رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی:
با جوسازی فضا را برای آیندگان سنگین میکنیم
معاون میراث فرهنگی در باره عدم ابلاغ حریم باغ دولت آباد یزد گفت: دربارهی پروندههای جهانی مجبوریم با استانداردهای جهانی خود را وفق دهیم و حریم را کوچک بگیریم؛ ولی اعتقاد داریم در اثری چون باغ دولتآباد، در حوزه ملی باید حریم بزرگتری را در نظر بگیریم.
تاريخ : دوشنبه ۱۷ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۳۷
معاون میراث فرهنگی در پاسخ به پرسش هنرنیوز مبنی براین که در کارنامه حوزه این معاونت در طی این سالیان تنها ۶ درصد آثار حریم دارند و از آن بدتر چرا حریمهای مصوب ابلاغ نمیشود؟ گفت: حریم مستحبی بر واجب است برای حفاظت اثر و حرمتی است بر اثر . اما حرمت نباید گاهی موجب بیحرمتی اثر بشود. اما تعیین حریم مستند به دلیل همجواری بیشتر آثار با مالکیت خصوصی نباید به صورت شماتیک صورت بگیرد. تعیین حریم نیازمند بودجه هنگفت است.
وی اعلام کرد: در ابتدای حضورم بخشنامهای را همه به سازمانها و پژوهشگاه ابلاغ کردم که هیچ اثری را بدون گمانه زنی در حوزه محوطهها و باستانشناسی نمیتوان تعیین حریم دقیق کرد که حتا به نیز ابلاغ کردیم.
او با بیان این که پرونده ثبتی یک شماره دارد اما وقتی پرونده جایی مثل تخت جمشید با یک شماره ثبتی تعیین حریم میشود ۲۰۰ اثر داخل پرونده ثبتی را در حرمت میگیرد، افزود: درست است که ما ۲۸۰۰ تا ۳۰۰۰ پرونده ثبتی را تعیین حریم کردیم اما گاهی داخل برخی از این پروندهها ۸۰ تا ۲۰۰ اثر با ضوابط حرمت بوده است.
معاون میراث فرهنگی دربارهی تعیین حریم برای آثار جهانی مثل باغ دولتآباد و پهلوان پور یزد که در حال تخریب است، به هنرنیوز گفت: در آینده نزدیک قرار است پرونده تمامی آثار ثبت جهانی شده را منتشر کرده و به عنوان یک منبع در اختیار دانشگاهیان قرار دهیم.
او مشخصا دربارهی باغ دولتآباد که در قالب پروندهی باغهای ایرانی در فهرست جهانی ثبت شده است، گفت: دربارهی پروندههای جهانی مجبوریم با استانداردهای جهانی خود را وفق دهیم و حریم را کوچک بگیریم؛ ولی اعتقاد داریم در اثری چون باغ دولتآباد، در حوزه ملی باید حریم بزرگتری را در نظر بگیریم.
همچنین پریسا محمدی -رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی- در پاسخ به این پرسش هنرنیوز که چرا در دوره آقای ملکزاده حق امضا برای کاوش که پیشتر از سوی ریاست پژوهشکده انجام میگرفت، بر عهده رییس پژوهشگاه که یک میکروبیولوژیست و نه باستانشناس است گمارده شده است؟ توضیح داد: مطابق قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی صدور مجوز در حدود اختیارات ریاست سازمان میراث فرهنگی است که یک بار به ریاست پژوهشگاه تفویض شده است. پژوهشگاه هم بازوی تخصصی به نام پژوهشکده باستانشناسی را دارا است که در آن جا خرد جمعی در صدور مجوزها دیده میشود.
وی ادامه داد: پذیرای نقد هستیم اما بهتر است قلمها به سمتی برود که فضای پژوهشی را تسهیل کند و این امر را مشتبه ننماید که با جوسازی فضا را برای آیندگان سنگین میکنیم.