یزدانی:‌ استفاده از زبان نو جذابیت ادبیات دفاع مقدس را در پی دارد
با راویان خاطرات فرماندهان/6/
یزدانی:‌ استفاده از زبان نو جذابیت ادبیات دفاع مقدس را در پی دارد
 
تاريخ : يکشنبه ۱۱ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۰:۳۷
یک نویسنده و نمایش‌نامه نویس معتقد است خلاقیت، ایجاد فضای جذاب، شکل نگارش جملات، آغاز و انجام متن، فرم ارائه و ...همه به جذابیت یک اثر کمک می‌کند و می‌تواند ارتباط ادبیات دفاع مقدس با مردم را در پی داشته باشد.

به گزارش هنرنیوز، یکی از کتاب‌های سری جدید مجموعه فرماندهان،‌ «نردبانی برای چیدن نارنج» است که کرامت یزدانی آن را بر اساس زندگی شهید احمد کاظمی نگاشته است. این کتاب قرار است به زودی توسط انتشارات سوره مهر منتشر شود.

یزدانی درباره شیوه نگارش این گونه کتاب‌ها برای مخاطب نوجوان، اظهار کرد: امروزه شرایط تغییر کرده و نوجوانان دایره اطلاعاتشان بسیار گسترده تر از قبل است. من هم سعی کردم قصه «نردبانی برای چیدن نارنج» جذاب باشد و زبان همیشگی ام را برای نگارش انتخاب کردم. اگر واژه پیچیده ای به ذهنم می‌رسید، آن را به کار نمی‌بردم اما از طرفی، به دنبال واژه‌های ساده هم نمی‌گشتم. به اعتقاد من اگر جذابیت را در نظر بگیریم، هر فردی می‌تواند آن را به دور از گروه سنی مطالعه کند. اما اگر جذابیت را رها کنیم، حتی کسی که به این گونه موضوعات هم علاقه‌مند است، به خواندن کتاب تمایلی پیدا نخواهد کرد.

وی منظور خود را از جذابیت این گونه عنوان کرد: جذابیت از نظر من در سوژه، نوع ارائه و زبان نوشتار است. در این میان زبان یک سر و گردن از دو عامل دیگر مهم‌تر و بالاتر است چراکه گاهی می‌توان سوژه‌های بدون جذابیت را با زبان جذاب کرد. من شخصا در نگارش کارهایم، به شیوه‌های نو و امروزین گرایش دارم. خلاقیت، ایجاد فضای جذاب، شکل نگارش جملات، آغاز و انجام متن، فرم ارائه و ...همه به جذابیت یک اثر کمک می‌کند. در کتاب‌های مجموعه فرماندهان هم سعی کردم از این بینش پیروی کنم و معتقدم همین بعد در آثار ادبیات داستانی دفاع مقدس مغفول مانده است.

یزدانی ادامه داد: گاهی اوقات می‌بینیم که برخی از مردم، تنها به این دلیل سراغ آثار دفاع مقدسی نمی‌روند که معتقدند تکراری و کلیشه شده است. این تکراری بودن و کلیشه شدن به اعتقاد من ریشه در شکل بیان دارد. اگر زبان امروزی و شیوه‌های نو به کار ببریم مخاطب بیشتر جذب خواهد شد. همان گونه که دیده‌ایم بسیاری از آثار متفاوت ادبیات دفاع مقدس، با اقبال خوبی مواجه شده‌اند.

این نویسنده و نمایشنامه‌نویس در ادامه با تاکید بر این که موضوعات مربوط به دفاع مقدس، به دلیل تکرار، شاید دیگر اعجاب انگیز نباشند، تصریح کرد: اما همین سوژه‌های به ظاهر تکراری را می‌توان به بیانی نو و روایت امروزین، به گونه بهتری نوشت تا مخاطب بیشتری داشته باشند.

کرامت یزدانی با بیان این که پرداخت به زندگی شخصی می‌تواند در ارتباط مخاطب با شهدا، تاثیرگذار باشد، گفت: همیشه تلاش می‌کنیم که بگوییم شهدا افرادی مثل ما بوده اند، افرادی عادی که در جریان جنگ، راه خود را پیدا کردند و اثر خود را گذاشتند. اما می‌بینیم که برخی هم چون سال‌های گذشته، در همان ابتدای راه، به گونه ای شخصیت شهدا را توصیف می‌کنند که گویی از قبل انتخاب شده اند و امثال آن ها را در زمین نمی‌توان یافت.

وی افزود: نزدیک کردن این شخصیت‌ها به انسان‌های معمولی سبب می‌شود که مخاطب باورشان کند و حتی کتاب را به دیگری هم پیشنهاد دهد. هین ارتباط مبنایی برای تاثیرگذاری خواهد شد.

نویسنده «نردبانی برای چیدن نارنج» اظهار کرد: مردمی کردن، معمولی کردن، عینی تر کردن شخصیت های سبب می‌شود که مخاطب بیشتری را جذب دفاع مقدس کنیم در حالی که اگر اشخاصی بسازیم که دیگران نتوانند با آن ها ارتباط برقرار کنند، همین مساله اتفاقا جدایی‌شان را در پی دارد. در بیان این گونه هیچ وقت برای تحول انسان ها جایی نمی‌ماند و دیگر جنگ دانشگاهی نبوده که انسان‌های بسیاری را متحول کرده است. قرار نیست اسطوره‌ها مخدوش شوند اما نباید حقایق زندگی شهدا را هم نادیده گرفت.

یزدانی در پایان با بیان این که برای نگارش آثار این مجموعه از کتاب‌های موجود استفاده کرده است، گفت: به نظرم رسید که تا کنون به خانواده‌های شهدا مصاحبه های بسیاری شده است. من هم سعی کردم از همین مصاحبه ها و خاطرات موجود استفاده کنم. بنابراین گزارش، «نردباني براي چيدن نارنج» 12 داستان كوتاه مستقل، اما با محوريت شهيد كاظمي را شامل مي‌شود و جذاب‌ترين رخدادها در زندگي اين شهيد، سوژه‌هاي اصلي داستان‌ها شده‌اند.سردار احمد كاظمي، به همراه جمعي از فرماندهان سپاه پاسداران، روز نوزدهم دي ماه سال 1384 و در آستانه روز عرفه، در حادثه سقوط هواپيماي جت فالكون به شهادت رسيدند.
کد خبر: 18156
Share/Save/Bookmark