خود باشد و از سويي در همان زمان، به عنوان رئيس يك كشور بايستي در برابر خشن ترين اتفاقات تصميم گيري جدي بكند و دستورات مقتضي براي حفظ امنيت كشور صادر كند.
همه اين تناقضات يعني راه اندازي مركز CTU به عنوان مركز مبارزه با تروريست ها با مليت ها مختلف، شخصيت پردازي مأمورين به خصوص رابطه بين جك باور با همسر و دخترش، حوزه سياسي رئيس جمهوري و مسئوليت وي در برابر خانواده و... كشش هاي دراماتيكي هستند كه نويسندگان سريال با هدف گذاري عمدتاً سياسي از عهده پرداخت آنها در طول سريال موفق عمل كرده اند.
در فصل هاي اوليه سريال يك باند مافيايي مكزيكي براي اخاذي از دولت آمريكا، با متوسل شدن به حمله با سلاح هاي ميكربي امنيت آمريكا را تهديد مي كند. مافياي مكزيكي براي رسيدن به هدف خود از انجام كارهايي همچون ترور، حمله به مراكز حساس و هسته اي كشور، گروگان گيري و حتي سوء استفاده از مأمورين مخفي (CTU) كوتاهي نمي كند و اين هم زمان است با انتخابات رياست جمهوري و كانديداتوري آقاي پالمر سناتور (سياه پوست) كه خود زماني از طرف سازمان سيا مسئول يك گروه خرابكاري (جاسوسي) در يكي از كشورها بوده است، كه طي عملياتي كه به شكست انجاميده چند تن از همكارانش كشته و چند تن به جرم خيانت محاكمه شده اند. به طوري كه نتيجه اين عمليات همچنان گريبان گير آقاي پالمر رئيس جمهور سياه پوست و منتخب مردم است.
بخش اعظمي از سريال به تروريسم در آمريكا اختصاص يافته است و تروريست ها اسلامگراياني افراطي مقيم آمريكا هستند كه آمريكا را با بمب هسته اي تهديد مي كنند. اين بار سريال سراغ تروريست هايي رفته كه در جوار آمريكايي ها زندگي مي كنند، حتي ارتباط تنگاتنگ با سرمايه داران آمريكايي دارند و بطوريكه يكي از تروريست ها قصد ازدواج با دختر سرمايه گذار آمريكايي را دارد. اين سرمايه گذار آمريكايي خود براي رسيدن به سرمايه بيشتر به همراه دخترش از طراحان اصلي تهديد آمريكا محسوب مي گردند.
نبايد فراموش كرد كه مأمورين CTU و در رأس آنها جك باور براي پيدا كردن تروريست ها از هيچ عملكردي كوتاهي نمي كنند. آنها حتي به شكنجه هاي غير قابل تصوري از قبيل سوزاندن بدن، شوك الكتريكي- كتك زدن- تهديد فرزندان آنها كوتاهي نمي كنند (اشاره به گروگانگيري خانواده يكي از تروريست ها توسط مأمورين) البته ناگفته نماند كه نويسندگان سريال بين مسلمانان متعهد و افراطي كه اسلام را براي رسيدن به خواسته هاي نامشروع خود به دستاويز قرار داده اند فرق قائل شده اند. آنجا كه يكي از تروريست ها به مسجدي در لس آنجلس براي گذراندن نماز مي رود و مأمورين براي دستگيري آن با امام جماعت مسجد تعامل مي كنند، امام جماعت مسجد در مذاكره با تروريست به اينكه اسلام خشونت را رد مي كند و كشتن انسان هاي بي گناه را گناه بزرگ مي داند تأكيد مي كند.
به خاطر همين قسمت از سريال است كه تحليل گران معتقدند كه سريال سياست هاي ضد تروريستي دولت جرج بوش مبني بر اينكه تروريست ها عمدتاً از مسلمانان مي باشند، به چالش كشيده است سياست گذاران شبكه تلويزيوني فاكس (شبكه تلويزيوني فاكس و اقمار آن توسط صهيونيست ها اداره مي شود) سازندگان اصلي سريال نيز محسوب مي شوند، توجه دولت بوش را به حضور مسلمانان آمريكايي كه همگي مي توانند براي امنيت كشور خطري محسوب شوند تأكيد دارد. در واقع سازندگان سريال دولت بوش را به غفلت از توجه حضور اين گونه افراد در كنار گوششان محكوم مي كنند.
از طرفي به زعم بعضي از تحليل گران، سريال «24 ساعت» در به روي كار آمدن «باراك اوباما» بسيار مؤثر بوده است. سناتور سياهپوست آقاي پالمر كه كانديداي رياست جمهوري است شباهت ظاهري زياد با اوباما دارد و مثل وي صاحب زن و دو فرزند است.
به نظر نويسندگان سريال آقاي پالمر صاحب انديشه نو، سياستمدار، مردمدار و سياهپوست كه همه حتي سياستمداراني كه به مخالفت با وي برخاسته اند (يكي از سناتورها در مبارزه با وي شكست خورده و خودكشي مي كند) در برابر عملكرد و تصميم گيري هاي صحيح وي زبان به كام مي گيرند. دوستش دارند. لذا سياهپوستي انديشمند و سياستمدار چون آقاي پالمر گزينه اي مناسب براي رياست جمهوري آينده آمريكا است كه بايد دوستش داشت و از وي حمايت كرد.
همه اينها روي يك سكه است، روي ديگر سكه چون همه فيلم هاي آمريكايي اختصاص به قهرمان بازي هاي آمريكايي ها دارد. مأموران CTU در بدترين شرايط، قهرمان ميدان نبرد هستند، بخش ديگر تبليغات آمريكايي كه در تمام آثار سينمايي به چشم مي خورد كليشه روياي كاذب آمريكايي بودن است، در قسمتي از سريال جك باور به همسر يكي از مافيا نزديك تر شده و به وي قول مي دهد، چنانچه وي كمك كند همراه خود به آمريكا مي برد و در آنجا به آرزوهاي دست نيافتني خود دست پيدا خواهد كرد. غافل از اينكه و به مصداق خود سريال، جك باور (مأمور CTU) به دليل مشكلاتي كه در طول زندگي دارد سال هاي طولاني از همسرش جدا زندگي كرده و تك فرزند دختر خود را تا سن 15 سالگي نه تنهايي بزرگ كرده است.
كه صد البته اين مصداق به زندگي جك باور خلاصه نمي شود، شبيه اين نوع فرهنگ غربي در زندگي اكثريت شخصيت هاي سريال «24 ساعت» جريال دارد. حتي رئيس جمهور سياهپوست آمريكايي از اين مسئله مصون نبوده بطوريكه در طول سريال به خاطر خيانت همسرش به رئيس جمهور، از وي جدا شده و با همسر اسبق يكي از سناتورهاي سفيد پوست كه رقيب سر سخت وي محسوب مي شود ازدواج مي كند و....