زنگ خطر به صدا درآمده است
سیف‌الله صمدیان:
زنگ خطر به صدا درآمده است
سیف‌الله صمدیان گفت: چاپ کتاب با هزینه شخصی خود هنرمندان، زنگ خطر را برای مسؤولان فرهنگی نسبت به بی‌توجهی درباره این موضوع به صدا درآورده است.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۲۲
به گزارش هنرنیوز؛ آخرین نشست‌های چهارمین دوره «۱۰ روز با عکاسان» ۲۶ دی‌ماه در خانه هنرمندان برگزار شد.

سیف‌الله صمدیان که مدیریت پانل «فرآیند تولید کتاب عکاسی برای نشر: کتاب‌های عکس» بود و با حضور ناشران کتاب‌های عکس برگزار شد، با ارائه گزارشی از کتاب‌های چاپ‌شده در حوزه عکس در سال‌های اخیر، گفت: تا کنون کتاب‌های متنوعی در این زمینه به چاپ رسیده‌اند، اما انتشاراتی مانند «یساولی»، «میردشتی»، «نظر» و «کتاب آبان» اقداماتی را انجام داده‌اند که مسائل هر دو طرف انتشاراتی و عکاس را مد نظر داشته‌اند.

او ادامه داد: آنچه آن‌ها به آن توجه داشتند این بود که ایرانیانی که به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند نیاز داشتند تصاویری را از وطن ببینند و به دیگران هم نشان دهند. بنابراین تصمیم بر این شد که در چهارمین دوره از ناشران رسمی که عکس را مدیوم اصلی خود قرار داده‌اند. همچنین عکاسانی که کتاب‌های عکس خود را با هزینه شخصی منتشر کرده‌اند، دعوت کنیم.

صمدیان سپس به یکی از پیشکسوتان حوزه عکس اشاره کرد و گفت: به‌عنوان مثال می‌توانم از فخرالدین فخرالدینی نام ببرم که به‌تنهایی بار تاریخ تصویری ۵۰ سال گذشته ایران را برعهده گرفته است و با دیدن آثار او می‌توان فهمید که یک عکاس چقدر باید تحمل و ظرافت در برخورد با افراد بزرگ داشته باشد. خبر دارم که او برای چاپ آخرین کتابش حدود ۲۰۰ میلیون تومان از جیب خود خرج کرده و این، زنگ خطری برای دولت و مسؤولان فرهنگی است که از این موضوع حمایت نمی‌کنند.

در بخش دیگری از این نشست، رضا یساولی - مدیر انتشارات یساولی - با ارئه گزارشی از چاپ کتاب‌های عکس این انتشارات در سال‌های گذشته، گفت: ما فعالیت رسمی خود را بعد از انقلاب و از سال ۵۸ با کتاب «سیر تحول هنر خط» آغاز کردیم که به‌دلیل بازتاب‌هایی که داشت، تصمیم گرفتیم فعالیت جدی‌تری در زمینه هنر داشته باشیم. در سال‌های جنگ به‌دلیل تبلیغات منفی دولت‌های غربی احساس کردیم که تحقیر می‌شویم و هویت‌مان از دست می‌رود. همین موضوع، انگیزه‌ای جدی شد تا افق نگاه‌مان را فقط به ایران معطوف نکنیم. در بحث ایران‌شناسی نیاز بود چیزی را چاپ کنیم که ایرانی خارج از ایران به خود بباوراند که تبلیغات منفی درست نیست و می‌تواند تمدن هفت هزار ساله کشورش را با مدیوم عکس به دیگران نشان دهد.

محمدرضا بهمن‌پور - مدیر نشر نظر - نیز با بیان این‌که کتاب عکس به‌عنوان موضوع جدی در سال‌های اخیر مورد توجه بوده است، گفت: سعی ما این بود که به نیاز اجتماع پاسخ دهیم. در حال حاضر بیشترین رخدادی که شاهد آن هستیم، انفجار تصویر است. الان در همه فضاهای مجازی این اتفاق در حال رخ دادن است و عکس، تأثیرگذارترین رسانه موجود در دنیاست. هدف ما در نشر «نظر» این بود که بخشی از تلاش افراد حرفه‌ای و صاحب‌نظر را بازتاب دهیم. البته کار کردن با جماعت هنرمند خیلی سخت است، بویژه ادیت و انتخاب عکس کار دشواری است. یک نگاه غریبه نداشتیم که به عکس نگاه کند و نظر درست را بدهد.

