شاید دیگر نیازی به شورای پروانه ساخت نباشد
جمال شورجه در گفتگو با هنرنیوز:
شاید دیگر نیازی به شورای پروانه ساخت نباشد
یکی از اعضای شورای پروانه ساخت گفت: اگرما هم بتوانیم در حوزه سینما مثل قانون مطبوعات که قانون جامع و کاملی است دفترچه ای برای ساخت فیلم تنظیم و تصویب کنیم شاید دیگر نیازی به شورای پروانه ساخت نداشته باشیم.
 
تاريخ : دوشنبه ۶ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۰۶
جمال شورجه کارگردان و تهیه کننده سینمای ایران که یکی از اعضای شورای پروانه ساخت محسوب می شود در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد این شورا افزود: ما در آیین نامه شورای پروانه ساخت، موضوعی مبنی بر تصویب فیلمنامه نداریم. البته تصویب طرح فیلمنامه در حد چند صفحه وجود دارد ولی اینگونه نیست که حتما باید فیلمنامه کامل ارائه شود. این درحالی است که البته دست شورای پروانه ساخت در آیین نامه باز گذاشته شده است تا هنگامی که موضوعات و مضامینی که ممکن است شبهه ای در سطح کشور ایجاد کند فیلمنامه آن مطالعه شود.
وی با بیان اینکه درحال حاضر تهیه کننده هایی که درخواست پروانه ساخت می کنند نسخه ای از فیلمنامه را هم به این شورا ارائه می دهند تا اگر لازم شد اعضای شورا آن را مطالعه کنند یاد آور شد: ممکن است در طرح فیلمنامه ای، مساله ای در مورد رابطه ایران با یک کشور همجوار مطرح شده باشد در این لحظه حداقل یکی از اعضای شورا باید فیلمنامه را مطالعه کند. یا ممکن است دولت در ساخت یک فیلمی مشارکت یا سرمایه صددرصدی داشته باشد آن زمان هم باید فیلمنامه مطالعه شود تا مطابق با اهداف دولت و نظام باشد. البته در این زمینه، اگر نهادهای سینمایی مثل بنیاد فارابی یا مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی یا ارگان های مرتبط با وزارت ارشاد که در بخش تولید فیلم فعال هستند فیلمنامه را خوانده باشند فقط کافی است که تهیه کننده، تاییدیه آن ارگان دولتی را به شورای پروانه ساخت ارائه دهد و شورای پروانه ساخت با اتکا به این تاییدیه، نظر مثبت خود را اعلام خواهد کرد.
جمال شورجه با اشاره به خطوط قرمز و مباحث ممیزی تصریح کرد: در خصوص ممیزی ها باید گفت که یکسری از این ممیزی ها، بایدها و نبایدهای کلی است که خطوط قرمز نظام محسوب می شود که در قانون اساسی نیز قید شده است و افرادی که در حوزه فرهنگی فعالیت می کنند ملزم به رعایت این مباحث خواهند بود که البته بخشی از این موارد؛ اعتقادی، سیاسی یا در ارتباط با شخصیت های اول کشوری است که نباید خیلی در فیلم ها مورد چالش قرار بگیرند.لذا فیلمسازان باید به هنگام ساخت فیلم هایشان این خطوط قرمز را رعایت کنند.
عضو شورای پروانه ساخت اظهار داشت: بخش دیگر ممیزی ها که جزیی تر و ریزتر است به حساسیت های اعضای شورا بستگی دارد.به طور مثال، نویسنده فیلمنامه ای به یک مبحث اجتماعی پرداخته که از نظر شورای پروانه ساخت، نمایش یک نهی از منکر است اما این نهی از منکر آنقدر در فیلمنامه پررنگ نشان داده می شود که خودش به اصل فیلم تبدیل می شود و قبح آن منکر، در جامعه شکسته می شود همچون ارتباط آزادانه دختر و پسر یا ارتباط های غیر شرعی یا مواد مخدر که به نوعی ممکن است تبلیغ و تشویق یک کار منکر تلقی شوند. این ها مواردی است که حتما باید فیلمنامه آنان خوانده شود البته ممکن است کارگردان اعلام کند که من در هنگام ساخت به گونه ای عمل خواهم کرد که چنین شبهه ای ایجاد نشود که اعضای شورای پروانه ساخت این امر را به فیلمساز واگذار می کنند اما تذکر و یاد داشت های خودشان را در پرونده فیلم قید می کنند. خوشبختانه سه نفر از اعضای شورای پروانه ساخت در شورای پروانه نمایش هم حضور دارند و آنان می توانند در هنگام صدور پروانه نمایش، ملاحظه کنند که آیا کارگردان به قول هایی که داده عمل کرده است یا خیر.
جمال شورجه گفت: بی شک نویسندگان فیلمنامه ها، تهیه کنندگان و کارگردانان خودشان حریم های اخلاقی جامعه را به خوبی می شناسند و رعایت می کنند و معمولا وارد خطوط قرمزهای کلان به هیچ عنوان نمی شوند. اما ممکن است نا خواسته به برخی از ممیزی های ریزترکه قدری هم سلیقه ای است ورود پیدا کنند.
این کارگردان پیشکسوت سینما ادامه داد: اگر ما هم بتوانیم در حوزه سینما مثل قانون مطبوعات که قانون جامع و کاملی است دفترچه ای - غیر از آیین نامه هایی که هم اکنون وجود دارد - برای ساخت فیلم تنظیم و تصویب کنیم تا دیگر سلیقه ها در ساخت فیلم حاکم نباشند می توان امیدوار بود که با توزیع این دفترچه به دفاتر تولید فیلم، دیگر نیازی به شورای پروانه ساخت نداشته باشیم.
این عضو شورای پروانه ساخت افزود: امیدواریم بتوانیم با همکاری تمامی اعضای این شورا چنین دفترچه ای را تا پایان سال تنظیم کنیم. اگر چه آیین نامه هایی در شورای پروانه ساخت وجود دارد اما جامع و کامل نیست.
کد خبر: 65208
Share/Save/Bookmark