مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در سالهای اخیر همواره یکی از مراکز مهم تولید فیلم در کشورمان بوده که در یکی دو سال گذشته در ماموریتهای آن تغییرات عمده ای رخ داده است. مرکز گسترش از یک سو در عرصه بینالملل حضور فعالتری پیدا کرده که برخی از حضورها نیز مورد انتقاد قرار گرفته است و از سوی دیگر با تغییر ماهیت فیلمهای تجربی فضا برای حمایت از آثار فاخر در این مرکز باز شد که ساخت سه فیلم شهابی از جنس نور،رنج و سرمستی و لاله به واسطه همین تغییر نگاه به ماهیت فیلم تجربی میسر شده است. همچنین بحث واگذاری حمایت از فیلماولیها به فارابی نیز یکی دیگر از مواردی بود که سال گذشته شده باعث شده تا نام مرکز گسترش مدتها در صدر اخبار قرار گیرد. مرکز گسترش همچنین یکی از مراکزی است که امسال هم تحت عنوان چتر سینمای ایران در بازار کن حاضر خواهد بود.
در خصوص برنامههای پیش روی مرکز گسترش و نحوه حضور در جشنواره کن با شفیع آقامحمدیان گفت وگو کردهایم.
* تلاش برای اکران «رستم سهراب» همزمان در ایران،امارات و روسیه
شفیع آقامحمدیان در خصوص مهمترین برنامههای مرکز در بازار کن اظهار داشت: پخشکننده داخلی فیلم نیز فیلمیران خواهدبود و به دنبال شرایطی خواهیم بود که همزمان با امارات و روسیه در ایران نیز فیلم اکران عمومی شود.
* اکران «ساکن خانههای چوبی» و «راننده و روباه» در بازار کن
آقامحمدیان همچنین در خصوص برنامههای کاروان اعزامی مرکز گسترش به جشنواره کن گفت: در حال حاضر ۲ فیلم سینمایی که آماده نمایش هستند به نامهای «ساکن خانههای چوبی» و «راننده و روباه» انتخاب شدهاند تا در بازار کن آنها را نمایش دهیم و بتوانیم بازاریابی مناسبی برای آنها صورت دهیم.
* نمایش «راننده و روباه» در سایت جشنواره کن
آقامحمدیان تاکید کرد: یکی از کارهایی که برای تبلیغات بهتر فیلم انجام دادهایم قراردادن نسخه با کیفیت فیلم بر روی سایت جشنواره کن است که هر سال جشنواره کن از فیلمهای مطرح درخواست میکند نسخه خود را بر روی سایت آن قرار دهند تا علاقمندان بیشتری بتوانند آنها را ببینند و از این طریق شرایط اکران بینالمللی فیلمها فراهم شود.
* بازاریابی برای شهابی از جنس نور» «رنج و سرمستی» و «لاله»
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی همچنین با اشاره به برنامهریزی گسترده برای بازاریابی ۳ فیلم در دست تولید این مرکز در بازار کن گفت: در حال حاضر «شهابی از جنس نور» «رنج و سرمستی» و «لاله» در مراحل مختلف تولید قرار دارند که نمیتوانیم نسخه نهایی آنها را در بازار کن نمایش دهیم اما از آنجایی که به عنوان تولیدات فاخر سینمای ایران به حساب میآیند برنامهریزی مفصلی برای در اختیار گذاشتن این فیلمها از طریق مواد تبلیغی به شرکتهای مختلف انجام دادهایم.
* مثل سال گذشته دستمان در کن پر نیست
آقامحمدیان همچنین در پاسخ به این سوال که آیا مرکز گسترش همچون سال گذشته دست پر به ایران باز خواهد گشت، اظهارداشت: سال گذشته ما انیمیشن رستم و سهراب را داشتیم که بسیار مورد توجه قرار گرفت اما شاید در زمینه آثار بلند امسال آنچنان دستمان پر نباشد هرچند که امیدواریم بتوانیم با استفاده از تبلیغات مناسب و همچنین بخشهایی از فیلمهای در دست ساختمان که آنها را آماده کردهایم بتوانیم بازاریابی خوبی برای تولیدات فاخر خود انجام دهیم.
* «دوئت» و «بیشتر از دو ساعت» نمایندگان سینمای ایران نیستند
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی همچنین درخصوص این سوال که آیا برنامهای برای رصد فیلمهای «دوئت» و «بیشتر از دو ساعت» که امسال تحت عنوان نمایندگان سینمای ایران در جشنواره کن حضور دارند، خواهد داشت تاکید کرد: این موضوع را باید همه بپذیرند که فیلمهایی که بعضاً به نام سینمای ایران در جشنواره کن حضور پیدا میکنند نماینده سینمای ایران نیستند و تنها یک کارگردان ایرانی که در خارج از کشور زندگی میکنند آن را ساخته است بنابراین ما نمیتوانیم جلوی نمایش اینگونه آثار را بگیریم اما شخصاً تمایل دارم تا این دو فیلم را ببینم.
* به دنبال فرصتی برای اکران «صهیونیزم ستیزی» در کن هستم
آقامحمدیان در خاتمه اظهار داشت: ما سال گذشته در کنار انیمیشن رستم و سهراب تلاش داشتیم فیلم ضد اسرائیلی «صهیونیزم ستیزی» به کارگردانی دیودونه را در بازار کن نمایش دهیم اما اجازه این کار را به ما ندادند ولی با این حال امسال یک نسخه از این فیلم را با خود به جشنواره کن خواهم برد و اگر فرصت مناسبی به ما بدهند آن را نمایش خواهیم داد.
