کاروان سرای کنارتخته،شاهکار مهرازی کازرون
نگاهی به یک اثر ثبت ملی؛
کاروان سرای کنارتخته،شاهکار مهرازی کازرون
به گفته‌ی یک فعال میر اث فرهنگی روند بهسازی بنای کاروان سرای کنارتخته که به زودی درهای آن به روی گردشگران باز می‌شود رو به رشد است.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۰۵
به گزارش هنرنیوز، پیش از این رییس میراث فرهنگی کازرون اعلام کرده بود که مرحله نخست عملیات بهسازی کاروان سرای تاریخی شهر کنارتخته کازرون که به پیشینه آن به دوران صفوی می‌رسد با اعتباری افزون بر ۳۸ میلیون تومان آغاز شده است.
 


به گفته‌ی محمد رضا معینی این کاروان سرا که یکی از سه کاروان سرای تاریخی موجود درشهرستان کازرون است،براثر گذشت زمان، بخشی از آن آسیب دیده است.که بهسازی مرحله نخست این بنای تاریخی شامل،کاه گل پشت بام، اجرای سنگ کاری جرزها، تقویت پی اجرای رخ بام سنگی و اجرای سقف حفاظتی است.
 

این کاروان سرا شامل:بازار،گرمابه،آب انبارومسجد در فضایی به مساحت ۳هزارمترمربع قرار دارد و ضلع جنوبی آن به صورت دواشکوبه(طبقه)است که برای ساخت این بنا از سنگ،لاشه و گچ استفاده شده است. این کاروان سرا به دلیل قرارگرفتن در مبدا اتصال به استان بوشهر از اهمیت تاریخی بالایی برخوردار است. 


این یادمان تاریخی به شماره ۲۸۵۰ در بهمن ماه سال ۸۸ در سیاهۀ آثارملی به ثبت رسیده است. بخش خشت وکنارتخته درسال ۸۷ ازدیدگاه تقسیمات کشوری به دوبخش خشت،کمارج وکنارتخته تقسیم شد.موقعیت جغرافیایی این دوبخش به لحاظ تقسیمات انجام شده یکسان است اما آثارتاریخی این دوبخش با توجه به تقسیمات جدید از یک دیگر مجزا شده است که مهم ترین آثار در بخش کمارج و کنارتخته است.
 



به گزارش هنرنیوز؛ کاروان سرای کنارتخته در دوران قاجار از رونق فراوانی برخوردار بوده است و مشیرالملک شیرازی افزون بر بهسازی آن در نزدیکی‌اش پلی می‌سازد که اهمیت آن را دوچندان می‌کند. این کاروان سرا در بخش غربی کازرون و به فاصله ۵۰ کیلومتری آن است. کاروان سرای کنارتخته از نوع کاروان سراهای درون شهری است که جایگاهی برای آسایش و استراحت کاروانیان بوده است.

 
این بنا از سنگ و گچ ساخته شده و دارای یک ایوان در ضلع جنوبی بنا است که به یک سرای(صحن) مستطیلی شکل باز می‌شود. سقف این ایوان از نوع تاق‌های جناقی شکل بوده که بخشی از آن تخریب شده است.این کاروان سرا دربخش داخلی ودرپیرامون سرای مستطیل شکل دارای رواق هایی با تاق های جناقی شکل است که در جلو این رواق‌ها سکوهایی برای نشستن افراد وجود داشته است. این کاروان سرا دو طبقه بوده که طبقه دوم را در زبان محلی بهارخواب می‌گویند.
 



در ضلع جنوبی بنا اصطبل ساخته شده است.دربخش سرای(صحن) این بنا یک آب راه(کانال)برای خروج آب‌های اضافی به بیرون کاروان سرا وجود دارد. ناودان‌های سنگی دربخش پشت بام برای آب بارندگی ساخته شده است. در بخش مرکزی سرای این بنا یک حوض مستطیل شکل قرار داشته که از بین رفته است.
 


در بخش جنوبی و شمالی بنا شبستان‌هایی با ستون‌های قطوری(بزرگ وستبر) وجود دارد که سقف شبستان را تحمل می‌کند، در قسمت جنوبی بنا و قسمت راست ایوان یک پله سنگی قرار دارد که به پشت بام کاروان سرا راه پیدا می‌کند.
 
عکس از : سیاوش آریا
کد خبر: 51041
Share/Save/Bookmark