نگاهی بر فیلم «فردایی بهتر» در پخش فیلم های پایان هفته شبکه تهران؛
مباحث اقتصادی روز در فیلم های تلویزیونی رسانه ملی
تاريخ : شنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۰۱
در همه جوامع نظام اقتصادی حاکم با تاثیر گذاری بر سیستم معیشتی خانوارها امکان بروز تحولات و دیدگاه های مهم اجتماعی را فراهم می آورد، از این منظر به طور کل نظام خانواده در سیکل مشابه چند سویه ای قرار می گیرد و همه جوانب این امر را در احاطه خود قرار می دهد.
فیلم «فردایی بهتر» ساخته محمود معظمی، نگاهی چالش برانگیز بر مباحث اقتصادی روز کشور در قالب داستانی خانوادگی با درونمایه طنز است که زندگی چند خانواده را در یک حیاط قدیمی با مشکلات ناشی از زندگی مستاجری به تصویر کشیده است.
این فیلم با اشاره مستقیم بر مبحث هدفمند کردن یارانه ها در نظام اقتصادی فعلی، میزان آگاهی افراد اجتماع از این طرح و نیز محاسن و معایب این امر اقتصادی را به چالش کشانیده است؛ در ارائه این مضمون به طور اخص خانواده هایی با درآمد اقتصادی پایین مد نظر است که هرگونه روند اقتصادی در سیستم حاکم به سرعت بر معیشت آنان تاثیر گذار است، این در حالیست که هریک از شاخصه های اقتصادی پیشتر از کاربرد در سطح عمومی و اقشار اجتماعی به ارتقای آگاهی و شناخت نسبی اجتماع مرتبط است.
در «فردایی بهتر» مخاطب این گستره اقتصادی که با مفاهیمی این چنینی بیگانه نیست با بخش کوچکی از جامعه که متشکل از چند خانوار متوسط و بعضا ضعیف است که پیش از جریان هدفمندی یارانه ها به خودی خود بات مشکلات بسیاری اعم از اجاره خانه و آب و گاز و برق بها مواجه بوده اند و اینک مسئله پیش روی آنان هدفمندی یارانه هاست.
آنچه در این فیلم تلویزیونی بسیار چشمگیر است میزان آگاهی افراد این خانواده ها از این طرح اقتصادی است که هریک برای مبلغ یارانه خود تصمیمی اندیشیده است که با مفهوم کلی حذف یارانه ها فاصله دارد، در حالیکه سرپرست خانوار با اتخاذ بحث صرفه جویی و انباشت سرمایه از طریق دریافت یارانه ها تدابیر دیگری برای مدیریت خانواده خود در نظر دارد.
تاکنون فیلم ها و مجموعه های انگشت شماری در رابطه با مضامین اقتصادی حاضر، ساخته و پرداخته شده است که بسیاری از آنها قابلیت های چندانی برای بازگویی این مفاهیم نداشته اند لیکن این فیلم تلویزیونی با بهره گیری از درونمایه طنز توانسته است به ارتقای این قابلیت بپردازد.
همچنین بهره گیری از فضای صمیمی و عینی چند خانواده کوچک که در همسایگی نزدیک و زندگی متجانس هستند خود مصداقی بر این امر است که دغدغه های مشابه همه آنها را وادار به کنش و واکنش هایی همسان می کند.
در این مجموعه که به تهیه کنندگی حسن شکوهی ساخته شده است عبدالرضا اكبري، ثريا قاسمي، فلور نظري، حسن شكوهي و شراره دولت آبادي به ایفای نقش پرداخته اند.
شبکه تهران با پخش مجموعه ها و فیلم هایی از این دست توانسته است تا حدودی در فرهنگ سازی روز جامعه موثر واقع شود.
به نظر می رسد رسانه ملی باید در تشریح و آگاهی رسانی مسائل روز کشور رسالت خطیر خود را به سرانجام رساند و در ساخت چنین مجموعه هایی کوشاتر باشد.