معمولا هنگامی که هیات انتخاب فیلمها را اعلام میکنند ما شاهد اعتراض برخی از سینماگران هستیم که فیلمشان به جشنواره راه پیدا نکرده است آیا این اعتراضات از سوی دبیر جشنواره یا روابط عمومی پیگیری میشود؟
جشنواره فیلم فجر مهمترین رویداد سال کشور است و همه سینماگران تمایل دارند در این ویترین سینمای ایران دیده شوند و فیلمشان مورد ارزیابی و محک قراربگیرد ولی باید به این نکته هم توجه کنیم که ما نمیتوانیم همه فیلمها را در بخش مسابقه و جشنواره بپذیریم چرا که این امر اجتناب ناپذیر است بنابراین این امکان وجود ندارد که همه تولیدات سینمای ایران در یک محدوده زمانی مثل جشنواره فیلم فجربه نمایش درآید لذا همه ساله ما شاهد اعتراضات سینماگران هستیم چه بسا برخی از فیلمها ممکن است مشکلات کیفی و تکنیکی هم نداشته باشد اما باید قبول داشته باشیم که سلیقه هیات داوران هم ممکن است موجب عدم ورود برخی ازفیلمها به جشنواره شده باشد. وقتی ضابطه و تعریف مقرراتی را پذیرفتیم باید همه به آن احترام بگذارند. هیات انتخاب از۹۶ فیلم ارائه شده به جشنواره، به یک خروجی دربخش سودای سیمرغ ونگاه نورسیده است که باید به این خروجی احترام بگذاریم ضمن اینکه تعدادی از فیلمها نیز طبق آیین نامه و ضوابط جشنواره در کنار جشنواره به نمایش درخواهد آمد. البتهای کاش این امکان وجود داشت که آقای عباسیان هم با فراغ بال و وسعت نظربالا برای اینکه بتواند دل همه سینماگران را بدست بیاورد همه فیلمها را در بخشهای مختلف جشنواره میپذیرفتند اما این امکان وجود ندارد و ما مجبور به انتخاب هستیم.
شنیده شده که وزیرارشاد و رئیس سازمان سینمایی با توجه به همین اعتراضات، برخی از فیلمها را دیدند تا اگر امکان دارد بعضی از این فیلمها وارد جشنواره شوند آیا شما این اخبار را تائید میکنید؟
نه، این گمانه زنی رسانهها بوده و اصلا آقای وزیر و آقای شمقدری وارد چنین حوزهای نشدند چرا که هیات انتخاب جشنواره فیلم فجربا تائید رئیس سازمان سینمایی که رئیس شورای سیاست گذاری جشنواره محسوب میشود انتخاب شدند. آقای حسینی و آقای شمقدری به صراحت اعلام کردند که ما به آرای هیات انتخاب احترام میگذاریم اگرچه ممکن است حساسیتها ایجاب کند که این عزیزان به عنوان یک مقام ارشد ومسئول سینمایی، بعضی از فیلمها را ببینند وارزیابی کنند ولی حتی یک درصد هم تردید نداشته باشید که نه آقای وزیرونه آقای شمقدری و نه هیچ مسئول دیگری، دخل وتصرفی درحوزه استحفاظی هیات انتخاب ودبیرنداشته ونخواهد داشت اما ازهمان روزهای اول، تعدادی از فیلمها توسط هیات انتخاب به عنوان فیلمهای ذخیره مشخص شده بودنداما ازآنجایی که اصرارداشتیم فیلمهای منتخب با عزم جدی تربتوانند مراحل فنی را سپری کنند تا درزمان مقرر، نسخه نهایی فیلم را تحویل دبیرخانه جشنواره بدهند لذا ابتدا درنظرداشتیم فیلمهای ذخیره را رسانهای نکنیم اما به بعد به این نتبجه رسیدیم که آنها را اعلام کنیم تا درصورتی که فیلمهای منتخب به جدول جشنواره نرسیدند لااقل فیلمهای ذخیره جایگزین آنها شوند که یک فیلم به نام «تاج محل» به بخش نگاه نو و ۴ فیلم هم دربخش سودای سیمرغ اضافه خواهند شد و مطمئن باشید که درزمان جشنواره، آمارفیلمهای منتخب افزایش نخواهد یافت.
سال گذشته ما شاهد اکران محدود برخی ازفیلمها درجشنواره بودیم که بعدا دراکران عمومی، اعتراضاتی را موجب شدند به طوری که حوزه هنری هم قبول به اکران این فیلمها نشد. آیا امسال درجشنواره فیلم فجرازحضوراین نوع فیلمها خبری هست؟
حتی سال قبل هم برخی ازاعتراضات با اغراض سیاسی بود بهرحال فیلمسازموظف است به طرح موضوعات ورویدادهای اجتماعی مختلف بپردازد و طبیعی است که برخی ازاقشاربا توجه به سلایق مختلف، ازاین نوع مضامین خوششان نیاید. این درحالی است که یک اثرهنری نمیتواند درحال واحد همه سلایق را راضی کند بنابراین امسال هم با تجربه دوره گذشته و با نگاه کیفی سعی شده تمامی فیلمهای واجد شرایط که دارای ویژگی به لحاظ محتوایی و ساختاری ومتناسب با جایگاه جشنواره فیلم فجربه عنوان رویداد بزرگ سینمایی که دردهه مبارک فجربرگزارمی شوند انتخاب شوند. من نمیتوانم اعلام کنم که ما فیلمهای بحث برانگیزی درهیچ بخشی نداریم اما به عنوان مدیرروابط عمومی جشنواره اعلام میکنم که فیلمهای انتخابی امسال به دلیل تنوع موضوعی ومحتوایی و گستردگی نگاه فیلمسازان به همه حوزهها، طیف وسیعی ازسلایق را اغنا خواهد کرد وشاید ما درکمترین دورهای شاهد این حجم ازایده، موضوع وسلیقه فیلمسازان بوده باشیم.
برخی سینماگران معتقدند که اگرهمه فیلمهای تولیدی وارد جشنواره شود اعتراضات وکدورتهای احتمالی ازبین خواهد رفت آیا شورای سیاستگذاری جشنواره به چنین تصمیمی اندیشیده است؟
امسال هم سعی شده درتمامی بخشها ما شاهد به نمایش درآمدن اکثرفیلمهای واجد شرایط باشیم به طوری که ما دربخش سودای سیمرغ ۲۶ فیلم داریم دربخش نگاه نو حدود ۱۵ الی ۱۶ فیلم به نمایش درخواهد آمد دربخش جشنواره، جشنوارهها وبخش بین الملل نیز ما شاهد نمایش چند فیلم دیگرخواهیم بود و پیش بینی میشود که تعدادی فیلم هم درکناربخش مسابقه با وجودی که داوری نخواهند شد درجشنواره به نمایش دربیایند. ازسوی دیگر فیلم «آقای الف» هم به عنوان اولین تجربه سه بعدی سینمای ایران علاوه براینکه درکنارفیلمهای سه بعدی خارجی اکران میشود اما به صورت جداگانه نیزدربرج میلاد به نمایش گذاشته خواهد شد وحتی جلسه نقد وبررسی نیزبرای آن برگزارخواهد شد لذا سعی شده اکثرآثارسینمای ایران درجشنواره به نمایش درآید اما بازهم میشود برای سالهای آتی برنامه ریزی کرد تا آنجایی که امکان پذیرباشد همه فیلمهای واجد شرایط درجشنواره فیلم فجر به نمایش درآیند.