به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، محمدعلی گودینی نویسنده كشورمان با اشاره به این كه مرحوم گلابدره ای در عالم ادبیات، انسانی رُك گو و دارای دید وسیع و عمیقی بوده، افزود: زمانی كه ما به كتاب «لحظه های انقلاب» وی می نگریم، می بینیم كه او در آن زمان چه دیدگاه وسیع و روشنفكرانه ای داشته، البته نه روشنفكری به معنای امروزی یعنی وطن فروشی.
نویسنده «تالار پذیرایی پایتخت» با اشاره به این كه زمانی برخی از نویسندگان ما موضع گیری نادرستی نسبت به انقلاب اسلامی داشتند ولی گلابدره ای كاملا فردی انقلابی و مردمی بود ادامه داد: مرحوم گلابدره ای ده سال در آمریكا زندگی كرد و ما دیدیم بعد از آن، كتاب "ده سال در آمریكا" را نوشت و در این اثر به ظلم، تبعیض و تضادهای فرهنگی در آن كشور پرداخت.
این نویسنده دفاع مقدس در خصوص رمان "دال" گلابدره ای گفت: رمان "دال" بر اساس پناهندگان ایرانی در خارج از كشور به نگارش درآمده است و به مردم در این كتاب نشان داد كشور سوئد آن سرزمین رویاها و بهشت موعودی كه فكر می كنند، نیست.
گودینی با اشاره به این كه شخصیت ادبی گلابدره ای از نوشته و كتاب های وی مشخص می شود، افزود: گلابدره ای را می توان از نوشته ها و كتاب هایش شناخت. البته گلابدره ای در زندگی شخصی اش یك سری اشتباهاتی داشته ولی آنچه كه از آثارش برمی آید و ماندگار شده، همان شخصیت ادبی وی است.
نویسنده كتاب "سرباز وطن" در ادامه مطالبش با اشاره به این كه گلابدره ای در قبل از انقلاب نیز روحیه ای انقلابی داشته و مردمی بوده، تصریح كرد: زمانی كه گلابدره ای در كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان در رژیم شاهنشاهی فعالیت داشت، روحیه انقلابی و وطن پرستانه ای داشته به طوری كه در آن مركز به افشاگری از رژیم پرداخت و در همان زمان وی را اخراج كردند.
گودینی درخصوص كتاب "لحظه های انقلاب" گلابدره ای گفت: گلابدره ای در كتاب"لحظه های انقلاب" به نوعی پیش بینی هایی كرده و در این كتاب به شناخت درستی از برخی روشنفكران رسیده بود.
این نویسنده در پاسخ به این سئوال كه كدام اثر گلابدره ای را به عنوان اثری شاخص می توان معرفی كرد، ادامه داد: برای آثار گلابدره ای اثر شاخصی را نمی توان در نظر گرفت، زیرا تمامی آثار وی در زمان و موقعیت های خودش اثر شاخصی محسوب می شد و شخصیت گلابدره ای طوری نبود كه خواسته باشد با یكی دو اثر خودش را به اوج بكشاند و شخصیت وی همان طوری بود كه در نوشته هایش هویدا است.
این نویسنده، كتاب های "لحظه های انقلاب"، "پر كاه"، "دال" و "دماوند " گلابدره ای را از شاهكارهای وی ذكر كرد و گفت: زمانی كه من چند تا از كتاب های این نویسنده را نقد كردم، نتوانسم تشخیص بدهم كه كدام شاهكار بوده است. تمامی این كتاب ها كه بر شمرده شد از شاهكارهای این نویسنده بوده است.
گودینی كتاب "لحظه های انقلاب" گلابدره ای را تاریخ شفاهی انقلاب ایران خواند و ادامه داد: در كتاب "لحظه های انقلاب" گلابدره ای دید روشنفكرانه، آینده نگرانه و مذهبی داشته و با توجه به این كه این كتاب ابتدا با سانسورهایی به چاپ رسید ولی اخیرا با بازنگری كه در آن شده، بدون سانسور منتشر شده است.
وی در پایان مطالبش گفت: در این كتاب دیدگاه روشنفكرانه، متعهدانه و جامعه شناسانه وی هویدا است و هم اكنون پس از ۳۵ سال اگر این كتاب را بخوانیم به دیدگاه های آن می رسیم.
گفتنی است، دومین سالگرد مرحوم محمود گلابدره ای، هشتم شهریورماه، از ساعت ۱۷ در تالار مهر حوزه هنری برپا خواهد شد.