امیر تاجیک: جام جهانی جای آزمون و خطا در موسیقی نیست
10 روز زمان می خواهم تا سرود جام جهانی را بسازم
امیر تاجیک: جام جهانی جای آزمون و خطا در موسیقی نیست
این روزها فدراسیون فوتبال و در آستانه بازی های جام جهانی سخت در تکاپو برای تدارک و هرچه بهتر برگزار شدن مسائل پیرامون جام جهانی است. اما سرود جام جهانی و بدرقه کننده تیم ملی امسال مانند جام جهانی ۲۰۰۶ با حواشی همراه بود و فدراسیون نمی خواهد تجربه سال ۲۰۰۶ را دو مرتبه تجربه کند و فیفا این آهنگ را به خوانند آن طرف آبی بسپارد به همین دلیل در اقدامی عجولانه ترانه دروازه دنیا را از احسان خواجه امیری را انتخاب کرده بدون آن که به هنرمندان دیگر فرصت کاری دهد.
 
تاريخ : شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۶
آهنگ جام جهانی سنتی یا پاپ
بحث آهنگ جام جهانی از جام جهانی ۹۸ فرانسه آغاز شد و در جای که فیفا اعلام کرد از ۳۲ تیم حاضر در جام جهانی هر یک قطعه‌اي ساخته و آن نمادی از تیم ملی آن کشور باشد همین شروع خوبی برای راه افتادن بازار رقابت‌ها بود تا ایران هم مثل همه کشورهای مهم فوتبالی برای همه تیم‌هاي مطرحش به‌خصوص تیم ملی صاحب یک آهنگ رسمی شود. اما از آن جا که قطعه «ملی‌پوشان» به مناسبت صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی ۹۸ فرانسه از صدا و سیما پخش شد. این اولین باری بود که تیم ملی ایران صاحب یک قطعه منحصر به فرد و اختصاصی مي‌شد. اما ترانه «سواران دشت امید» با صدای شهرام ناظری و آهنگسازی حسین علیزاده نماد موسیقی سنتی وحماسی کشور شد اما بعدها موسیقی پاپ با لحنی حماسی جایگزین آن شد.

۲۰۰۶ و آهنگ ایرانی لس آنجلسی
در سال ۲۰۰۶ و قبل از شروع بازی های جام جهانی آلمان، بر سر انتخاب آهنگ جام جهانی بلوای میان دادکان (رئیس وقت فدراسیون) ، هنرمندان ، صدا وسیما و شرکت ایران خودرو حامی فدراسیون فوتبال به وجود آمد که هر کدام یک نفر را برای خواندن این آهنگ معرفی می کرند و خوانندگان زیادی برای خواندن اثری تحت عنوان آهنگ تیم ملی پیشنهاد شدند که در این میان مي‌توان به خوانندگان سنتی همچون علیرضا افتخاری و حسام‌الدین سراج اشاره کرد. در میان پاپ‌ها نیز محمد اصفهانی، علیرضا عصار، مجید اخشابی، علی لهراسبی و مهراج محمدی پیشنهاد‌هاي اصلی و گزینه‌هاي مهم بودند. اما گزینه‌هایی مثل گروه آریان و امیر تاجیک در راس همه قرار داشتند. اما در کش وقوس این بلوا فیفا منتظر نماند و خواننده لس آنجلسی(آرش لباف) را به عنوان خواننده تیم ملی انتخاب کرد و آن زمان بود که شاید انتخاب به حق امیر تاجیک با ترانه «آواز می خوانم وطن» در حاشیه این ترانه قرار گرفت و تبلیغات گسترده ای ماهواره ای آهنگ لباف باعث شد که این آهنگ تحت الشعاع آن قرار بگیرد و کار از کار گذشته بود . مخالفت های فدراسیون راه به جای نبردو حجت‌الاسلام علیپور مسئول کمیته فرهنگی فدراسیون فوتبال اعلام کرد: به طور قطع این سرود با صدای خوانندگان داخلی خواهد بود و قطعه ساخته خوانندگان لس آنجلسی که قرار بود در قالب یک سی دی منتخب از تمام کشورهای شرکت‌کننده ارائه شود، به رسمیت شناخته نشد.

