عکاسان آماتور؛مشکل اصلی حوزه‌ عکاسی خبری
علی آقاربیع در نشست بررسی چالش‌های عکس در مطبوعات مطرح کرد
عکاسان آماتور؛مشکل اصلی حوزه‌ عکاسی خبری
چالش‌های تولید و انتشار عکس در مطبوعات با حضور چند تن از دبیران عکس خبرگزاری‌ها در خانه هنرمندان بررسی شد.
 
تاريخ : جمعه ۲۵ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۶
به گزارش هنرنیوز؛ نشست بررسی چالش‌های تولید و انتشار عکس در مطبوعات در قالب چهارمین دوره «۱۰ روز با عکاسان»، روز گذشته در سالن شهنار خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

در این نشست علی آقا‌ربیع دبیر عکس خبرگزاری تسنیم، پرویز اسماعیلی معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهور ایران، مرتضی فرج آبادی مدیر اداره عکس خبرگزاری ایسنا، حیدر رضایی دبیر عکس خبرگزاری مهر و وحید سالمی عکاس خبرگزاری آسوشیتدپرس و مدرس دانشگاه حضور داشتند.

در ابتدای این نشست پرویز اسماعیلی درباره عکاسی خبری گفت: عکاسی خبری در دنیا در حوزه‌های مختلف، متفاوت است یعنی آزادی عملی که ممکن است در عکاسی اجتماعی داشته باشید درعکاسی رسمی و دیپلماتیک وجود نداشته باشید. حضور در مناسبت‌های دیپلماتیک به فرهنگ و لوازمی نیاز دارد که صرفا به عکاسان برنمی‌گردد.

وی ادامه داد: سواد رسانه‌ای فوق‌العاده ضعیف است و الزامات این حرفه درک نمی‌شود و گاهی هم فعالان در حوزه عکاسی خبری الزمات را نمی‌دانند بنابراین ما به آموزش دو طرفه نیاز داریم و کارگاه‌ها و نشست‌های بیشتری باید برگزار شود. وقتی از یک رسانه دعوت می‌شود که برنامه‌ای را پوشش دهد طبیعتا باید حرمت مهمان و میزبان حفظ شود. نباید مقررات میزبان و حقوق فردی او نادیده گرفته شود.

در ادامه نشست، مرتضی فرج‌آبادی گفت: عکاسی خبری مورد کم لطفی قرار گرفته است و مدیران و مسئولان مارا به چشم مزاحمانی که قصد تخریب آن‌ها را داریم نگاه می‌کنند و حتی مدیران رسانه‌ها هم ما را جدی نمی‌گیرند. همین موضوع مشکلات و محدودیت‌هایی برای ما بوجود آورده است.

خبرگزاری‌ها با عکاسان آماتور و نیمه‌حرفه‌ای کار می‌کنند


حیدر رضایی در این باره گفت: هدف از این نشست بازگو کردن مسائل و مشکلات پیش روی عکاسان و رسیدن به راه حلی مناسب است. در بحث محدودیت برای عکاسان و انتشار عکس‌های آن‌ها می‌توان به چند مورد اشاره کرد. ابتدا اینکه بضاعت مالی خبرگزاری‌ها باعث می‌شود با عکاسان حرفه‌ای و مجهز کار نکنند. وقتی شرایط مالی، قراردادمناسب، بیمه و تجهیزات مناسب برای عکاس فراهم نباشد شرایط برقراری ارتباط با عکاسان حرفه‌ای به وجود نمی‌آید و مجبوریم از آماتور‌ها و نیمه‌حرفه‌ای‌ها که تازه می‌خواهند شروع به کار کنند استفاده کنیم برای همین خبرگزاری‌ها مانند آموزشگاه‌های عکاسی شده‌اند و دبیران بیشتر درگیر مسائل آموزشی هستند. این مسئله انرژی زیادی می‌گیرد و خروجی مطلوبی هم حاصل نمی‌شود.

وی ادامه داد: ‌مساله بعدی که می‌توان به آن اشاره کرد شهرت کاذب است. عکاسانی که تجربه لازم و دانش تصویری کافی ندارند با ورود به خبرگزاری‌ها بعد از مدتی به علت چاپ عکس‌هایشان در روزنامه‌ها و مطبوعات صاحب شهرت کاذب می‌شوند و دیگر به دنبال ارتقای دانش تصویریشان نیستند. مورد دیگر فقر دانش عکاسی است. خبرگزاری‌ها مراکزی هستند که بیشترین خدمات را به کسانی می‌دهند که تازه‌کار هستند به همین دلیل در مراحل اولیه همکاری این عکاسان با خبرگزاری‌ها عکس‌های ضعیفی ارائه می‌شود که ممکن است از انتشار آن‌ها جلوگیری شود.

