«درباره الي» در بوته نقد روزنامه اماراتي
تاريخ : شنبه ۳ بهمن ۱۳۸۸ ساعت ۱۲:۱۸
يک روزنامه اماراتي، با نقد فيلم سينمايي «درباره الي»، ساخته اصغر فرهادي، آن را «آيينهاي از آنچه جامعه ايراني ميخواهد» خواند.
به گزارش تابناک، روزنامه «الاتحاد» امارات در صفحه هنري خود به نقد فيلم پرفروش «درباره الي» ساخته اصغر فرهادي پرداخته و مينويسد: ديالوگهاي بسيار ساده فيلم، نشان دهنده سادگي متن فيلمنامه و دليل اصلي استقبال مردم از آن است و کارگردان و نويسنده، تلاش کردهاند واقعيتهاي پيچيده جامعه ايراني را در قالب سادهترين الفاظ گنجانده و به مخاطب منتقل کنند.
يکي ديگر از موفقيتهاي «درباره الي»، دکور طبيعي آن در سواحل درياي خزر است که نشان ميدهد ايرانيها خود را مالک اين دريا دانسته و اين فيلم از اين نظر ابعاد سياسي به خود ميگيرد. همچنين در بخش نقد جامعه ايراني، اين فيلم يک سناريوي خانوادگي را به تصوير ميکشد و از اينکه در اين سناريو کودکان و نوجوانان نقش پررنگي دارند، «درباره الي» را از ديگر ساختههاي اجتماعي متمايز کرده است.
نکته جالب اينجاست که اگر اماراتيها به چنين درکي از فيلم «درباره الي» رسيده باشند، اين موضوع ميتواند اميدوارکننده باشد که آنها به فهم درستي از حساسيت ايرانيها نسبت به آب و خاکشان رسيده باشند.
روزنامه اماراتي در ادامه ميافزايد: انتخاب نامهاي کودکان در اين فيلم نيز جالب توجه است: «آنيتا» و «ايلي» و چند نام ديگر نامأنوس در ميان خانوادههاي ايراني نيز از نقاط قوت اين فيلم به شمار رفته و گويي کارگردان ميخواهد که مردم و جامعه ايراني دست از سنتهاي قديمي برداشته و به تجدد روي بياورند!
«الاتحاد» در بخش پاياني نقد خود بر «درباره الي» که با توجه به گذشت چند ماه از اکران آن در ايران کمي غير معمول مينمايد، نوشته است: «مرگ و زندگي»، «حضور و غيبت» و «غريبه و آشنا»، مفاهيمي هستند که فرهادي آنها را از يک مفهوم فلسفي به يک نماد قابل لمس در آورده و آن را در فيلم خود به خوبي نمايش داده است.
و سرانجام آنچه «درباره الي» را متمايز از ديگر آثار سينمايي ايران ميکند، بازتاب مشکلات داخلي ايرانيها در قالب ديالوگهاي ساده است و کارگردان در اين فيلم به مخاطبان خود اينگونه تفهيم ميکند که براي شناخت مشکلات نياز به مطالعات عميق جامعهشناسي و برنامهريزي آماري نيست بلکه حضور در جامعه، بهترين راه شناخت مشکلات آن است و از اين ديدگاه «درباره الي» فيلمي سياسي و خانوادگي است.