ایران 1404 توجهی جدی به سند چشم انداز است
رییس حوزه هنری در آیین پایانی جشنواره ایران 1404؛
ایران 1404 توجهی جدی به سند چشم انداز است
رییس حوزه هنری در آیین پایانی جشنواره ایران 1404گفت؛ایران 1404 توجهی جدی به سند چشم انداز است
 
داخلی آرشيو خبر
تاريخ : سه شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۳۸


به گزارش هنرنیوز  در آیین پایانی جشنواره که با حضور  شریف رئیس حوزه هنری برگزار شد؛ حجت الاسلام غلامی رییس شورای فرهنگی،امیر خوراكیان رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران،هنرمندانی مانند شاهین فرهت، احمد رضا درویش ،عبدالحمید قدیریان،كمال تبریزی،حبیب الله بهمنی،وحید موسائیان، سید رضا میركریمی،مجتبی فرآورده،،محمد حسین نیرومند،رضا مهدوی،احمد شاكری،سهیل جهان بیگلری،فاضل نظری،سید هادی منبتی،جعفر صانعی مقدم،مهدی طباطبایی نژاد،هارون یشایایی،و جمع گسترده ای از هنرمندان رشته های مختلف دوشنبه دهم بهمن ماه در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری در این مراسم گفت: به بركت انقلاب اسلامی ملت ایران هویت دیگری یافت كه امروز دنیا او را با آن می شناسند. ملتی سرافراز، مؤمن و باهوش و شكست ناپذیر كه به آن چه كه اراده كند، حتماً می رسد. 
مومنی تاكید كرد: اگر ملتی روزی اراده حیات و زندگی كند، حتماً سرنوشت با او همراه خواهد بود. زیرا این سنت الهی است. 
وی ادامه داد: ملت ایران این مهم را تجربه كرد. ملت ایران، ملتی كه در روزگار نه چندان دور از نظر تاریخ، پایه گذار فرهنگ وتمدن اسلامی بود و در گسترش اسلام بیش از دیگران نقش داشت، در دویست سال سیطره و تحقیر استعمار كارش به جایی رسید كه روزی نخست وزیر وابسته آن در برابر نمایندگان مجلس گفت: ملت ایران نمی تواند لولهنگ بسازد چه برسد به اداره صنعت نفت!
مومنی تاكید كرد: بی شك در برابر اراده این ملت، افق ۱۴۰۴ رؤیایی و دست نیافتنی نیست، بلكه اگر شرایط فراهم شود، ان شاءالله به بالاتر و فراتر از آن خواهد رسید.
رییس حوزه هنری با بیان این كه این روزها مردم شمال آفریقا در شعارهایشان استنادی به شعر شاعری دارند؛ كه حدود هشتاد سال پیش رخ از این جهان بسته است، گفت: ابوالقاسم شابی شاعر جوان تونسی كه برای مردم كشور خود زندگی در تحت لوای استعمارگران را نمی پسندید، آینده ای عزتمندی را برای آنان ترسیم می كرد.
مومنی با بیان این كه آنانی كه با ادبیات و هنر سركار داشته باشند، می دانند كه در روزگاران نه چندان دور، از وظایف هنرمندان و ادیبان، ترسیم آینده مطلوب برای ملتشان بود، گفت: زیرا این گونه هنرمندان كه غالباً به صفت حكمت و اصلاح نیز آراسته بودند، به علت ارتفاع دیدشان و روحیه كمال جویی و آرمانخواهانه، نسبت به وضع موجود انتقاد داشتند و افق های به مراتب بالاتری را نسبت به مدیران و سیاستمداران می دیدند كه معمولاً دغدغه پاسخگویی به امروزشان را داشتند و دارند. بنابراین گویی ترسیم چشم انداز از وظایف ذاتی آنان بود. مخصوصاً غربی ها از این رهگذر به موفقیت های بزرگی دست یافتند.
