عزت الله جامعی تهیه کننده سینما در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد ساخت فیلمهای سیاسی – سینمایی و مستند – گفت: فیلمسازی که قصد ورود به عرصه ساخت فیلمهای سیاسی را دارد باید تحلیل درست و دقیقی از مسائل سیاسی کشور خود و حتی دنیا داشته باشد تا بتواند فیلم مستند سیاسی متناسب با اهداف خود بسازد. شاید ترس از انگ سیاسی خوردن باعث شده تا خیلی از فیلمسازانی که میتوانند فیلمهای سیاسی خوبی بسازند از سینمای سیاسی
” واقعیت این است که سند ماندگار وقایع هر جامعه را فیلمهای سیاسی آنجامعه منعکس میکنند. اگر شما به تاریخ سینمای جهان نگاهی داشته باشید متوجه میشوید که آن فیلمها جزو اسناد قطعی محسوب میشوند که خواهند توانست تاریخ سیاسی یک کشور را روایت کنند “
فاصله بگیرند.
وی افزود: واقعیت این است که سند ماندگار وقایع هر جامعه را فیلمهای سیاسی آنجامعه منعکس میکنند. اگر شما به تاریخ سینمای جهان نگاهی داشته باشید متوجه میشوید که آن فیلمها جزو اسناد قطعی محسوب میشوند که خواهند توانست تاریخ سیاسی یک کشور را روایت کنند و تماشاگران با آن فیلمها است که متوجه میشود در فلان کشور، چه اتفاقی در چه زمانی رخ داده است.
تهیه کننده فیلم سینمایی «چهار باندی» ادامه داد: موضوعی که فیلمساز فیلمهای سیاسی میبایست رعایت کند این است که فیلمساز باید تحلیلهای شخصی خودش را از فیلم دور سازد. او باید با سند و مدرک، وقایع سیاسی را روایت کند هر چند که معتقدم زاویه یک فیلمساز همواره بر روایت یک اثر، حتمی است.
وی با بیان اینکه سینمای سیاسی میتواند حرفهای زیادی داشته باشد تصریح کرد: بسیاری از فیلمسازان میتوانند در این ژانر، مشارکت داشته باشند و آثار خوبی را خلق کنند.
جامعی با بیان اینکه فیلمساز آگاه و زبده در ژانر سیاسی میتواند به گونهای فیلمش را بسازد که هم خطوط قرمز را خدشه دار نسازد و هم اینکه حرفش را بیان کرده باشد یاد آور شد: ضرافت فیلمسازی و قوت یک فیلم سیاسی در هوشیاری فیلمساز آن نهفته است. خیلی وقتها فیلمساز میتواند یک سوژه جسورانه را خیلی ظریف و دقیق روایت کند طوری که هم، فیلم به آن چیزهایی که مد نظرش میباشد برسد و هم اینکه به چارچوب و اصولی که در جامعه وجود دارد احترام بگذارد.
این تهیه کننده سینمای ایران اظهار داشت: هر چقدر فیلمساز سیاسی با درک درستی از بیان حقیقت مواجهه شود به
” ضرافت فیلمسازی و قوت یک فیلم سیاسی در هوشیاری فیلمساز آن نهفته است. خیلی وقتها فیلمساز میتواند یک سوژه جسورانه را خیلی ظریف و دقیق روایت کند طوری که هم، فیلم به آن چیزهایی که مد نظرش میباشد برسد و هم اینکه به چارچوب و اصولی که در جامعه وجود دارد احترام بگذارد. “
همان میزان نیز فیلمش موفقتر خواهد شد.
جامعی خاطر نشان کرد:
ارزش یک فیلم مستند سیاسی به میزان تلاش فیلمساز برای روایت دقیق، درست و تاثیر گذار در جامعه بستگی دارد. به عبارت دیگر، هر چقدر یک فیلمساز بتواند خودش را برای یک روایت صادقانه و نزدیک به حقیقت مهیا کند این امر، ارزش یک فیلم مستند را ارتقاء خواهد داد. البته مباحث تکنیکی فیلم هم مهم است. به عنوان مثال وقتی فیلمسازی ریتم فیلم را به گونهای رعایت میکند که میتواند تماشاگر را تا دقایق آخر حفظ کند. تاثیر گذاری آن افزونتر خواهد شد.
این تهیه کننده سینمای ایران گفت: سینمای سیاسی باید در کشور قوت بگیرد و از حمایتهای دیگر ارگانها بیبهره نباشد. سینمای سیاسی تنها پرداختن به سوژههای سیاسی کشور نیست بلکه میتواند موضوعاتش فراتر از کشور هم باشد. امروزه با نیسم بیداری اسلامی که در کشورهای منطقه براه افتاده است دست فیلمساز برای ساخت بسیاری از فیلمهای این چنینی، باز گذاشته شده است.
تهیه کننده فیلم سینمایی «فیلادلفی» افزود: خوشحالیم که در جشنواره فیلمهای مستند – سینما حقیقت- بخشی به فیلمهای مستند سیاسی اختصاص یافته است و این فیلمها توسط داوران زبده در این رشته داوری میشوند. حال اینکه قبلا فیلمهای سیاسی در این جشنواره با دیگر فیلمها به صورت یکجا داوری میشدند.
جامعی در خاتمه اضافه کرد:
امیدواریم که ژانر سیاسی از سوی فیلمسازان و تهیه کنندگانی که به این نوع سینما علاقهمند هستند جدی گرفته شود به طوری که ما در بخش فیلمهای مستند جشنواره فیلم فجر، شاهد تولید فیلمهای خوب و ارزشمندی در این بخش باشیم به گونهای که حتی بتواند تماشاگران زیادی همچون سینمای قصه گو را به خود جذب کند.