دبیر جشنواره هنرهای تجسمی فجر در گفتگو با هنرنیوز؛
نگران نقدها نیستیم!
سید عباس میر هاشمی دبیر جشنواره هنرهای تجسمی فجر گفت: نگران نقدها نیستیم!
تاريخ : جمعه ۴ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۳۸
موضوعی شدن جشنواره تا چه حد درست بود؟
تصمیماتی که برای جشنواره هنرهای تجسمی فجر گرفته می شود؛ بر اساس بازخوردهای دوره های قبلی جشنواره است. جشنواره اول هنرهای تجسمی فجر دارای موضوع بود و دوره های دوم و سوم و چهارم در کنار بخش آزاد بخشی موضوعی در جشنواره وجود داشت. در دوره اول جشنواره هنرهای تجسمی فجر تنها بخش جشنواره بخش موضوعی آن بود و در این دوره از جشنواره ری به این نتیجه رسیدند که همه رشته ها به صورت موضوعی برگزار شوند.
فکر می کنید که دوره بعدی جشنواره نیز با محوریت موضوع انجام شود؟
طبیعی است که اعلام موضوع یا برگزاری جشنواره در دوره بعدی جشنواره هنرهای تجسمی فجر بر اساس بازخوردهای این دوره شکل می گیرد. اما این طور نیست که همه دبیران مخالف با این موضوع باشند که جشنواره به صورت موضوعی برگزار شود.
فکر می کنید موضوعی شدن جشنواره هنرهای تجسمی فجر بازخورد مثبتی داشته باشد؟
از طرفی این موضوع به شورای سیاست گذاری مربوط است و از طرفی نیز افرادی که تولید اثر می کنند؛ در سیستم آموزشی به تولید اثر با ارائه موضوع چندان نقبی داده نمی شود. بیشتر به تکنیک می پردازند و کم تر به موضوع توجه دارند. بنابر این چنین رخدادی کمک می کند که توجه دوباره ای به خلق اثر با موضوع خاص مد نظر قرار گیرد. نیاز است که این موضوع در سرفصل آموزشی دانشگاه ها قرار گیرد. در واقع وقتی موضوع مطرح می شود؛ پژوهش نیز مطرح می شود.
اما اگر نظر شخصی مرا بپرسید و من نظر خود را خارج از شورای سیاست گذاری و خارج از شورای دبیران ارائه کنم؛ باید گفت که همه نظرها قابل احترام هستند و تلاش بر این است که بهترین تصمیمات گرفته شود. ما نگران چالش ها نیستیم. نگران نقدها هم نیستیم و آن ها را بررسی می کنیم. اما چون هر تصمیمی باید به طور قطعی بیان شود؛ باید با اطمینان نظر داد.
به نظر من برخی از این رشته ها می توانند موضوعی باشند و حتی لازم است تحت یک موضوع خاص بیان شوند. اما برخی از رشته ها باید آنقدر چکش کاری شود که قابلیت برای رشته را داشته باشد و بتوان با آن این رشته را تولید کرد. در برخی از رشته ها چون نگارگری و خوشنویسی چه با موضوع آزاد و چه با موضوع مشخص؛ محدودیتی ایجاد نشد. موضوعی خارج از شئائر ایرانی و اسلامی نبوده و نیست. یعنی هر اثری در این دو حوزه اجرا می شود در همین موضوعات خلق می شود.
در بخش عکاسی هم با این که موضوع بیان شده بود اما می توان گفت در واقع موضوع آزاد بود و دامنه آثار رسیده قابلیت مناسبی داشت. دبیر بخش عکس و داوران این بخش به این موضوع توجه داشتند به طوری که حتی این بحث مطرح شد که شادی های زندگی و امید به زندگی سال آینده نیز به عنوان موضوع جشنواره تکرار شود.
برخی از دبیران معتقد بودند موضوعات سلیقه ای است و منطبق بر نیازهای روز جامعه نیست. شما تا چه انتخاب موضوعات را منطقی و تا چه حد با دغدغه روز جامعه نزدیک می دانید؟
نمی دانم در جامعه امروز ما عدالت تا چه حد دغدغه است. ایثار و شهادت تا چه حد دغدغه است؟ اما این موضوعات که برای ۴ رشته انتخاب شد. داستان های انقلاب اسلامی نیز برای تصویرسازی به عنوان موضوع مطرح شد؛ که با مضامینی که برای آن نوشته شده بود آثار مطلوبی خلق شد و به دست ما رسید. اما به هر حال از یک جشنواره به اندازه همان جشنواره باید انتظار داشت.