کاوه علی‌نقی - مدیر انتشارات کتاب آبان - نیز در این نشست اظهار کرد: در مدت کوتاهی که در زمینه نشر فعالیت داشتیم سعی کردیم آثار خوبی را ارائه دهیم. علاقه شخصی من به عکس باعث شد به چاپ کتاب عکس روی آورم و بیشترین توجه ما به عکس‌هایی بود که قدمت بالای عکاسی در ایران را نشان می‌دادند. امیدوارم ارتباط عکاسی با ناشران این حوزه بیشتر شود تا روز به روز بتوانیم کتاب‌های بهتری چاپ کنیم.

سیدعباس میرهاشمی - رئیس انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس - نیز در این نشست گفت: در دوره انقلاب، یک تحول و دگرگونی در حوزه عکس شاهد بودیم که در دوره هشت ساله جنگ، جهش بزرگی داشت؛ اما متأسفانه سازمانی به‌صورت جدی در این زمینه فعالیت نمی‌کرد. بنابراین ما با تشکیل انجمن در ابتدا به جمع‌آوری عکس‌ها رو آوردیم و در ادامه لازم دیدیم آن‌ها را در قالبی که یکی از بهترین آن‌ها کتاب عکس است، منتشر کنیم. در این بین، عکاسان زیادی هم در استان‌ها بودند که آثارشان دیده نشده بود. امیدوارم مقداری درک بیشتر و متقابل میان حوزه نشر و عکاسان، کارها را ساده‌تر کند.

در ادامه این نشست، مجید میردشتی - مدیر انتشارات میردشتی - درباره‌ی تجربه‌اش در زمینه نشر کتاب عکس، بیان کرد: از سال ۱۳۷۲ کار خود را آغاز کرده‌ایم. اولین کتاب ما در حوزه ایران‌شناسی بود. سعی کردیم کتاب‌های نفیسی چاپ کنیم که حاصل آن ۳۵ عنوان ایران‌شناسی از استان‌های مختلف است.

فاطمه خسروجردی - گرافیست انتشارات میردشتی - نیز گفت: چاپ عکس یکی از سخت‌ترین کارهای چاپ کتاب است و معمولا عکاسان اجازه مانور روی کارهای‌شان را نمی‌دهند. باید در این زمینه در یک چارچوب اساسی قدم برداشت.

فخرالدین فخرالدینی، عکاسی که پرتره‌هایش مشهورند نیز در پایان این نشست گفت: من ناشر نیستم، اما می‌خواستم یک امتحانی بکنم. اول قرار بود انتشارات یساولی این کتاب را منتشر کند، اما گفتم بد نیست خودم این کار را انجام دهم. آثار عکاسان خارجی را دیده بودم و با خودم گفتم چرا ما در ایران نمی‌توانیم چنین کاری کنیم. با همه مشکلات موجود موفق شدم کتاب دوم پرتره‌ها را همراه نقاشی‌هایم منتشر کنم. هدف من در عکاسی شخصیت‌گرایی در پرتره افراد است تا آن‌ها را همان‌طور که هستند نشان دهم.

در پایان نیز با پخش کلیپی، آثار دو کتاب پرتره‌های فخرالدین فخرالدینی همراه با موسیقی فرهاد فخرالدینی معرفی شد و مهمانان حاضر در این نشست نیز تقدیر شدند.

عکاسان باید اسپانسر داشته باشند

نشست دیگر این روز توسط داریوش محمد‌خانی با موضوع «اسپانسر و عکاسی» برگزار شد.

به گزارش هنرنیوز، او به لزوم وجود حامی مالی یا اسپانسر اشاره کرد و گفت: عکاسان باید اسپانسر داشته باشند و باید ۳۰ درصد از پول را قبل از شروع کار بگیرند تا در ادامه فعالیت دچار مشکل نشوند. همچنین نامه تأمین اعتبار حتما باید گرفته شود. عکاسان باید بتوانند کارفرما را توجیه کنند. البته برای پروژه‌های مستند هم می‌توانیم اسپانسر بگیریم.

