نويسنده و كارگردان نمايش «قصه سيبي كه پرواز كرد»:
«قصه سيبي كه پرواز كرد» به دو شيوه و دو پايان متفاوت نوشته شد
تاريخ : سه شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۲۱
مجتبي مهدي نويسنده و كارگردان نمايش «قصه سيبي كه پرواز كرد» درباره نمايش خود معتقد است: اين اولين باري است كه يك نويسنده نمايشنامه براي كودكان، چنين برخوردي با يك قصه داشته است. يعني يك قصه را با دو گونه متفاوت و دو پايان متفاوت به نگارش درآورده است.
به گزارش هنر نیوز ،مجتبي مهدي نويسنده و كارگردان نمايش «قصه سيبي كه پرواز كرد» يادداشتي اختصاصي درباره اين نمايش به فارس ارسال كرده است كه در اين يادداشت آورده است: « هميشه براي حل يك مسئله، راه حل دوم و سومي هم هست و اين شايد بزرگترين محرك و انگيزه نوشتن «قصه سيبي كه پرواز كرد» پس از اجراي «قصه سيبي كه نصف نشد» بود.
حالا ، اين جمله آن قدر در باور من تهنشين شده كه يادم نميآيد، خودم آن را وارد قصه كردهام يا شخصيتهاي قصه آن را در ذهن من كاشتهاند.
به هرحال، فكر ميكنم اين اولين باري است كه يك نويسنده نمايشنامه براي كودكان، چنين برخوردي با يك قصه داشته است. يعني يك قصه را با دو گونه متفاوت و دو پايان متفاوت به نگارش درآورده است.
وي در ادامه اين يادداشت آورده است: درابتدا، قرار بود بخش كوتاهي از «قصه سيبي كه نصف نشد» به عنوان يك قسمت كاملا مجزا در كنارِ شش قصه كاملا مجزاي ديگر كه عنصر اصلي آنها هم سيب بود قرارگرفته و با ميان پردههايي كوتاه ، نمايشي را تحت عنوان «قصههاي سيبيك» به روي صحنه بياورند ؛ اما به دلايلي اين اتفاق عملي نشد و افسوسش را براي هميشه در ذهنِ من باقي گذاشت.
بنابراين، ناگزير به قصه يعني جايگاه هميشگيام برگشتم و به جستجوي حلقههاي پيوند در ساختمان قصهها پرداختم، تا اين كه «قصه سيبي كه پرواز كرد» يعني همان راه حل دوم شكل گرفت.
در راه حل اول ، يعني «قصه سيبي كه نصف نشد» كودكان دو خانواده پس از درگيري خانوادههايشان بر سر تصاحب درخت سيبي كه درست، روي خط مرزي زمينهايشان رشد كرده است و براي رفع اختلاف پيش آمده درخت را با تبر قطع ميكنند و بزرگترها را وا ميدارند كه در نبود درخت به رفتار ناشايست خود بينديشند.
اما در «قصه سيبي كه پرواز كرد» سيبها آنقدر روي شاخهها ميمانند تا گنجشكها آنها را چيده و به آسمان ميبرند. در واقع، اين باز هم، همان كودكان قصه هستند كه پدرهايشان را به آگاهي و شرمساري ميرسانند، اما اين بار به شكلي ديگر و با حركتي سنجيدهتر و البته بدون قطع درخت.
در اين نمايش، قصه اصلي با همان شش قصه ديگر، يعني آدم و حوا، حسن كچل، پادشاه بيفرزند، ملك جمشيد، سپيدبرفي و ويلهلم تل تلفيق شده و راه حل تازهتري را پيش روي ما قرار ميدهد. شايد بشود در آيندهاي نزديك، راههاي بسيار ديگري هم پيدا كرد كه همين قدر نمايشي و جذاب باشد و به همين شكل، قصه را به نتيجه مطلوب كه همان صلح، دوستي و محبت است هدايت كند.
شايد بشود، در آيندهاي نزديكتر، سيب سرخ كوچكي را ميان تمام كودكان روي زمين تقسيم كرد و عطر سيب را در دل آسمان پهناور كاشت .
شايد بشود، در آيندهاي بسيار نزديكتر...
نمايش «قصه سيبي كه پرواز كرد» اين روزها در تالار هنر روي صحنه است.