بلوای ۲۰۱۴ و دروازه دنیا
با این حال فدراسیون فوتبال آهنگ دروازه دنیا را انتخاب کرد و برخی از هنرمندان می گویند که هیچ کس از فدراسیون با آن ها تماس نگرفته و تنها نام بردن از نامشان یک بازار گرمی رسانه ای بوده است و قطعه خواجه امیری از قبل انتخاب شده. اما خود ترانه دروازه دنیا نه تنها در میان هنرمندان بلکه در میان فوتبالیست ها نیز چنگی به دل نزند و بخاطر کند بودن صدای خواجه امیری نتوانسته آن شور و نشاط مختص آهنگ های جام جهانی را داشته باشد و از سوی دیگر ساختار موزیک آن بیشتر برای ورزش های آرام مناسب تر است تا اینکه یک استادیوم با حسی غرور آمیز و حماسی آن را بر زبان زمزمه کنند. با این حال امسال نیز یکی از گزینه های خواندن سرود تیم ملی امیر تاجیک بود و در برنامه های ورزشی بارها نام او به میان آمد ولی او با تمام انگیزه وشایستگی که برای این کار داشت انتخاب نشد. در این رابطه امیر تاجیک در گفتگو با هنر نیوز بر این باور است که عرصه مهمی مانند جام جهانی مکانی برای آزمون و خطا نیست و همان طور که نمی توان یک فوتبالیست را از تیم ملی کنار گذاشت و اگر این اتفاق رخ دهد همگان اعتراض می کنند، نمی توان شانس خواندن سرود جام جهانی را از یک خواننده گرفت. وی در ادامه گفت: قبل از انتخاب آهنگ دروازه دنیا بامن صحبت شد و در صدا وسیما و برنامه های ورزشی بارها از نام من به عنوان خواننده سرود تیم ملی برای جام جهانی ۲۰۱۴ نام برده شد اما مسئولان فدراسیون یک طرفه کار خود را انجام دادند، جام جهانی فرصت آزمون و خطا نیست و باید یک خواننده که قبلا تجربه این کار را داشته باشد و لحن ملی، حماسی در صدای وی مشهود باشد این سرود را بخواند.

من جای خواجه امیری بودم قبول نمی کردم
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه احسان خواجه امیری از دوستان من است اما ترانه او به دل نمی شنیند و به فضای پرشور فوتبال نمی خورد. شاید این خوانند در عرصه پاپ و کلاسیک توانمند باشد و در خواندن ترانه های احساسی، جنس صدای منحصر به فردی داشته باشد اما در این کار اصلا موفق عمل نکرده و اگر من به جای وی بودم می گفتم که در توانم نیست همانطور که برخی مواقع از من خواسته اند که آهنگی را بخوانم که بیشتر تم سنتی داشته و من قبول نکردم. اما من فکر می کنم که خواجه امیر تنها بخاطر حس رقابتی که در جام جهانی وجود دارد این کار را قبول کرده است.

میادین فوتبال میدان جنگ است
این خواننده پاپ در خصوص آهنگ جام جهانی ۲۰۰۶ گفت: من قبلا سرود ورزشی خوانده ام و در سال ۲۰۰۲ با همکاری ارکستر سمفونیک برای جام جهانی کشتی ترانه خواندم و برای تیم ملی تیر وکمان نیز تجربه این کار را دارم اما متاسفانه فدراسیون کار خودش را انجام داد و من در تماسی که با آقای ملامحمد(رئیس کمیته فرهنگی فدراسیون) داشتم ایشان گفتند حتما با شما تماس خواهیم گرفت تا شما کارتان را ارائه دهید، اما تا حالا خبری نشده است. متاسفانه در ۸ سال گذشته و طی مسابقات جام جهانی۲۰۰۶ آلمان با توجه به فضای ماهواره ای آن زمان و برای هنرمندان ما پخش ترانه در شبکه ایران موزیک کسر شان به حساب می آمد، ترانه «آواز می خوانم وطن» که به تایید فیفا هم رسید فدای عدم تبلیغات رسانه ای شد. چون آن آهنگ بسیار ضرب مناسب و ریتم ایرانی داشت و حس حماسی آن به درستی به مخاطب انتقال داده می شد. اما با توجه به تجارب قبل اگر امسال نیز این کار به من سپرده می شد کار من فراتر از سال ۲۰۰۶بود.
تاجیک با اشاره به اینکه ترانه سال ۲۰۰۶ را در ۳ روز ساختم و یک ریال هم از فدراسیون دریافت نکردم افزود: من نمی خواهم در آهنگ خواجه امیری انتقاد کنم، اما جام جهانی جای آزمون و خطانیست و عدم انتخاب من و یا امثال من از روی قرض ورزی شخصی بوده است باید در این خصوص نگاه فرهنگی شود نه نگاه شخصی و سلیقه ای.حال نیز اگر ۱۰ روز زمان به من بدهند من قول می دهم که آهنگی بسازم که همه شنوندگان راضی شوند چون من تجربه گذشته را دارم ولی متاسفانه نگاه سلیقه ای باعث شده که من را نادیده بگیرند. در گذشته در میادین جنگ، موسیقی مختص جنگ وجود داشت و با آلات موسیقی مخصوص سربازان به یاد وطن و حماسه می نداختند تا او با تمام و جود برای کشور و هدفش بجنگد. حال نیز میادین فوتبال همان میدان جنگ است و موسیقی وسیله ای برای جنگیدن و انگیزه ای برای پیروز شدن است. موسیقی رابطه تنگاتنگی با روح و روان انسان دارد و من در ۸ سال گذشته گفتم که نمی خواهم نگاه به موسیقی من از وسط میدان باشد بلکه می خواهم بیرون از آن باشد تا شور ونشاط آن به شنونده منتقل شود. درآن ترانه من از تاریخ کهن و با ریتم سنتور که ساز اصیل ایرانی است شروع کردم و با صدای شیپورهای داخل استادیوم ادامه دادم این حس شور ونشاط داخل و بیرون استادیوم هاست.

وحید استرون
کد خبر: 72057
Share/Save/Bookmark
نظرات : ۱
بهزاد : 
امیر درست میگه
۱۳۹۳-۰۳-۱۸ ۲۳:۱۹:۰۳