تشکر سایت معماری نیوز از شهرداری تهران/ اقدام سازمان زیباسازی در خرید خانه «دایی جان ناپلون» به جا بود
تهران دارای صدها خانه تاریخی است، خانههایی که با حضور یا بدون حضور مالک مطرود و متروک شدهاند.
تاريخ : سه شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۴۳
به گزارش هنرنیوز، خانه دایی جان ناپلئون پس از فراز و فرودهای بسیار سرانجام توسط سازمان زیباسازی خریداری شد، در این زمینه یادداشتی در تارنمای معماری نیوز منتشر شد. در متن این یادداشت آمده است:
شتاب ساخت و ساز در شهر تهران در دهههای اخیر چهره این شهر را دگرگون کرده است. رشد سریع و ناهمگونی با تخریب بسیاری از نمادهای تهران و از بین رفتن هویت محلی همراه بوده و جنگلی از ساختمان بیقواره بر جای گذاشته است، بدون آنکه متناسب با این رشد سیمانی به خدمات شهری مناسب هم توجه شود.
نبود درآمد پایدار برای مدیریت شهری سبب شده که فروش شهر به منبع اصلی درآمد شهرداریها بدل شود. فروش تراکم ساختمانی، تثبیت تجاری، تخلفات ساختمانی و صدور پروانه ساخت از مهمترین درآمدهای ناپایدار هستند. حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد درآمدهای کلان شهرها از راه فروش تراکم، پروانه ساختمانی و تغییرکاربری حاصل می شود.
نایب رئیس اول کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی چندی پیش در این رابطه گفت بود: شهر فروشی باعث افزایش ورود جمعیت به تهران شده و مجددا شهرداری برای مقابله با این پدیده و ناگزیر از ارائه خدمات به آنها، باید به شهرفروشی بپردازد و این چرخه معیوب همواره در حال تکرار خواهد بود، چرا که گریزی از آن نیست.
این کسب نامشروع درآمد ناپایدار تهران را به جایی رسانده که تندگویان، از اعضای شورای شهر تهران این شهر را از دست رفته دانست و زلزلهای مخرب که کل شهر را نابود کند تنها راه حل میداند!
آیا از مدیریت شهری تهران خبرهای خوبی هم به گوش میرسد و یا اینکه تنها ساخت اتوبانهای درون شهری که به گواه شهرسازان ساخت آن سالهاست منسوخ شده و دو طبقه کردن اتوبان صدر به جای گسترش مترو در ویترین شهرداری خودنمایی میکند؟
خوشبختانه در روزهای اخیر خبر مسرت بخشی منتشر شد که میتواند سرمشقی برای آینده در جهت حفظ هویت شهر و تلاش برای کسب درآمد پایدار باشد.
چند روز پیش بود که خبر رسید شهرداری تهران خانه «دایی جان ناپلئون» را خریداری کرده است. خانه اتحادیه یا همان خانه امین السلطان که ما آن را به خانه دایی جان ناپلئون میشناسیم به عنوان تنها بازمانده خیابان لاله زار قدیم و یکی از با ارزش ترین معماریهای دوره قاجار است که چند روز پیش توسط سازمان زیباسازی شهرداری تهران خریداری و در حال حاضر جزو داراییهای شهرداری تهران محسوب میشود. قائم مقام شهردار منطقه ۱۲ هم در این رابطه گفت: کارکرد فرهنگی که این خانه در محور لاله زار میتواند ایفا کند از ارزش ریالی دو دو تا چهارتای روی کاغذ بیشتر است.
خانه امين السطان (دایی جان ناپلئون) با ۹ هزار متر مربع مساحت یکی از مهمترین خانههای تاریخی دوره قاجار است و در خیابان لاله زار تهران در انتهای کوچه اتحادیه قرار دارد و از بزرگ ترين باغهاي باقي مانده در محدوده تاريخي تهران است.
تاريخ مي گويد: «مشروطيت هم از اين خانه پا گرفت.» حتي روزگاري مقر ِ «خانه صلح حزب توده» بوده است. در کودتاي ۲۸ مرداد، يکي از عمارت هاي آنجا به آتش کشيده شد و هيچ گاه هم مرهم مرمت و بازسازي بر تنش ننشست.
هر چند خریداری کردن این خانه تاریخی بسیار ارزشمند است ولی دهها خانه تاریخی دیگر در تهران سرنوشت چندان مناسبی پیدا نکردند.
تهران دارای صدها خانه تاریخی است، خانههایی که با حضور یا بدون حضور مالک مطرود و متروک شدهاند. از خانه نصرالدوله گرفته تا خانه بامداد، که جزو بناهای ارزشمند شناخته شده محسوب میشوند تا تعداد بیشماری خانه تاریخی که پشت برجها گم شدهاند و نشان آنها را حتی متولیان میراثفرهنگی ندارند.
بناهای تاریخی تهران دچار مرگ تدریجی و روند فرسایشی شدهاند، از تخریب خانه تاریخی ظهر الاسلام، ساختمان کلانتری، خانه بنان و پروین اعتصامی گرفته تا بسیاری از خانههایی که در این شهر رها شدهاند و دیگر نفسهای آخر را میکشند. خانه تاریخی محله هفت تن و خانه امام جمعه از بینظیرترین خانههای تهران هستند که نیاز به توجه دارند.
بزرگترین خانه تاریخی تهران با وسعت بیش از ۱۱ هزار متر واقع در خیابان جردن که به کاخ «ثابت پاسال» شهرت دارد هم درخطر تخریب بوده و مقرر بود جای خود را به برجهایی با کاربری تجاری، اداری، مسکونی دهد که البته فعلا بخاطر افشاگریهای به موقع معماری نیوز، این اتفاق صورت نگرفته و به یک ساختمان متروکه تبدیل شده است.
بناهایی هم وجود دارند که مورد مرمت قرار گرفتهاند اما مرمت آنها اصولی نبوده است. مثل خانه سرهنگ ایرج در محله پامنار.
بسیاری از مفاخر ادبی و هنری و سیاسی و .. در تهران معاصر زیستهاند. حفظ خانههای آنها میتواند به گسترش توریسم در تهران کمک کند به خصوص آنکه زمزمههایی برای واگذاری میراث فرهنگی به شهرداریها در قالب لایحه مدیریت یکپارچه شهری وجود دارد.
اقتصاد شهری و ساز و کار حاکم بر دخل و خرج کلان شهرها موضوعی است که طی سالیان اخیر به آن بیشتر از گذشته توجه شده است. ایجاد تحول در منابع درآمدی کلان شهرهای کشور اصلیترین رسالت مدیران آینده شهرها خواهد بود و در این میان حفظ خانههای تاریخی شهر تهران و بهره بردن از آنها در صنعت توریسم میتواند یکی از راهکارهای ایجاد درآمد پایدار برای مدیریت شهری باشد.