اردشیر صالح پور کارگردان تئاتر در گفتگو با هنرنیوز از مراسم های آئینی ویژه نوروز گفت: در تقویم ایرانی نوروز نه تنها یک سنت بلکه یک فرهنگ است چرا که ایرانیان با ذوق، بهترین فصل سال را که شب و روز با هم برابر می شوند به عنوان جشن ملی خود انتخاب کرده اند و این نشان از روحیه عدالت خواهی ایرانیان است.
وی افزود: بهار رستاخیز طبیعت است، رستاخیز جان ها و جسم ها که زمستان سخت ومه آلود را پشت سر گذاشته و نسیم فرح زا را به مردم هدیه می کند و به واسطه همین موهبت الهی، دلها همگام با طبیعت سرشار از مهر و شیدایی می شود که این موهبت همه زیبایی ها را دارد.
صالح پور ادامه داد: نوروز نه تنها جشن طبیعت که جشن دلها و جان ها است و حاکی ازعلم گرایی ایرانیان وهمچنین اشراف آنها برعلم نجوم و کهکشان ها و کواکب است. گویی ایرانیان نبض طبیعت را به مدد علم در دست گرفته اند و عصر و زمان را دریافته و به همین مناسبت همواره از دهه سوم اسفند ماه جشن های ایرانیان به بهانه نوروز با خیرات و مبرات برای مردگان آغاز می شود.
این کارگردان خاطرنشان کرد: پس از حرمت گذاری به ارواح مردگان، شادی از آسمان به بام خانه ها و صحن منازل آورده می شود و این حرکت با برپایی جشن های آئینی که توسط هنرمندان صورت می گیرد کامل می شود و شادی را به دل ها و جان ها می آورد.
وی افزود: نوروز به عبارتی جشن حرمت به مردگان است و سپس شادی زندگان تلقی می شود. سال ۳۶۵ روز است که از روز ۳۶۰، ۵ روز باقی مانده که به آن خمسه مسقرطه (دزدیده) گفته می شود جشن های نمایشی و «میر نوروزی» برگزار و شروع می شود.
اردشیر صالح پور تاکید داشت: در «میر نوروزی» فردی را برعکس و وارونه بر الاغی سوار و به شکلی نمایشی این فرد به طنز و سخره گرفته می شود و بر کوی و برزن چرخانده می شود و این فرد به طنز فرامینی راصادر می کند و به عبارتی فرافه افکنی به لحاظ روانی و اجتماعی در طول سال ناشی از قوانین سیاسی و اجتماعی است که «میر نوروزی» صادر می کند که همراه با «میر نوروزی» ایرانیان خود را برای سال جدید آماده می کنند.
وی تصریح کرد: هم پا با این آئین نمایشی «حاجی فیروزها»، «آتش گردان ها»، «فال گوشی زنان» و «قاشق زنی» از مراسم سنتی آئینی نمایشی هستند که برای آمدن بهار برگزار می شد این مراسم به همراه چهارشنبه سوری که سنتی ایرانی است ایرانیان را به استقبال نوروز می برد.
این کارگردان گفت: «نوروز خوانی» از دیگر آئین های نمایشی است که عده ای با ساز و دهل وخواندن ابیات و آواز ایرانی به درخانه ها می روند و از صاحب خانه هدیه طلب می کردند، همچنین در نواحی آذربایجان مراسم «تکم گردانی» برگزار می شود که به منزله نمایش عروسکی نوید دهنده بهار است که این مراسم هم همراه با آواز و ترانه و اشعاری است که تجلی فرا رسیدن سال نو است که توسط روستائیان برگزار می شود.
صالح پور ادامه داد: از دیگر آئین های نمایشی که ویژه نوروز است می توان به مراسم «عروس گله» در استان گیلان اشاره کرد که جشن آمدن بهار و نوروز است. در این مراسم شخصی خود را با پوشال و ساقه های برنج پوشانده و وارد روستا می شود و با شخص دیگری کشتی می گیرد و مراسم با طنز و شادی برگزار می شود و سال نو را جشن می گیرند.
وی افزود: از دیگرآئین های نمایشی شال اندازی، کشتی های پهلوانی، لافن بازی (طناب بازی) اشاره کرد که از مراسم های سنتی و نمایشی این مرزو بوم است همچنین کشتی چوخه و گل ریزان که از آئین های نوروزی محسوب می شود.