این مدیر فرهنگی كشور افزود: امروز شرایط سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و حاكمیت دولت ها سبب شده كه ناخواسته، نوعی تقسیم وظیفه عملاً اتفاق بیفتد، كه وظیفه برنامه نویسی و بودجه ریزی و تولید محتوا و سند های راهبردی كار دولت ها باشد و از این سو، هنرمندان به نقد شرایط موجود قانع باشند و در واقع به یك نقد انفعالی كه در زبان عمومی به آن غر زدن می گوییم، روی بیاورند.
به گفته مومنی، در نتیجه از آنجایی كه زبان هنر و ادب زبانی موثر، عمومی و فطری است، آنچه كه هنرمندان تولید می كنند، مخاطب عمومی دارد. هنرمندان و مردم در حالی طرف صحبت همدیگر هستند كه خود را در موقعیتی غیر اثر گذار و یا دست بالا منتقد و سرعت گیر و نق زن می بینند.
رییس حوزه هنری كشور تاكید كرد: ادامه این روند چه نتیجه ای در بر دارد؟ ادامه این روند منجر به ایجاد نارضایتی در طرفین ماجرا و ایجاد ناامیدی در مردم و بدنه جامعه است. بدنه ای كه اجزای آن را اقشاری از جامعه تشكیل می دهند كه برنامه نویسان و بودجه ریزان و چشم انداز نویسان، مبنای كارشان را روی همت و تلاش و فعالیت آن قرار داده اند.
مومنی گفت:احساس بی اثر بودن در طراحی و اجرا و بعد، احساس دیده نشدن و بی اعتنایی، در جامعه نخبه و هنری ما تولید ناامیدی و یاس می كند. یاسی كه نقطه مقابل امید است و امیدی كه لازمه و سرچشمه تحقق هر چشم اندازی است.
او گفت: برای ۲۰ سال بعد كشور، سندی آرمانخواهانه و متكی بر واقعیات و توانایی های نیروی انسانی و ملی و فنی و اقتصادی نگاشته شده است. چه كسانی و در چه فضایی می توانند این افق ترسیم شده را مدل سازی كنند و به زبان عموم بیان كنند، طوری كه تا حد ممكن، تصویر و تصوری یك دست و مشترك در ذهن نسل امروز شكل بگیرد؟ طبعا، آن كسان هنرمندان هستند كه با قدرت خلق و تجسیم و تصویر خود، دنیای آینده را برای امروزیان دیدنی می كنند و آن فضا هم فضای ادبیات و هنر است. ادبیات و هنری كه زبان جان مردم است و با آنان به زبان روحشان حرف می زند و آنچه می خواهد، بر دلشان می نشاند.
رییس حوزه هنری ادامه داد: اگر پرسیده شود در این تعریف، وظیفه رصد و نقد و اصلاحگری هنرمند چه می شود؟ پاسخ این است كه در این تعریف، اتفاقا نقد هنرمندان مبنا می یابد و "افق" اش مشخص است و نه تنها موجب یاس و ناامیدی نمی شود، راه صلاح و اصلاح را هموار می كند. و كدام راه طولانی است كه با آمادگی و اصلاح نقص ها و رفع عیوب طی نشود؟
او با اشاره به اینكه خدا را سپاسگزاریم كه به همكاران ما توفیق داد تا نخستین جشنواره هنری ایران ۱۴۰۴ در یكی از سرنوشت سازترین مقاطع تاریخ جهان كه ملت های ستمدیده منطقه خواهان آینده ای بدون متسكبران هستند، برگزار كنند، گفت: از آنان و همه كسانی كه كمك كردند این اتفاق بیفتد متشكریم و به خصوص از اصحاب رسانه، به ویژه سازمان صدا و سیما و نیز بنیاد شهید و ایثارگران و سازمان فرهنگی، هنری و معاونت فرهنگی واجتماعی شهردارای تهران كه یاریگر ما در این جشنواره بودند.
مومنی یاد آور شد: نخستین جشنواره هنری ایران ۱۴۰۴ در واقع فراخوانی بود برای استمداد از هنرمندان ارجمند كشورمان برای ترسیم آینده مطلوب خود. از همه آنانی كه با توجه به همه دشواری های موضوع به ما پاسخ مثبت دادند سپاسگزاریم. یقیناً در ایام این دغدغه در اذهان همه هنرمندان ایجاد شد و ان شاءالله ما اثر مثبت آن را در سال های آتی خواهیم دید.
