رییس پیشین ایکوم در گفت و گو با هنرنیوز:
دو موزه فعال به ازای هر یک میلیون نفر در ایران
رییس پیشین ایکوم ایران گفت: در کشور ایران با داشتن پیشینه چند هزار ساله به ازای هر یک میلیون نفر تنها دو موزه فعال است که هیچ کدام در خور شأن و عظیمت این تاریخ نیستند.
تاريخ : شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۴۱
احمد محیط طباطبایی در گفت و گو با هنرنیوز، اظهار کرد: نباید از یاد برد که امروزه موزهها به عنوان مهمترین مراکز پژوهش علمی- تحقیقی پژوهشی جزو جدا نشدنی جوامع بشری محسوب میشوند و گستردگی آنها نشان از توسعه یافتگی جوامع است. موزهها همچنین یادآور تاریخی است که بر جوامع گذشته است و حافظ و انتقال دهنده هویت آنهاست.
در کشور نوپایی همچون استرالیا مهد و سوابق شهری جوامع آن کمتر از یکی دو سده است به ازای هر ۲۰ هزار نفر یک موزه وجود دارد. در دهه ۷۰ در کشور آمریکا در هر سه روز یک موزه افتتاح شده است. اما در کشور ایران با داشتن پیشینه چند هزار ساله به ازای هر یک میلیون نفر تنها دو موزه فعال است. و هیچ کدام در خور شأن و عظیمت این تاریخ نیستند.
او ادامه داد: موزه ایران باستان با داشتن بیش از ۳۰۰ هزار شی تاریخی- فرهنگی تنها توانایی معرفی و نمایش حدود ۴ هزار شی را دارد.
وی اضافه کرد: از این رو ضروری است با جبران کمبودهای فضایی بیتوجهیهای گذشته جبران شود. البته فکر توسعه موزه ملی در تاریخ دهم فروردین ۸۲ در هیأت دولت مطرح شده و به مصوبهای انجامیده است که به موجب آن مجموعه میدان مشق و بناهای موجود در آن با رویکرد فرهنگی به توسعه موزه ملی ایران اختصاص مییابد.
محیط طباطبایی توضیح داد: به موجب این مصوبه هیأت دولت، سازمان میراث فرهنگی، وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری تهران و نهادهایی را که در این محدوده دارای برنامه هستند موظف به پیشبینیهای لازم برای تحقق طرح در کوتاه مدت کرده است.
وی گفت: همچنین سازمان مدیریت و برنامهریزی موظف به تأمین اعتبار این طرح شده است. براساس این هدف اقداماتی که این مجموعه نیاز دارد به شرح ذیل تنظیم شدهاند:
محیط طباطبایی اظهار کرد:تملک کلیه ساختمانهای میدان مشق و تخصیص آنها به کاربری فرهنگی، حذف ساختمانهای بیارزش و مرمت ساختمانهای ارزشمند، اختصاص عملکردهای موزهای یا عملکردهای فرهنگی همخوان با محیط، اصل کامل حرکت سواره با در نظر گرفتن دسترسی اورژانس در این مجموعه و ساماندهی مبلمان شهری و ایجاد کفسازی مناسب برای مراجعهکنندگان و گردشگران، تأسیس مدیریت واحد در این مکان ، در برنامه تدوین شده است.
وی بیان کرد: این مجموعه به محوطههای جداگانه با الویتهای چهارگانه تقسیم شده است تا در هر مرکز امکان بهرهبرداری از آنها وجود داشته باشد. هزینههای انجام این برنامه با توجه به قیمتهای روز منطقه بالا است.
او تصریح کرد: مهمترین مشکلی که در این زمینه وجود دارد، مشخص کردن یک مکان برای انتقال بخشهای دولتی مستقر در محوطهی میدان مشق و همچنین تأمین اعتبارات لازم برای خریدن بناهای مورد نظر است.