نشست دیگر این روز نیز با موضوع «فرآیند تولید کتاب عکاسی برای نشر: کتاب‌های متن» با حضور اسماعیل عباسی به‌عنوان مدیر پانل، عماد شاطریان از نشر «بیدگل»، علیرضا زمانی از نشر «مرکب سپید» و آرش کمالی از نشر «کتاب پرگار» برپا شد.

در ابتدای این نشست، اسماعیل عباسی گفت: قرار است در زمینه نشر کتاب‌های عکاسی، صحبت و مشکلات و معضلات آن تا حدودی بررسی شود. شیوه کار در این زمینه به دو شیوه ناشران دولتی و ناشران خصوصی تقسیم می‌شود. البته باید راحت بگویم که کار با ناشران دولتی را باید کنار بگذاریم، زیرا مدیران ناشران دولتی، حقوق‌بگیر هستند و برای آن‌ها مهم نیست که کتاب‌ها به فروش می‌رسد یا نمی‌رسد.

عباسی درباره ناشران دولتی اظهار کرد: ورود دولت در فعالیت‌های اقتصادی نتیجه منفی دارد و این کار از پایه و اساس اشتباه است. ناشران دولتی کاغذ را از دولت می‌گیرند و اگر کتاب‌ها به فروش نرسد به خود دولت می‌فروشند. طبق آمار به‌دست آمده ما بیش از ۱۰ هزار ناشر در ایران داریم و ۴۰ هزار عنوان سالانه منتشر می‌شود که تمام این مسائل باید بررسی شود.

در ادامه این مراسم، آرش کمالی توضیح داد: انتشارات کتاب پرگار از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را آغاز کرده است. من به عکاسی علاقه‌مند بودم، ولی متوجه شدم که در سال‌های ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ هیچ کتابی برای مطالعه در این زمینه وجود ندارد، یعنی کتاب‌های تخصصی در این زمینه نداشتیم. تمام این نیازها سبب شد تصمیم بگیرم به‌صورت مستقل در این حوزه فعالیت کنم. در مرحله اول کتاب «دوزخ» را منتشر کردیم، البته درک من در زمینه عکاسی مختصر بود و با یک احساس دلی این کار را شروع کردم. برای فروش کتاب «دوزخ» به مشکلاتی برخوردیم. در نتیجه کمی دیدگاه خودم را تغییر دادم. تا به امروز کتاب‌های تکنیک ویرایش عکس، آن سوی دوربین، فن و هنر عکاسی، درک عکس و ... منتشر شده است و کتاب «مفاهیم بنیادی عکاسی» نیز به‌زودی منتشر می‌شود. ما کتاب‌ها را با شناختی که از جامعه عکاسی داریم منتشر می‌کنیم. همچنین ما شورا نداریم، ولی به فکر شورا هستیم.

او افزود: به‌طور کلی بازاریابی قبل از تولید خیلی مهم است و باید به آن توجه ویژه شود. به نظر من، سیستم آموزشی باید تغییر کند و فقط به فکر گرفتن مدرک نباشیم.

سپس علیرضا زمانی درباره نشر «مرکب سپید» اظهار کرد: این نشر کار خود را از سال ۱۳۸۵ شروع کرده است. ما فقط به فکر عکاسی نبودیم و در زمینه‌های دیگر از جمله ادبیات فعالیت می‌کردیم. بعد بیشتر وارد هنر شدیم و با دانشگاه‌های هنر ارتباط برقرار کردیم و کتاب‌های هنری بیشتری منتشر کردیم که عکاسی نیز یکی از شاخه‌های هنر است. در نتیجه کتاب‌هایی در زمینه عکاسی نیز منتشر کردیم که شامل «در قاب دوربین»، «ماهیت عکس»، «نمادهای عکاسی» و ... است. موضوع نشر شامل دو بخش است که یک بخش علاقه شخصی و بخش دیگر مسأله اقتصاد است و این دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند.

