سد خاکی طالقان یکی از جاذبه‌های گردشگری استان البرز
گشت و گذاری در دامنه های البرز؛
سد خاکی طالقان یکی از جاذبه‌های گردشگری استان البرز
سد طالقان به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری شهرستان طالقان همه ساله پذیرای گردشگران زیادی در ایام نوروز و تابستان است.
 
تاريخ : سه شنبه ۸ فروردين ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۰۰


به گزارش هنرنیوز، اصغری مدیر سد طالقان در باره تاریخچه این سد ‌ می‌گوید:« بر روی رودخانه شاهرود که از انشعابات به هم پیوند خورده در منطقه بالا طالقان است، سدی بنام سد خاکی طالقان در سال ۸۵ آبگیری شد. با آبگیری این سد ، دریاچه‌ای ایجاد شده که منظره کم نظیری را پیش چشم گردشگران قرار داده است. حدود ۲۰ درصد از آب شرب کرج و تهران از این سد تامین می‌شود. همچنین حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب از حجم ذخیره سد طالقان هم برای کشاورزی و دشت غربی مورد استفاده قرار می‌گیرد.» 


از روستاهای زیبای منطقه بالا طالقان می‌توان به روستای «جوستان» اشاره کرد که رودخانه شاهرود را با انبوهی از درختان در میان گرفته است .روستایی با باغ‌های انبوه گردو و میوه، اگر به این روستا سری زدید دیدن بقعه امامزاده هارون (ع) و حسینیه روستای جوستان را از دست ندهید. هر دو این آثار به ثبت ملی رسیده‌اند. در مسیر این رودخانه همچنین روستای «گته ده» واقع است که خانه‌هایی از جنس سنگ و ملاط هماهنگ با بافت کوهستان دارد. در مسیر گردشگری که به روستای «گته ده» منتهی می‌شود سه راهی است که راهی به روستای « گراب» و در انتها به روستای « آسِکان» دارد. اگر بخواهید به کنار آبشار بروید، پس از عبور از میان درختانی که در کنار هم روئیده‌اند، به آبشار آسکان می‌رسید که در فصل تابستان دارای آب است و در فصل زمستان حالتی یخ زده دارد که به زیبایی آن می‌افزاید. آبشار روستای «سیرود » در «چندار» هم از دیدنی‌های طبیعی در این شهرستان است.



هرچند منظره طبیعی این سد در کنار کوه‌های مرتفع همراه با جاذبه‌های طبیعی طالقان چشم اندازی دیدنی برای گردشگران این منطقه بوجود آورده است اما توجه به نکات ایمنی و تابلوهای هشداردهنده نصب شده درحاشیه سد موضوعی است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد .

ابوالقاسم مهری فرماندار طالقان در این باره می‌گوید:« در حواشی سد هنوز تدابیر لازم دیده نشده و از همه نقاط دریاچه امکان دسترسی به سد وجود دارد لذا من توصیه می‌کنم خانوادها دقت لازم را مخصوصا در مراقبت از کودکان داشته باشند تا یک نوروز خوب وخاطره انگیزی را در کنار خانواده و چشم اندازهای طالقان سپری کنند.»
در کنار زیبایی‌های طبیعی سد طالقان این شهر با دو روستای نمونه گردشگری با نامهای «گِلیَرد» و « کَرکبود» و ۱۱۰ اثر تاریخی فرهنگی گزینه مناسبی برای سفری به یاد ماندنی است .

روستای نمونه گردشگری «گِلیَرد»در ۱۴ کیلومتری جنوب شرقی طالقان در ضلع جنوبی رودخانه شاهرود در دره‌ای به مجاورت روستای «گوران» قرار گرفته که دارای بافتی سنتی و یک حمام تاریخی است. همچنین منزل آیت الله طالقانی در این روستا واقع شده است . اگر خواستید سوغاتی از این روستا بیاورید گردو و عسل را فراموش نکنید . روستای «گوران» از بالا با منظره سقف های الوان و شیروانی خانه‌های آن خود نمایی می‌کند.گورستان قدیمی این روستا با سنگ قبرهای حکاکی شده‌اش از دیدنی‌های گردشگری است . 


