كتاب پدر جغرافياي ايران به چاپ پانزدهم رسيد
به قلم زنده ياد حسين شکويی
كتاب پدر جغرافياي ايران به چاپ پانزدهم رسيد
 
تاريخ : شنبه ۱۵ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۵۱
«فلسفه جغرافيا» نوشته زنده ياد حسين شكويي، پدر جغرافياي ايران به كوشش موسسه گيتاشناسي به چاپ پانزدهم رسيد. نويسنده در اين كتاب به عمومي‌ترين قوانين حاکم بر روابط انسان و محيط مي‌پردازد.

به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، ناشران كتاب‌هاي تاريخي هفته گذشته 40 عنوان كتاب در حوزه تاريخ و جغرافيا منتشر كرده‌اند. بين آثار منتشر شده، 36 عنوان تأليف و چهار عنوان ترجمه مشاهده مي‌شود. همچنين 24 عنوان كتاب چاپ نخست و 16 عنوان تجديد چاپ بوده و 25 عنوان اين كتاب‌ها در تهران و 15 عنوان در شهرستان منتشر شده‌اند. شمارگان متوسط اين كتاب‌ها 2560 و متوسط صفحات آن 268 صفحه بوده است.

«از دهلي‌نو تا آتن جهان (چهار سفرنامه)»، «بابك خرم دين»، «تاريخ ايران باستان: تاريخ سياسي ساسانيان»، «تاريخ فرهنگ و تمدن اسلامي»، «تركان: تاريخ، زبان، ادبيات»، «جنبش‌هاي ملي ايرانيان: قيام سربداران»، «دخترم فرح (خاطرات فريده ديبا)»، «دولت و جامعه در ايران: انقراض قاجار»، «راسپوتين: زندگي و مرگ گيرگوري راسپوتين»، «زلزله بزرگ ون چوان چين 2008»، «زندگي و سرشت نادرشاه افشار»، «سايه‌هاي شاهنامه در بختياري»، «فرهنگ و تمدن اسلامي در ماوراءالنهر»، «قراخانيان: بنيان‌گذاران نخستين سلسله»، «كشورهاي جهان»، «كوروش، شاه شهنشاهان»،‌ «مجموعه گنجينه تاريخ ايران»، «مرد جهاني از بيرجند»، «نقشه‌خواني گيتاشناسي» و ... از جمله كتاب‌هاي تاريخ و جغرافياست.

«فلسفه جغرافيا» جهان‌بيني جوامع انساني و محيطي

فلسفه هر علم اساس کار آن علم محسوب مي‌شود. زنده‌ ياد دکتر حسين شکويي با نگارش چهار کتاب در زمينه فلسفه جغرافيا به تبيين جايگاه درس فلسفه جغرافيا پرداخته است. کتاب فلسفه جغرافيا توسط انتشارات گيتاشناسي بارها تجديد چاپ شده و گزيده‌هايي از چند فصل آن در چاپ اوليه کتاب آورده شده است: «پديده‌هاي جغرافيايي زاييده همه خصيصه‌هاي فرهنگ انساني و متأثر از کليه عوامل و شرايط محيط طبيعي است. پيوند و وابستگي ميان ويژگي‌هاي فرهنگي ـ اجتماعي و اقتصادي هر جامعه يا مکان زندگي که آثار و تلاش‌هاي انساني در آن زمينه مساعد مي‌يابد، اساس علم جغرافيا را تشکيل مي‌دهد.»

در اين کتاب به موضوع «فلسفه جغرافيا» و بحث و گفت‌وگوي عمومي‌ترين قوانين حاکم بر روابط انسان و محيط اشاره مي‌شود. همچنين جهان‌بيني خاص از روابط جوامع انساني و شرايط محيطي، پيوند واقعيت پديده‌ها با يکديگر براي آشنايي با وحدت و تجانس ناحيه‌اي و سرانجام اصول و قوانين حاکم بر روابط انسان و محيط بيان مي‌شود.

هدف کلي اين کتاب، آشنايي با عمومي‌ترين قوانين حاکم بر روابط انسان و محيط است. موضوع اصلي اين درس، آشنايي با روابط جوامع انساني و شرايط محيطي و کوشش براي پيوند پديده‌ها با يکديگر به منظور درک بهتر تجانس ناحيه‌اي ـ مکاني در عين کثرت پديده‌هاست.

جغرافيا و مفاهيم جغرافيايي، جغرافيا و سير تکويني آن، دو قطب علم جغرافيا، مفاهيم جغرافيايي، فضاهاي سه بعدي در چشم اندازهاي فرهنگي، مفاهيم جغرافياي ناحيه‌اي، مفهوم فرهنگ در جغرافيا، سهم عوامل محيط طبيعي و فرهنگ انساني در علم جغرافيا، جغرافياي کاربردي؛ تعاريف، مفاهيم و روش‌ها، چهار مکتب ماندگار در جغرافيا، جغرافياي کاربردي و سياست عمومي و ... از جمله بخش‌هاي مختلف كتاب است.

زنده ياد دكتر حسين شكويي استاد دانشگاه، پژوهشگر، عضو فرهنگستان علوم و نيز عضو انجمن جغرافيايي ايران سال 1312 در تبريز به دنيا آمد و در سال 1337 در رشته تاريخ و جغرافيا با احراز رتبه اول فارغ التحصيل شد. وي دوره کارشناسي ارشد را در سال 1346 به پايان رساند و در سال 1357 موفق به اخذ دکتري در رشته جغرافياي انساني شد. در فاصله سال‌هاي 1346 تا 1355 در دانشگاه تبريز در رشته جغرافيا و برنامه‌ريزي شهري تدريس كرد.

استاد شكويي در سال 1337 موفق به اخذ مدال درجه يک علمي شد و دو بار برنده جايزه کتاب سال (1367 و 1373) شده است. وي عضو پيوسته فرهنگستان علوم و استاد نمونه دانشگاه‌هاي کشور در سال تحصيلي 2ـ1371 بود. وي استاد راهنماي 25 مقاله دکتري نيز بوده است. اين استاد فرزانه از 18 سال پيش سرپرست کميته برنامه‌ريزي جغرافيا در وزارت علوم به فعاليت مشغول بود.

شكويي در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهره ماندگار علمي کشور مورد تقدير قرار گرفت. از وي ۹ کتاب و ۴۰ مقاله علمي منتشر شده است. جغرافياي شهري، انديشه‌هاي نو در فلسفه جغرافيا، كليات و فلسفه جغرافيا، ديدگاه‌هاي نو در جغرافياي شهري، جغرافياي اجتماعي شهر و اكولوژي اجتماعي از جمله كتاب‌هايي است كه دكتر حسين شكويي در كارنامه آثار خود دارد.

خانواده زنده‌ياد دكتر حسين شكويي كتاب‌هاي وي را به كتابخانه مركزي تبريز اهدا كردند. بيشتر اين كتاب‌ها در زمينه جغرافيا و برنامه‌ريزي شهري است كه براي نخستين‌بار در اسفند سال 1384، 2 هزار و 131 جلد كتاب و نشريه به كتابخانه مركزي تبريز منتقل شده و با اهداي دوباره 4 هزار و 61 كتاب و نشريه از سوي خانواده استاد شكويي به كتابخانه مركزي تبريز اهدا شده است. وي در شهريور 1384 در بيمارستان مهرداد تهران درگذشت.
کد خبر: 19515
Share/Save/Bookmark