ايران فعلا براي «پايتخت كتاب جهان» شدن تصميمي ندارد
دبيرکل کميسيون ملي يونسکو:
ايران فعلا براي «پايتخت كتاب جهان» شدن تصميمي ندارد
 
تاريخ : دوشنبه ۲ آبان ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۳۳
دبيرکل کميسيون ملي يونسکو با اشاره به دو بار رد شدن تقاضاي تهران براي كسب عنوان «پايتخت كتاب جهان»، گفت: هيچ‌كدام از شهرهاي ايران اكنون براي «پايتخت كتاب جهان» شدن تصميمي ندارند.

به گزارش هنرنیوز،محمدرضا سعيدآبادي ـ دبيرکل کميسيون ملي يونسکو ـ در گفت‌و‌گو با ايسنا، درباره‌ي معيار‌هاي يونسكو براي دادن عنوان «پايتخت جهاني كتاب» به شهرهاي مختلف، گفت: يونسكو معيار‌هاي مختلفي را درنظر مي‌گيرد كه هم شامل امكانات ايجادشده براي كتاب و كتاب‌خواني است و هم معيارهاي سياسي را درنظر دارد.

او در ادامه درباره‌ي دلايل دو بار رد شدن تقاضاي تهران براي دريافت عنوان «پايتخت كتاب جهان» گفت: ايران معيارهاي لازم براي دريافت اين عنوان را نداشته است و البته اين هم شامل معيار‌هاي فني مي‌شود و هم نگاه‌هاي سياسي‌اي كه نسبت به ايران وجود دارد. البته مسلما يونسكو به اين نكته كه دلايل سياسي را دخالت مي‌دهد، اذعان نمي‌كند.

سعيدآبادي همچنين درباره‌ي تلاش دوباره براي كسب اين عنوان براي تهران، عنوان كرد: با توجه به اين‌كه ما دو بار اين عنوان را تقاضا كرده‌ايم و درخواست‌مان رد شده، بايد امكانات بيش‌تري را براي كتاب و كتاب‌خواني فراهم كنيم. از سوي ديگر، چون ما دوبار تقاضا كرده‌ايم و رد شده‌ايم، اين به لحاظ پرستيژ براي كشور ما خوب نيست كه دوباره تقاضا كنيم و رد شويم؛ در نتيجه، اكنون هيچ‌كدام از شهرهاي ايران تصميمي براي «پايتخت كتاب جهان» شدن ندارند.

به گزارش ايسنا، تهران تا كنون دوبار نامزد «پايتخت كتاب جهان» شده است؛ در سال 2006 نامزد بود كه با يك رأي به تورين ايتاليا باخت، در سال 2011 هم براي بار دوم نامزد اين عنوان بود كه بوينوس آيرس به عنوان يازدهمين شهر جهان به عنوان «پايتخت كتاب جهان» انتخاب شد.

«پايتخت كتاب جهان» يك عنوان است كه از طرف يونسكو به شهري اعطا مي‌شود كه قابليت‌ها، برنامه‌ها و امكاناتي را براي ارتقاي كتاب و كتاب‌خواني ايجاد كرده است. تعيين پايتخت كتاب جهان» از 23 آوريل يك سال تا 22 آوريل سال بعد از آن دنبال مي‌شود.

انتخاب مادريد به عنوان «پايتخت كتاب جهان» در سال 2001 آغاز اين راه بود. سپس يونسكو تصميم گرفت تا اين اقدام خود را سالانه كند.

يونسكو، انجمن بين‌المللي ناشران،‌ اتحاديه‌ي كتاب‌فروشان بين‌المللي و اتحاديه‌ي بين‌المللي مؤسسه‌ها‌ و انجمن‌هاي كتابخانه‌يي را براي شركت در اين فرآيند نام‌گذاري دعوت كرد تا اين سه شاخه‌ي مهم در صنعت كتاب در اين انتخاب شركت داشته باشند. اين انتخاب هيچ جايزه‌ي مالي را براي برگزيده‌ي آن دربر ندارد؛ بلكه تصديق بهترين برنامه‌ي اختصاص داده‌شده به كتاب و كتاب‌خواني است.

كميته‌ي انتخاب و معرفي نامزدها از برنامه‌هايي استقبال مي‌كند كه توسط شهردار يك شهر اجرا يا تأييد شده و در جهت ترويج و گسترش كتاب‌خواني است. كميته‌ي انتخاب نامزدها توجه خود را به برنامه‌هاي خاصي جلب مي‌كند كه به اين شرح‌اند: درجه‌ي مشاركت همه‌ي سطوح (از شهري تا بين‌المللي)، تأثير بالقوه‌ي اين برنامه‌ها، دامنه و كيفيت فعاليت‌هايي كه توسط كانديداها طرح شده است و گستره‌اي كه در آن ناشران، نويسندگان‌، كتاب‌فروش‌ها و كتابداران درگير مي‌شوند و سازمان‌هاي غيردولتي هم در آن فعال هستند و هر پروژه‌ي ديگري كه كتاب و كتاب‌خواني را ارتقا مي‌دهد. همچنين برنامه‌ها بايد در راستاي ارتقاي آزادي بيان و اعلاميه‌ي جهاني حقوق بشر باشد.

در سال 2001 مادريد (اسپانيا) به عنوان اولين پايتخت جهان انتخاب شد. همچنين تا كنون، مقدونيه (مصر) 2006‌، دهلي نو (هند) 2003،‌ آنتواپ (بلژيك) 2004، مونترال (كانادا) 2005،‌ تورين (ايتاليا) 2006،‌ بوگوتا (كلمبيا)2007،‌ آمستردام (هلند) 2008،‌ بيروت (لبنان) 2009، لوبليان (اسلووني) 2010، بوينوس آيرس (آرژانتين) 2011، ايروان (ارمنستان) 2012 و بانكوك (تايلند) 2013 به عنوان پايتخت‌هاي كتاب جهان انتخاب شده‌اند.





کد خبر: 33591
Share/Save/Bookmark