* ۳۵ فیلم مستند انیمیشن و کوتاه در مراحل مختلف تولید
آقامحمدیان در ادامه این گفتوگو در خصوص روند تولیدات در مرکز گسترش برای سال جدید هم به فارس گفت: نزدیک به ۱۴۰ فیلم را به طور کامل تسویهحساب کردهایم و در حال حاضر نیز در حدود ۳۵ فیلم مستند انیمیشن و کوتاه در مراحل مختلف تولید قرار دارد.
وی خاطر نشان کرد: طرحهای خوبی نیز از ابتدای سال جاری مصوب شده است که پروسه تولید آنها در انتظار تزریق بودجه از سوی سازمان سینمایی است و در عین حال مرکز گسترش همچون سالهای قبل در برگزاری جشنوارههای سینمایی نیز فعال خواهد بود.
* برگزاری چهار جشنواره و حمایت از جشنوارههای رضوی
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ادامه داد: در سال جاری برگزاری جشنوارههای سینما حقیقت فیلمنامهنویسی رضوی، مستند کوتاه و بلند رضوی، انیمیشن رضوی، دو سالانه شهید آوینی، جشنواره ربیعالشهدا و میلاد سرخ توسط مرکز گسترش و یا با حمایت مستقیم مرکز در شهرهای مختلف کشور برگزار خواهند شد.
* کشورهای که بیداری اسلامی در آنها اتفاق افتاده برای ما بسیار مهم هستند
آقامحمدیان همچنین در پاسخ به این سؤال که مرکز گسترش در حوزه بینالمللی چه برنامههایی دارد و اینکه چرا بر روی دو کشور تونس و مراکش آنقدر تمرکز شده است گفت: بعد از تحولاتی که در تونس انجام شد ما توانستیم برخی از آثار خود را در این کشور نمایش دهیم که خوشبختانه با استقبال بسیار خوبی از سوی مردم تونس همراه بود آن هم در شرایطی که در این جشنواره فیلمهایی از کشور فرانسه و هالیوود نیز حضور داشت اما به دلیل موضوع فیلمهای ایرانی و پایبندی به مسائل اخلاقی استقبال بسیار خوبی از فیلمهای ایرانی انجام شد و به همین دلیل تصمیم گرفته ایم در کشورهایی که بیداری اسلامی در آنها اتفاق افتاده است حضور جدیتری داشته باشیم.
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی خاطر نشان کرد: کشورهایی که بیداری اسلامی در آنها اتفاق افتاده است برای ما بسیار مهم هستند و میتوانیم با ارائه تولیدات خود مردم این کشورها را با چهره واقعی ایرانی اسلامی آشنا کنیم و به همین دلیل در حال حاضر نیز به درخواست یک جشنواره مصری نزدیک به ۱۰ فیلم از تولیدات خود را به این جشنواره ارسال کردهایم که قرار است همزمان با برگزاری این جشنواره تعدادی از هنرمندان ایرانی نیز به کشور مصر بروند و در آینده نزدیک هفته فیلم ایران در کشور مصر برگزار خواهد شد.
* بودجه ندادهاند فعلا برنامهای برای تولید نداریم
آقامحمدیان همچنین در پاسخ به این سوال که سقف تولید فیلمهای سینمایی در مرکز گسترش چقدر خواهد بود به فارس گفت: سال گذشته قصد داشتیم حداقل سه فیلم فاخر را تولید کنیم که مقدمات ساخت آنها فراهم شد و این فیلمها در مراحل مختلف تولید قرار دارند اما امسال به لحاظ بودجهای با مشکل مواجه هستیم و هنوز بودجهای به مرکز گسترش تعلق نگرفته بنابر این تاز مانی که بودجه مناسب برای تولید آثار سینمایی فراهم نشود غیر از آمادهسازی فیلمهایی که در دست تولید داریم برنامه دیگری نخواهیم داشت.
* بدنبال بازگشت فیلمهای اول به مرکز هستیم
وی همچنین در پاسخ به این سؤال که سرانجام تولید فیلمهای اول چه خواهد شد و آیا فیلم سازان از بلاتکلیفی بین دوراهی مرکز گسترش و فارابی خارج خواهند شد یا خیر گفت: سال گذشته مرکز بودجهای در ارتباط با تولید آثار اول نداشت و متولی حمایت از فیلمهای اول بنیاد سینمای فارابی تعیین شده اما به دلیل اینکه حمایت از فیلمهای اول در مرکز گسترش سالها به یک عادت تبدیل شده و فیلمسازان نیز مرکز را به عنوان یک آدرس آشنا در این زمینه میشناختند قرار شده به زودی نشستی مشترک با مسئولان فارابی در سازمان سینمایی برگزار کنیم و برای بازگشت حمایت از فیلمهای اول توسط مرکز گسترش به یک جمعبندی قطعی برسیم.
* سرو کله زدن با فیلم اولیها یک تخصص است
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در پایان خاطر نشان کرد: سرو کله زدن با فیلم اولیها یک تخصص است که بعد از سالها مدیران مرکز گسترش این تخصص را پیدا کردهاند اما دو نگاه کلی وجود دارد یک نگاه این است که آیا ما باید از فیلمهایی که به معنای واقعی کلمه تجربی و اکسپریمنتال حمایت کنیم یا اینکه نخستین تجربه یک فیلمساز اول نیز به عنوان فیلم تجربی به حساب میآید.