برگزاری هشتمین نشست علمی موزه ملی ایران؛
انقلاب درختکاری در زمان امپراتوریهای ایران بر اساس شواهد گرده شناختی
موزه ملی ایران در ادامه سلسله نشستهای علمی با مضمون باستانشناسی ارتباط انسان و زیست محیط، هشتمین نشست علمی خود را طی هفته جاری برگزار میکند.
تاريخ : يکشنبه ۲ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۲
به گزارش هنرنیوز، این نشست شامل یک سخنرانی با عنوان " انقلاب درختکاری در زمان امپراتوریهای ایران بر اساس شواهد گرده شناختی" با حضور دکتر مرتضی جمالی است. پژوهشهای دیرین گردهشناسی اخیر که در دریاچه های مهارلو در فارس و آلمالو در آذربایجان شرقی انجامشده اطلاعات مهمی درباره پیشینه درختکاری در ایران باستان به دست داده که نتایج آن در سخنرانی ایشان ارائه میشود.
نمودارهای گردهشناسی که در سالهای اخیر از نقاط مختلف ایران معرفی گردیده، نشان میدهند که در دوران امپراتوریهای بزرگ ایران و بهویژه در دوره هخامنشی انقلاب بزرگی درزمینه فعالیتهای کشاورزی روی داد که بهویژه در زمینه درختکاری نمایان است. گستره این فعالیتها بهاندازهای بوده است که در برخی نقاط پس از پایان امپراتوری ساسانی، هیچگاه در تاریخ ایران پس از اسلام درختکاری در آن مقیاس صورت نگرفته است! به نظر میرسد که در دوران اشکانیها درختکاری بهشدت از رونق افتاد که شاید نتیجه تغییر نوع زندگی از کشاورزی پیشرفته به کوچنشینی بوده است. انقلاب کشاورزی ایران در زمان هخامنشیان و ساسانیان را میتوان در درجه نخست معلول شکوفایی اقتصادی، اقتدار و پایداری سیاسی و توسعه شبکههای آبیاری دانست.
دکتر مرتضی جمالی در موسسه اکولوژی و تنوع زیستی مدیترانه در جنوب فرانسه مشغول به کار است. زمینه پژوهش عمده وی شناخت برهمکنش انسان-آب و هوا-اکوسیستم در دوره کواترنری و عهد حاضر در فلات ایران است. موضوع تز دکترای ایشان نوسانات اقلیمی و تغییرات پوشش گیاهی در دویست هزار سال گذشته در غرب ایران است. از این محقق تاکنون ۳۰ مقاله در مجلههای معتبر بینالمللی چاپشده است که تقریباً همگی آنها به اثر تغییرات اقلیمی و فعالیتهای انسانی بر روی اکوسیستمهای ایرانی-تورانی میپردازند. تا پیش از پژوهشهای ایشان بر روی نمونههای گرده باستانی از دریاچه ارومیه، اطلاعات موجود از دیرین اقلیم و پوشش گیاهی در غرب ایران محدود به فاصله ۵۰ هزار سال گذشته بود. اما دکتر جمالی با بررسی مغزههای تهیهشده از دریاچه ارومیه موفق به بازسازی نوسانات اقلیمی و تغییرات پوشش گیاهی شمال غرب ایران طی دویست هزار سال گذشته شد.
این نشست در روز سهشنبه ۴ آذرماه، بین ساعت ۱۴ الی ۱۵ در سالن نشستهای تخصصی موزه ملی ایران واقع در خیابان امام خمینی، نبش خیابان سی تیر برگزار میشود. شرکت در این نشست براي عموم علاقهمندان آزاد است.