دبیر عکس خبرگزاری مهر گفت: موضوع دیگر این است که متاسفانه به علت فضای ایجاد شده نیاز به یادگیری احساس نمی‌شود و این صرفا به عکاسی خبری مربوط نمی‌شود. نشست‌هایی که برگزار می‌شود مشتریان ثابتی ندارند و بالاخره اینکه مدیران مربوطه، رسانه‌ای و با تجربه نیستند. ابتدایی‌ترین مسئله در این حوزه دانش تصویری است. هر هنرمندی در هر حوزه‌ی هنرهای تجسمی باید زبان تصویر را بداند.

مشکل اصلی ما با عکاسان آماتور است

در ادامه این نشست علی‌آقا ربیع گفت: ما برای تولید و انتشار عکس‌ها اساس‌نامه خاصی نداریم. من فکر می‌کنم انجمن‌ها می‌توانند کار مفیدی در این زمینه انجام دهند. اگرهم افرادی که خود در این زمینه تخصص دارند اساس‌نامه‌ای تنظیم کنند بهتر است و با استناد به آن می‌توان حق عکاس را گرفت.

دبیر عکس خبرگزاری تسنیم تاکید کرد:‌ ما در حوزه‌ی عکاسی خبری با سه دسته عکاس روبه‌رو می‌شویم: دسته اول عکاسان حرفه‌ای هستند که کارشان را انجام می‌دهند و چون فرهنگ و اجتماع خود را می‌شناسند، اعتراضی به حذف عکس‌هایشان ندارد. دسته دوم عکاس نیمه‌حرفه‌ای یا هنرجو و کارآموز است که تعداد زیادی از آن‌ها در خبرگزاری‌ها مشغول‌ و علاقه‌مند و پیگیر عکاسی هستند؛ با این دسته هم معمولا مشکل خاصی نداریم و اگر مشکلی هم باشد با صحبت‌و بحث به نتیجه می‌رسیم. اما دسته سوم عکاسانی هستند که تجربه لازم را ندارند در نتیجه کار ویژه‌ای انجام نمی‌دهند و تولیدات ضعیفی دارند اما توقعشان بسیار بالاست؛ مشکل اصلی ما با این افراد است.

وحید سالمی نیز در ادامه این نشست اظهار کرد: امر آموزش در سال‌های اخیر کیفیت لازم را در کشور ما نداشته است. در سراسر دنیا رشته‌ای عکاسی به شکلی که ما در دانشگاه‌هایمان در مدت چهار سال تدریس می‌کنیم، ندارند. بزرگ‌ترین و موفق‌ترین افراد صرفا اینگونه آموزش ندیده‌اند و با گذراندن دوره‌های کوتاه مدت دانش خود را افزایش دادند. متاسفانه دروس غیرمرتبط و وقت‌گیر و سرفصل‌های نامناسب باعث شده است وقت دانشجو تلف شود. از طرفی درصد زیادی از دانشجویان هم بی‌علاقه هستند و صرفا برای گرفتن مدرک م‌ آیند. کج خلقی و کم سوادی بعضی ازاساتید و سوء مدیریت دانشکده‌ها می‌تواند از جمله مشکلات بوجود آمده در این حیطه باشد.

وی افزود: متاسفانه این نسل جدید به مراتب از نسل قبل‌تر خود بی‌انگیزه‌تر و کم سواد‌تر است و دانش و بینش کافی ندارد. دیگرافرادی مانند زرین‌کوب و می‌نویی و نقاشان و چهره پردازان نامی... نداریم.

سالمی در ادامه صحبت‌هایش گفت: بیشتر عکاسان ما متاسفانه ایده ندارند در حالی که مهم‌ترین پایه و شالوده کار یک هنرمند بخصوص در حوزه عکس ایده است. منشأ ایده از سواد است و منشا سواد هم از مطالعه است. در جامعه‌ای که تیراژکتاب آن ۱۰۰۰ است نمی‌توان بیش از این انتظارداشت. بنابراین عکاسان ما باید ایده‌پردازی، دانش و بصیرت را درخودشان به وجود آورند.

این نشست با اهدای لوح سپاس به مهمانان به پایان رسید.
کد خبر: 87565
Share/Save/Bookmark