او افزود: کار ما تخصصی است. ما بیشتر ترجمه داریم و تألیف نداریم. مترجم باید در زمینه عکاسی کار کرده باشد تا بتواند مترجم این حوزه باشد.

در ادامه، عماد شاطریان درباره نشر «بیدگل» اظهار کرد: این نشر از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده و تخصص آن در حوزه تئاتر و ادبیات نمایشی است. همچنین در حوزه عکاسی کتاب‌هایی از کریم مسیحی را منتشر کرده‌ایم که شامل «در جهت عکس»، «شب سپیده می‌زند»، «شب سپیده می‌زند باری دگر»، «عکس و دیدن عکس» و ... است. همچنین سعی کردیم در زمینه‌ی فیزیک کتاب متفاوت‌تر باشیم. نشر یک کتاب خیلی سخت است، چون شامل یافتن نویسنده، صفحه‌آرایی، مجوز، توزیع و ... می‌شود.

در ادامه این نشست، اسماعیل عباسی درباره مجوز کتاب گفت: خوشبختانه مجوز گرفتن برای کتاب تا حدودی بهتر شده است و امیدواریم این روند راحت‌تر شود.

محمد خدادادی مترجم‌زاده نیز لوح تقدیرهایی را به اسماعیل عباسی، عماد شاطریان، علیرضا زمانی و آرش کمالی اهدا کرد.

بخش پایانی این نشست به رونمایی از مجله «عکاسی» اختصاص داشت که در ابتدا تیزری درباره این مجله پخش شد. سپس سیوا شهبازی و وثوقی، مدیرمسؤول این مجله، از مسؤولان همایش «۱۰ روز با عکاسان» تشکر کردند.

عکاسان از نگاه‌های شخصی‌شان گفتند

آخرین روز از برنامه‌های بخش ویژه «نگاه شخصی» در چهارمین دوره ۱۰ روز با عکاسان، با حضور میلاد صفابخش با نمایش دو بخش از عکس‌هایش در سبک‌های مینیمال و فتومونتاژ در گالری پاییز خانه هنرمندان برگزار شد.

به گزارش هنرنیوز، صفابخش ابتدا درباره شروع عکاسی خود و دلایل انتخاب این سبک عکاسی توضیح داد و سپس درباره تعاریف و تاریخچه‫‌ای از عکاسی مینیمال و فتومونتاژ و عکاسانی که از آن‌ها الهام گرفته، با نمایش عکس‌ها صحبت کرد.

برنامه بعدی با حضور هامد جابرها با نمایش دو فصل از مجموعه «زوال»، این هنرمند برگزار شد. او درباره فصل اول مجموعه با عنوان «شدن» که قبلا در گالری شیرین برپا شده بود، توضیحاتی درباره‌ی شکل‌گیری ایده و نحوه ارائه آن در گالری ارائه کرد. سپس به نمایش و توضیح عکس‫‌های فصل دوم با عنوان «ماندن» پرداخت و اشاره کرد که این فصل قرار است سال آینده روی دیوار رود.

در نگاه شخصی سوم، عکس‫های هوایی فریدون کوچکی به‌نمایش درآمد. او این عکس‌ها را در کنار ساخت مستند تلویزیونی ایران در سال ۱۳۸۵ عکاسی کرده است. کوچکی توضیحاتی درباره‌ی مکان عکس‫ها و همین‌طور تکنیک‌ها و نکات لازم در عکاسی هوایی ارائه کرد.

بخش آخر نیز به نمایش آثار جایزه عکس «شید» با حضور روشن نوروزی - دبیر این جایزه - اختصاص داشت.

وی درباره هدف از شکل‌گیری این مسابقه، جایزه و همچنین معرفی داوران و برگزارگنندگان دوره‌های مختلف توضیح‌هایی داد.

ایسنا نوشت:سپس مجموعه آثار برگزیده شده در هر دوره به ‌مایش درآمد و برندگان هر دوره معرفی شد. روشن نوروزی در ادامه تأکید کرد که در حاضر فراخوان امسال منتشر شده و امکان ارسال آثار تا ۱۰ بهمن فراهم است.
کد خبر: 87709
Share/Save/Bookmark