عطاء الله سلطانیان در گفتگو با هنرنیوز:
نباید سوژههای مربوط به انقلاب را سیب گاز زده کرد!
عطاء الله سلمانیان میگوید: فیلم ساختن در مورد اتفاقات انقلاب به این گونه نیست که شب بخوابید و صبح یک سناریو در مورد انقلاب بنویسید به عنوان مثال کارگردانی در تلویزیون در مورد اتفاقات دوران قاجاریه فیلم و سریال ساخته و در حال حاضر هم مشغول ساخت سریالی در مورد زمان شاه است. اما آیا میتوان از این آثار به عنوان آثار تاثیرگذار یاد کرد؟ نباید با عجله همه سوژهها را سوزاند به این امید که مبادا کارگردانان دیگر آن را بسازند.
تاريخ : يکشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۴۷
عطاء الله سلمانیان کارگردان سینما که مدتی است از ارائه طرح سینمایی خود به نام «ستاد مشترک» به وزارت ارشاد می گذرد در مورد سرنوشت این طرح به خبرنگار سینمایی هنرنیوز گفت: معتقدم پروژه «ستاد مشترک» یکی از کارهای خوب در حوزه انقلاب است و حیف است که این فیلم ساخته نشود. آخرین تلاش من برای تولید این فیلم، عقد قرارداد برای نگارش فیلمنامه سینمایی آن با وزارت ارشاد بود. اگرچه این قرار داد منعقد شد اما پولی به ما داده نشد. از سوی دیگر، قرارداد ساخت فیلم مستند ستاد مشترک نیز با حوزه هنری بسته شد اما به دلیل برآورد کم بودجه، وارد تولید نشد.
وی با اشاره به دولت جدید افزود: باید دید دولت جدید چه نگاهی به این فیلمنامه دارد.
سلمانیان با بیان اینکه اگر وزارت ارشاد بودجه قراردادی را که منعقد کرده بپردازد. بحث نگارش فیلمنامه ستاد مشترک به سرعت وارد مرحله اجرایی خواهد شد اضافه کرد: هنوز در دوران مدیریت جدید پیگیر فیلمنامه ستاد مشترک نشدم و این کار را به زمانی موکول کردم تا این عزیزان با حوزه خود آشنایی بیشتری پیدا کنند.
کارگردان فیلم سینمایی «پرنده باز» از ستاد مشترک به عنوان یک پروژه ملی یاد کرد که می تواند وفاق ملی ایجاد کند و از سازمان سینمایی خواست به ضرورت چنین فیلم هایی توجه دقیق تری داشته باشند.
وی تصریح کرد: نه مدیران سینمایی قبلی از مریخ آمده بودند و نه مدیران جدید؛ همه آنان عضو همین کشورند، جمهوری اسلامی، حضرت امام، مقام معظم رهبری و همه اصول انقلاب را قبول دارند؛ لذا اینگونه نیست که خواهان تولید فیلمی در مورد مسائل انقلاب نباشند. خوشبختانه فضای تعامل برای ساخت فیلم «ستاد مشترک» احساس می شود.
سلمانیان در مورد خط قصه ستاد مشترک گفت: قصه این فیلم مربوط به اول انقلاب است. زمانی که هنوز اوضاع کشور بهم ریخته است و حضرت امام هم تازه به کشور تشریف آوردند و در مدرسه رفاه ساکن هستند. عده ای از نیروهای مردمی به سرپرستی شهید بروجردی از سوی حضرت امام مامور می شوند تا ستاد مشترک را از نیروهای ارتشی تحویل بگیرند هنگامی که این گروه به ستاد مشترک می روند متوجه می شوند که آنجا توسط یک عده محاصره شده است که طی ماجراهایی وارد ستاد مشترک می شوند و آنجا با بیش از ۲۰ نفر از مستشاران امریکایی روبرو می شوند که نظرات مختلفی درمورد خائن بودن آنان مطرح است. اما نظر حضرت امام این است که تا خیانت آنان ثابت نشده نباید با آنها برخورد کرد و بعد تصمیم می گیرند این افراد را به سفارت امریکا تحویل سولیوان بدهند که ماجراهایی برایشان پیش می آید.دراین فیلم گوشه ای از عطوفت و رافت حضرت امام نسبت به خارجی ها به نمایش گذاشته می شود.
