به گزارش هنرنیوز، شهرزاد امین شیرازی عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری این مطلب را در کارگاه حفاظت پیشگیرانه اعلام کرد.
او از بحران به عنوان عامل برهم زننده شرایط موجود نام برد و افزود هنگام وقوع بحران با یک سلسله وقایع مواجه هستیم که باید در مقابل آنها از بیشترین ظرفیت ذهنیمان استفاده کنیم و برای پیشگیری از آنها گام برداریم.
وی گفت: هر چیزی که برای جبران و خنثی کردن اثر آن نیاز به کمک گرفتن از نیروهایی به جز نیروی خود داشته باشیم بحران است و هر اتفاقی که بتواند شرایط متعادل و پایدار محیط را برهم زند میتواند به عنوان یک بحران تلقی شود.
شیرازی رویدادهایی نظیر بارندگی، زلزله، آتش سوزی، نشست ساختمان، جنگ، سرقت، عوامل بیولوژیک و... را بحران تلقی کرد زیرا که به تنهایی توان مقابله با آنها را نداریم.
به گفته این عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت دامنه بحران میتواند از یک بارندگی کم تا یک سیل ادامه دار شود، از این رو است که در بحران به دنبال یک فاجعه نیستیم بلکه به دنبال اتفاقات کوچکی هستیم که میتواند روند کار مارا دچار ارتعاش کند.
به اعتقاد او مدیریت بحران تعریف و زبان خودش را دارد و یک فرهنگ محسوب میشود که با ارزشها ارتباط دارد زیرا در صورت نبود عملکرد مناسب ارزشها پایین آمده و در صورت عملکرد صحیح ارزشها افزایش مییابند.
این فعال حوزه حفاظت و مرمت با اشاره به این نکته که ما همیشه بین دو بحران زندگی میکنیم افزود: ساعت بحران مدام در حال حرکت است و از یک بحران به بحران دیگری میرود.
در این شرایط با سه منطقه مواجه هستیم که عبارتند از پیش از بحران، در حین بحران وپس از بحران که هر کدام رفتارها و دستور العملهای خود را میطلبد.
به گفته امین شیرازی، پیش از بحران زمان کافی، نیروی انسانی، آرامش و اقدام متمرکز را در اختیار داریم ازاین رو است که پیش از بحران همان زمان طلایی محسوب میشود زیرا میتوانیم نشان دهیم تا چه اندازه آماده هستیم.
عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت ومرمت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بیان کرد: در حین بحران، هم زمان کم بوده و هم نیروی انسانی، در عوض استرس و الزامات زیاد است به این علت است که خلع سلاح میشویم.
امین شیرازی افزود: در نهایت موقعیت پس از بحران وجود دارد که در آن، زمان نسبتا کم، اقدامات زیاد، نیروی انسانی و آرامش کافی دارید.
وی تصریح کرد: در مدیریت بحران با تهدیدها و ریسکها مواجه هستیم که هر کدام در جای خودشان میتوانند باعث بروز اتفاقات دیگر شوند و تا جایی که توان دارند اثر گذار باشند.
به گفته امین شیرازی، زمانیکه وارد مرحله پیشگیری میشویم اول باید بحران را شناسایی کنیم که برای آن ۲راه وجود دارد. اول اینکه سناریوها ی مختلف را کنار هم بچینیم تا به نتیجه برسیم و دوم اینکه سوابق اتفاقات رخ داده را بصورت شفایی از افراد، ادارات و مسئولینی که در زمان وقوع بحران حضور داشتهاند را جمع آوری کنیم.
به گفته وی برخی از تهدیدها خود شی تاریخی را مد نظر قرار داده و گاهی ماهیت شی خودش بحران ساز است، البته تهدیدها محیطی و انسانی نیز بحران ساز هستند.
امین شیرازی، مراحل رویارویی و بازیابی با بحران را به ترتیب شامل؛ شناسایی ریسک، اقدام اضطراری، تماس با واحدهای امداد و نجات و بحران، ارزیابی امنیت محیط، تعیین برنامه بازیابی، تشکیل تیم بحران، ارزیابی و ثبت خسارات، تعیین وسایل و پشتیبانیهای لازم، اجرای برنامه بازیابی، پایدار سازی شرایط، اقدامات نجات بخشی و در نهایت نجات مجموعه دانست.