همچنین فراموش نکنید روستای «بُزَج» با آبشاری دیدنی در دره‌ای در مسیر روستایی گلیرد واقع شده است .

روستای نمونه گردشگری دیگر این منطقه « کَرکبود»با آبشاری در کنار صخره‌های طبیعی ، مناظر بدیعی را برای گردش در طبیعت ایجاد کرده است . هرچند نمی توانید به این روستا بیایید و از امامزاده زید و ابراهیم، حمام تاریخی روستا ، مقبره ملا نعیما کرکبودی و امامزاده شاه محمد حنفیه هم دیداری نداشته باشید.

دهقان سانیج رییس میراث فرهنگی ساوجبلاغ با اشاره به اقدامات این سازمان در بهسازی ، ساماندهی و زیباسازی روستای «گِلیَرد» می‌گوید: « طالقان در کنار روستاهای زیبا ،حدود ۵ غار طبیعی و دستکن دارد . در صورتی که سرمایه گذاری مناسبی در آن صورت بگیرد طالقان را می توان یکی از مراکز بسیار مهم گردشگری در استان البرز و حتی سطح کشور معرفی کرد .» 

بنای یادبود درویش عبدالمجید طالقانی استاد خط شکسته ایران در روستای «مهران» طالقان در کنار بقعه پیر جمشید این روستا از دیگر نقاط دیدنی طالقان است .

در منطقه پایین دست طالقان پس از سد طالقان ، روستایی به نام « روشن آبدر » وجود دارد که مناظر باغات آن از جاذبه‌های گردشگری است . همچنین باید از روستای «میر» در پایین طالقان گفت که حمام تاریخی آن دیدنی است و به ثبت ملی رسیده است.

تمامی این روستاها و مناظر طبیعی حاشیه رودخانه شاهرود آنقدر دیدنی و بکر هستند که نمی‌توان توصیف کرد ، باید رفت و دید

فکر نکنید فقط در ماسوله یا اورامانات میتوانید روستاهای پلکانی ببینید.« روستای کجیران » در غرب منطقه طالقان در نقطه‌ای بسیار بکر و ییلاقی واقع شده است . این روستا مانند بسیاری از مناطق کوهستانی دارای خانه‌های روستایی با مصالحی از سنگ و گل است که در دامنه کوخ و به صورت پلکانی با بافتی همگون و زیبا ساخته شده است .

 
تا به حال به چند تا روستا سفر کردید و به قصه چند تا درخت گوش دادید؟ روستایی به نام « کَلارود » در بخش طالقان وجود دارد که آبشار و چنار کهنسال آن مشهور است . آبشار« کَلارود » در میان دره‌ای پر از درختان سرسبز و شاداب قرار گرفته و در آبریز آن ، حوضچه‌ای بزرگ تشکیل شده که نمای یک آبنمای زیبا را دارد . بهار و تابستان بهترین فصل گذراندن اوقات در کنار این آبشار است . در ضلع جنوب غربی امامزاده محمود این روستا هم سرو کهنسالی است که بیش از ۴۵۰ سال عمر دارد . چنار کهنسالی هم در ضلع شمال شرقی امامزاده وجود دارد که محیط تنه آن حدود ۳۰ متر است .

حال که از درختان نام بردیم شاید جالب باشد بدانید حدود ۴۰۰ متری شرق روستای « پَرِگِه» درخت چنار کهنسالی است که محیطی بیش از ۱۶ متر دارد . به نظر می‌رسد تنه اصلی درخت حدود ۱۳۰ سال پیش بریده شده و آنچه اینک وجود دارد هشت تنه تنومند ۱۳۰ ساله است . اهالی روستا معتقدند که در روز عاشورا همه ساله از چند نقطه درخت خون جاری می‌شود و در بزرگداشت این پدیده نادر دسته‌جات عزاداری مراسم دهه اول مرم و بویژه عاشورا و تاسوعا را در کنار این درخت برپا می‌دارند .

شهرستان طالقان در ۱۴۰ کیلیومتری شمال غرب تهران واقع شده است و تهرانی‌ها می‌توانند در تعطیلات نوروزی حتما سری به این منطقه زیبا بزنند.

مریم اطیابی

کد خبر: 38686
Share/Save/Bookmark