اسكندر مختاری- كارشناس ارشد رشتهی مرمت آثار تاریخی- در گفت و گو با هنرنیوز ضمن تاکید براین که اگر قرار است دائما بگوییم «خلیج فارس» نمیتوان هیچ بهایی برای آن پرداخت نكرد، خاطر نشان کرد: اگر این حرف زده میشود باید هزینهی آن را نیز پرداخت كنیم. زمانی بازرگانی خلیج فارس در بوشهر، لافت و بندر لنگه موفق بود، اما اکنون هزینهی نگهداری از این موفقیت، حفاظت از آثاری است كه نشانههای موفقیت را در خود دارند.
وی افزود: به اعتبار سند خانهی معینالتجار و به اعتبار بازرگانی ایرانیان باید اینگونه اسناد ثبت و حفظ شوند. ما اجازه نداریم بگذاریم این اسناد بهراحتی از بین بروند.
كارشناس ارشد رشتهی مرمت آثار تاریخی با بیان این که صرفاً بحث خشت و گل، ارسی و زیبایی بنا مطرح نیست، اظهار کرد:اكنون بحث اسناد تاریخی و هویتی در میان است. ما باید لایق نگهداری این اسناد باشیم تا آنها را به نسلهای بعدی بسپاریم.
او اضافه کرد: وجود هتل پنج ستاره یا اتوبان در بوشهر، نشاندهندهی اعتبار خلیج فارس نیست، چنین خانههایی نشاندهندهی موقعیت ایرانیان در اعتبار بازرگانی بخشیدن به خلیج فارس هستند.
مختاری با اشاره به سیاست استعماری كه سمت و سوی تجارت را از اینجا به سمت جنوب برد، تصریح کرد: این سند نشان میدهد ما تا چه زمانی معتبر بودهایم و بازرگانی خلیج فارس در دست ما و بازرگانان ما بوده است. بازرگانانی كه با یك تلگراف در نقاط مختلف دنیا بار جابهجا و در خلیج فارس، آن را توزیع میكردند.
این مدرس دانشگاه تاکید کرد: سمت و سوی بازرگانی در واقع حاشیهی خلیج فارس و كل این منطقه را دربرگرفت و بعد از آن شامل فلات ایران شد. حال در این وضعیت میخواهیم اجازه دهیم خانهی معینالتجار تخریب و نابود شود؟
او متذکر شد: حفظ خانهی معینالتجار جزو حقوق عمومی است، اكنون بحث مالكیت فردی مطرح نیست بلکه این پرسش مطرح است كه آیا این نسل توانایی حفاظت از حقوق خود را دارد یا خیر؟