وی با اشاره به سوژه هایی در خصوص انقلاب که در تلویزیون به نمایش گذاشته می شود اظهار داشت: یکی از مشکلات تلویزیون در مورد اینگونه سوژه ها این است که نگاه عمیقی به این سوژه ها ندارد و با این مضامین همچون یک سیب گاز زده برخورد می کنند. با وجودی که ما موسسات تحقیقاتی در مورد مسائل انقلاب کم نداریم ضمن اینکه صاحب نظران زیادی نیز در این زمینه وجود دارند که می شود در هنگام نگارش فیلمنامه از آنان کمک گرفت.لذا سوژه های بسیار خوبی در مورد اتفاقات اوایل انقلاب وجود دارد.
سلمانیان تا کید کرد: فیلم ساختن در مورد اتفاقات انقلاب به این گونه نیست که شب بخوابید و صبح یک سناریو در مورد انقلاب بنویسید به عنوان مثال کارگردانی در تلویزیون در مورد اتفاقات دوران قاجاریه فیلم و سریال های زیادی ساخته و درحال حاضر هم مشغول ساخت سریالی در مورد زمان شاه است – البته کاری که ایشان می کند کار بدی نیست - اما باید تعمق بیشتری در این سوژه ها وجود داشته باشد. نباید با عجله همه سوژه ها را بسوزانیم تا مبادا کارگردانان دیگر آنان را بسازند.
وی با بیان اینکه باید بر روی فیلمنامه هایی که به مسائل انقلاب می پردازند دقت نظر بیشتری صورت بپذیرد خاطرنشان کرد: ضرورت این نوع سوژه ها به شدت احساس می شود و حیف است که این سوژه ضعف فیلمنامه و ساختاری داشته باشند.
به گفته سلمانیان ، درحال حاضر از چند نفری که از سوی حضرت امام مامور تحویل گرفتن ستاد مشترک از ارتش بودند تنها ۳ نفر درقید حیاتند که وی با دو نفر از آنان مصاحبه تصویری گرفته و نفرسوم نیز مریض است.
وی ادامه داد: یکی از دلایلی که می خواستم قبل از ساخت نسخه سینمایی ستاد مشترک، فیلم مستندی از آن را بسازم به این خاطر بود که این عزیزان را از دست ندهیم که البته بودجه حوزه هنری برای تولید این کار بسیار اندک بود و کار انجام نشد.
این کارگردان سینمای ایران با اشاره به از بین رفتن آثار انقلاب در بسیاری از شهرها و من جمله در تهران اظهار داشت: واقعا باید برای ساخت دکورهایی که مربوط به زمان اول انقلاب است یک فکر اساسی شود چرا که تمام المان های مربوط به آن زمان کاملا تغییر کرده است. اگر مسئولین سینمایی ضرورتی برای ساخت فیلم هایی با مضامین انقلاب احساس کردند باید به فکر ساخت دکورهای متعلق به آن سال ها هم باشند.
عطاء الله سلمانیان در خاتمه گفت: امیدوارم مسئولین جدید سینمایی نسبت به طرح ستاد مشترک که درحال حاضر در مرکز مطالعات وزارت ارشاد به تصویب رسیده است عنایت ویژه ای داشته باشند تا این فیلم هر چه زودتر به مرحله تولید برسد. انشاء الله چرخه سینما هر چه سریع تر به حرکت در آید تا اکثر سینماگران که فعلا بیکار هستند مشغول به کار شوند.