مومنی تاكید كرد: این جشنواره از سال آینده به صورت موضوعی برگزار خواهد شد لذا پیشنهاد ما برای سال آینده، موضوع "خانواده مطلوب در ایران ۱۴۰۴ " است.
پخش كلیپ، اجرای موسیقی استان چهار محال وبختیاری از دیگر برنامه های جنبی این جشنواره بود.

سندی چراغ راه همه تصمیم گیری ها
مرتضی گودرزی دیباج دبیر كل جشنواره به عنوان نخستین سخنران روی صحنه حاضر شد و اظهار داشت: «امسال اولین دوره از جشنواره هنری ایران ۱۴۰۴ را كلید زدیم. با توجه به تحولات اخیر منطقه و جهان بدون داشتن چشم انداز روشن و برنامه مدون و هوشمندانه نمی توان گام استوار و مقتدرانه ای برداشت و به اهداف اسلام و انقلاب رسید.»
او ادامه داد: «برهمین اساس است كه مشخص شد سند چشم اندازی طراحی شود و تقدیم مقام معظم رهبری شود تا از سوی ایشان به دستگاه های ذی ربط ابلاغ شود تا این سند چراغ راه همه تصمیم گیری ها قرار بگیرد.»
گودرزی دیباج اظهار داشت: «با برگزاری این جشنواره بر آن شدیم نسبت به این سند توجهی جدی نشان داده شده و فرصتی برای حركت در مسیر اهداف سند فراهم كنیم. در این مسیر از دلسوختگان یاری خواستیم كه آنان نیز بی پاسخ نگذاشتند.» 

دبیركل جشنواره گفت: «بدون تردید این جشنواره در آغاز راه كاستی هایی داشته كه امیدواریم عملكرد این دوره از جشنواره چراغ راه سایر دوره ها قرار گیرد.»

اهدای جوایز
جشنواره هنری ایران ۱۴۰۴ با معرفی برگزیدگان در بخش های سینمایی، تجسمی، انیمیشن، ادبیات، موسیقی، طنز و معماری به كار خود پایان داد.
در بخش سینما، فیلم كوتاه داستانی جایزه نفر اول با مبلغ۰۳ میلیون ریالی به سید مرتضی سبزه قبا به خاطر فیلم "برای او" اختصاص یافت.
بخش مستند دو نفر اول داشت كه جایزه ۳۰ میلیون ریالی به خاطر "جغرافیای عشق" به منوچهر مشیریتندیس و سید محمد رضا خردمندان به خاطر "روایت نخل" رسید.
در بخش فیلم بلند سینمایی۷ برگزیده معرفی شدند كه جوایز آنان ۴۰ میلیون ریال و تندیس بود.
خیلی دور خیلی نزدیك ساخته رضا میر كریمی، فرش باد كمال تبریزی، سیب و سلما حبیب‌اله بهمنی، مهاجر ابراهیم حاتمی كیا، كیمیا احمدرضا درویش، روز سوم محمد حسین لطیفی، گلچهره وحید موسائیان از جمله این آثار بودند.
بخش انیمیشن نیز با فیلم "گنجینه" به كارگردانی سعید ترخانی، "سكو" به كارگردانی سلمان خورشیدی و امیر محمدزاده، "پرواز تا بی نهایت" به كارگردانی هادی محمدیان، "صفر و یك" به كارگردانی مهدی شاد و "اجل معلق" به كارگردانی شیوا ممتحن نفرات برتر خود را شناخت.
نفر اول این بخش با ۲۰ میلیون، نفر دوم ۱۵ میلیون و نفر سوم ۱۰ میلیون ریال و یك لوح تقدیر شدند.
یكی دیگر از بخش های جشنواره تجسمی بود كه برگزیدگان در نقاشی، پوستر، كاریكاتور، نگارگری،عكس و حجم معرفی شدند.
در بخش نقاشی خدیجه میرسالاری، آذر امیدی، علی پتگر، طهمورث بهادرانی و فردین صادق ایوبی رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند و شایسته تقدیر شدند.
