شناسایی ۱۹محوطه باستانی در حوضه آبریز سدخاکی بلوبین
۱۹ محوطه باستانی متعلق به دوره نوسنگی تا دوران اسلامی متاخر درمحدوده سدبلوبین شناسایی شد.
تاريخ : سه شنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۵
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری ،فاطمه فرشی جلالی سرپرست هیات شناسایی گفت :عملیات شناسایی به منظور مستند نگاری آثار باستانی محدوده سد بلوبین (قره درق)شهرستان ایجرود استان زنجان انجام گرفت.
وی افزود: این سد با مساحتی بالغ بر ۲۰۹۳۳۰ هکتار یکی از زیر حوضه های رودخانه قزل اوزن است که در نهایت به دریای خزر می ریزد.
این باستان شناس گفت : وسعت منطقة مورد بررسی حدود ۴۲ کیلومتر مربع است که شامل دره ها، تپه ماهورها و ارتفاعات حاشیة رودخانه های اوزون دره، سجاسرود و خوئین است.
جلالی با اشاره به اینکه دراین شناسایی نوزده محوطه باستانی متعلق به دوره نوسنگی تا اسلامی متاخر مشخص شد گفت :در کنار مطالعات باستان شناسی، مطالعات مردم شناسی روستای بلوبین که پس از آبگیری سد به زیر آب خواهد رفت نیز انجام گرفت.
وی از جمله آثار حائز اهمیت در این بررسی را شناسایی محوطه شماره ۱۰۱ با ارتفاع حدود ۲۰مترذکر کرد و افزود:بر روی این محوطه روستای بلوبین قرارگرفته است و یافته های سطحی از این روستا نشانگر تداوم سکونت از پبش از تاریخ ( مفرغ) تا کنون است.
جلالی گفت : در این روستا حمامی نیز شناسایی شد که یکی از مصالح ساخت آن سنگ قبرهای کتیبه دار اسلامی است که نمونه آن کمتر دیده شده است.
وی در ادامه گفت :از دیگر محوطه های شناسایی شده، روستای متروکه قمچقای ( قمچقای قدیم) است که در سال ۱۳۷۲ به دلیل نبود دسترسی به امکانات زیر بنایی به محلی در حدود ۲ کیلومتری از این روستا منتقل شدو یافته های سطحی درآن حاکی از آثار پیش از تاریخ تا معاصراست که شامل دو گورستان اسلامی متقدم و معاصر در مجاورت این روستا است.
مجوز بررسی شناسایی نجات بخشی محوطه سد بلوبین توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.
گفتنی است ، بر اساس بند ج ماده ۱۱۴ قانون برنامه ۵ ساله چهارم تمامی وزارتخانه ها، سازمانها و موسسات دولتی موظفند قبل از اجرای پروژه های بزرگ عمرانی و درمرحله امکان سنجی و مکان یابی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی- تاریخی در آن خصوص اقدام کنند و در طراحی و مکان یابی پروژه های یادشده نتایج مطالعات را رعایت کنند.