محمدرضا فراهانی، علیرضا بیت‌الهی، مریم آزاد، مهسا بهفر و سید مهدی موسوی نیز در بخش پوستر به عنوان نفرات برتر شناخته شدند و جوایز ۱۵ میلیونی و ۲۰ میلیونی ریالی این بخش را به خود اختصاص دادند.
كاریكاتور یكی دیگر از بخش هنرهای تجسمی بود كه در این بخش ۶ نفر، نفرات اول تا سوم و جوایز ۲۰ میلیونی، ۱۵ میلیونی و ۱۰ میلیون ریالی را به طور مشترك به خود اختصاص دادند
سعید صادقی، ناصر مقدم، محمود آزاد نیا، محسن اسدی، شهرام رضایی و فرزانه وزیری تبار نفرات برگزیده این بخش بودند.
در نگارگری، عكس و حجم یساولی، رضا بدرالسماء، امیر حسین آقامیری، رویا كازرونی، مهدی طاهری، موسی حیدر زاده، سید مدیار شجاعی‌فر، اسحاق آقایی، محمد علی مدنی، نبی‌اله مصدق و عباس مجیدی تقدیر شدند.
یكی دیگر از بخش های تجسمی این جشنواره پژوهش های كاربردی بود كه در این بخش نیز پروانه پارس، و وحید قاسمپور معرفی شدند.
بخش ادبیات جشنواره با شعر، داستان كوتاه و داستان بلند برگزیدگان خود را شناخت. شعر فردای آفتابی سروده مصطفی محدثی‌خراسانی، ایران بزرگ سروده علیرضا كاشانی، یك یاعلی مانده سروده علی سلیمانی و هویت ملی و ایرانی سروده سارا جلوداریان به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به دست آوردند.
در داستان كوتاه ، "جزر و مد" نوشته سید مهرداد موسویان، "افسریه به اورشلیم"احسان غدیری و "رنگ این روزها" مرضیه فعله‌گری و در داستان بلند "مراسم جشن تكلیف" منظر موسوی، "ایران سرزمین من" منظر موسوی حائز رتبه های اول تا سوم شدند.
در رشته موسیقی سنتی "آهنگسازی" از سید اسحاق صادقی و سید مهبد نبوی تهرانی، نسترن ابوالحسن‌زاده، علیرضا سپهوند و كاوه كامجو سنتی محلی، فرید صدیقی موسیقی پاپ كلاسیك، شهاب متقی فر موسیقی ایران تقدیر شد.
همچنین در موسیقی "خوانندگی" حمید خندان، سرپرست گروه رضا میر كریمیان به عنوان نفرات برتر انتخاب شدند.
طنز یكی دیگر از بخش های این جشنواره بود كه شعر، داستان، نثر و رادیویی را شامل می شود.
در شعر طنز صابر قدیمی، وحید طلعت، محمد جاوید و علی فردوسی؛ داستان طنز عمادالدین قرشی، ارژنگ حاتمی،فرهاد كوه‌پیما و فاطمه كواشی؛ نثر طنز محمود سلطانی، مهدی محمدی و شیما سیدی؛ طنز رادیویی محمدرضا ستودهو حسن صنوبری و مهدی استاد محمد حائز رتبه شدند.
معماری با زیر مجموعه مطالعات مكتوب از دیگر بخش های این جشنواره بود كه رتبه های او تا سوم این بخش تعلق گرفت به "اثر تجزیه ‌و تحلیل ده ‌اثر از پنجاه‌‌ سال معماری معاصر ایران"كاری از دكتر محسن فیضی و دكتر مهدی خاكزند، "كتاب خانه، فرهنگ، طبیعت" كاری از محمدرضا حائری، " اصول‌ معماری خانه ‌از دیدگاه‌ قرآن ‌كریم" كاری از بهزاد وثیق و "احیاء و ابقای هویت ایرانی‌- اسلامی‌ در مسكن كاری از زكیه ‌السادات ‌طباطبایی‌ لطفی.
کد خبر: 36507
Share/Save/Bookmark